ROZWIĄZANY: Przenosiny z phpbb by Przemo i problemy z kodowaniem
Rozpoczęty przez Croco, 26 lip 2010 17:24
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 lipiec 2010 - 17:24
Witam,
dziś przenoszę forum oparte do tej pory o skrypt phpbb2 by Przemo do IP.B, wybrałem polecaną przez DawPi'ego "ścieżkę", czyli Przemo -> IPB2 -> IPB3. Postępowałem zgodnie z instrukcją, na koniec wykonałem odbudowę wszystkiego co wymagane w ACP, jednakże problem mam z kodowaniem. Zamiast polskich znaczków mam ?, w bazie kodowanie to latin1_swedish_ci. Z tego co wyczytałem najlepsze dla IPB jest kodowanie w utf8 - mógłbym prosić o jakieś łopatologiczne wytłumaczenie? Wiem, że podobne tematy pewnie się znajdują, ale stawiam swoje pierwsze kroki w IP.B i nie mogę znaleźć rozwiązania problemu pasującego konkretnie do mojego. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, już tylko kodowanie trzyma mnie przez przejściem do IP.B 3.1.2.
Pozdrawiam serdecznie
dziś przenoszę forum oparte do tej pory o skrypt phpbb2 by Przemo do IP.B, wybrałem polecaną przez DawPi'ego "ścieżkę", czyli Przemo -> IPB2 -> IPB3. Postępowałem zgodnie z instrukcją, na koniec wykonałem odbudowę wszystkiego co wymagane w ACP, jednakże problem mam z kodowaniem. Zamiast polskich znaczków mam ?, w bazie kodowanie to latin1_swedish_ci. Z tego co wyczytałem najlepsze dla IPB jest kodowanie w utf8 - mógłbym prosić o jakieś łopatologiczne wytłumaczenie? Wiem, że podobne tematy pewnie się znajdują, ale stawiam swoje pierwsze kroki w IP.B i nie mogę znaleźć rozwiązania problemu pasującego konkretnie do mojego. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, już tylko kodowanie trzyma mnie przez przejściem do IP.B 3.1.2.
Pozdrawiam serdecznie
Napisano 26 lipiec 2010 - 17:28
Uh, latin1 - najgorsze kodowanie z możliwych. Cóż, najlepiej wykonać konwersję kodowania bazy już na etapie forum przema, by potem nie było problemu z konwersją.
Owszem tematy o zmianie kodowania bazy już były - pozostaje mi jedynie do nich odesłać, bo nic więcej nie ma do dodania.
Owszem tematy o zmianie kodowania bazy już były - pozostaje mi jedynie do nich odesłać, bo nic więcej nie ma do dodania.
intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board
Napisano 26 lipiec 2010 - 23:14
Kilkanaście prób do przejścia na utf8 kończyło się fiaskiem - zdecydowałem się na latin2_general_ci. W bazie danych wszystkie polskie znaki są poprawne, w ACP IP.B 2.3.6 ustawiłem iso-8859-2 a na forum są ? zamiast polskich znaków. Próbowałem sposób ze zmianą w pliku class_db_mysql_client ale również nie pomogło. Czy problemy mogą ustąpić po przejściu na IP.B 3.1.2, czy trzeba je wyeliminować przed tą czynnością?
Napisano 26 lipiec 2010 - 23:21
Cóż, jeśli w bazie danych na forum 2.3.6 po przebudowie postów ( to ważne, bardzo ) są polskie znaki, to i po aktualizacji do 3.x one tam będą.
Napisano 26 lipiec 2010 - 23:26
Skoro polskie znaki są w bazie po przebudowie to wykonaj aktualizację do 3.1.2 - zawsze to krok do przodu, a potem będziemy myśleć.
Napisano 26 lipiec 2010 - 23:48
Użytkownik croco dnia 26 lipiec 2010 - 23:29 napisał
Jednak popełniłem tzw. epickiego faila...
(zajrzałem z złą bazę
)
(zajrzałem z złą bazę
Napisano 27 lipiec 2010 - 21:37
Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.
Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.
Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty