Forum zintegrowane ze stroną.
Napisano 26 sierpień 2010 - 19:03
Integruję stronę z forum i mam parę pytań:
- jakie sesje tworzy forum podczas logowania?
- w jaki sposób mogę zintegrować rangi na forum z rangami na stronie (np. kolor nicku zgodny z kolorem rangi w komentarzach newsu na stronie)? Dane te są jakoś przechowywane czy za każdym razem muszę sprawdzać informacje o randze użytkownika za pomocą zapytania mysql?
- jakie sesje muszę zniszczyć podczas wylogowywania?
- jak włączyć rejestrację tylko poprzez stronę (na forum wyłączona) i połączyć aktywację konta?
Puki co tyle, w razie czego odezwę się
Napisano 27 sierpień 2010 - 15:41
Zainteresuj się tym: (IM) IPB SDK V3.
Napisano 27 sierpień 2010 - 16:27
Kolejny problem. Mam logowanie do cms'a ale chcę dorobić aby gdy zaloguję się na stronie będę zalogowany na forum i odwrotnie. Zrobiłem to logowanie na sesjach (zresztą to chyba normalne) i teraz pytam się jakie sesje wymaga forum? Bo chyba jakoś sprawdza login itd. i wydaje mi się, że te dane zapisuję się do sesji przy logowaniu. Pytanie tylko jakie te sesje?
Napisano 27 sierpień 2010 - 16:41
Użytkownik zuypan dnia 27 sierpień 2010 - 16:27 napisał
Kolejny problem.
Plik: admin/sources/base/core.php
/**
* Create new member
* Very basic functionality at this point.
*
* @access public
* @param array Fields to save in the following format: array( 'members' => array( 'email' => 'test@test.com',
* 'joined' => time() ),
* 'extendedProfile' => array( 'signature' => 'My signature' ) );
* Tables: members, pfields_content, profile_portal.
* You can also use the aliases: 'core [members]', 'extendedProfile [profile_portal]', and 'customFields [pfields_content]'
* @param bool Flag to attempt to auto create a name if the desired is taken
* @param bool Bypass custom field saving (if using the sso session integration this is required as member object isn't ready yet)
* @param bool Whether or not to recache the stats so as to update the board's last member data
* @return array Final member Data including member_id
*
* EXCEPTION CODES
* CUSTOM_FIELDS_EMPTY - Custom fields were not populated
* CUSTOM_FIELDS_INVALID - Custom fields were invalid
* CUSTOM_FIELDS_TOOBIG - Custom fields too big
*/
static public function create( $tables=array(), $autoCreateName=FALSE, $bypassCfields=FALSE, $doStatsRecache=TRUE )
{
Napisano 27 sierpień 2010 - 17:12
Napisano 27 sierpień 2010 - 17:43
A co z tymi rangami? Bo na forum, choćby autorzy postów są "kolorowani" zgodnie z kolorem rangi. Jak to przenieść do mojego cms'a ? Za każdym razem muszę sprawdzać najpierw do jakiej rangi należy dany użytkownik, potem sprawdzać jaki kolor ma ta ranga i dopiero wyświetlać kolorowy nick?
Napisano 27 sierpień 2010 - 17:45
Napisano 31 sierpień 2010 - 18:29
Walczę z tym problemem już kilka dni i nadal nic.
Jednym z problemów jest niezgodność wersji - ja mam v2.3.6 a Wy poradziliście mi najwyraźniej do innej. Męczę się z tą rejestracją. Powiem szczerze - zdenerwowany jestem na maksa. Jest tyle dziwnych tabel, pól, część jest jakoś szyfrowana kij wie po co. Autorowi się chyba nudziło pisząc to forum. Po pierwsze - które pola w tabeli są potrzebne a które sobie mogę przy rejestracji darować? Chodzi mi o to aby działało a resztę sobie skrypt w pracy "dopiszę". Kolejnym problemem jest co to za pole joined w tabeli members? Na zdrowy rozum to data rejestracji ale jakaś zaszyfrowana? oO Druga sprawa gdzie trzymane jest hasło? W tabeli members_converge? Co tam jest niezbędne a co nie? Co to w ogóle za pola? Aktywacja jak rozumiem jest w validating. U mnie jest ona pusta a pamiętam, że aktywowałem sobie konto więc dlaczego nie ma tam rekordów?
Jeszcze mam pytanie - którą tabele i pola uwzględnić w wyświetlaniu 5 ostatnich tematów na forum? Rozumiem, że po prostu pobrać nazwy topiców, ich id i upiąć to w ładną pętle z limitem 5?
Wracając jeszcze do rejestracji. Te kody które mi daliście też nic mi nie powiedziały bo:
a) obiektowe
c) nie łapię części tego kodu, może jest na mnie zbyt "pro" nie wiem.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Napisano 31 sierpień 2010 - 18:44
Użytkownik zuypan dnia 31 sierpień 2010 - 18:29 napisał

Uwierz, że pisanie tego forum dla autorów było i jest frajdą. Ty jakby prezentujesz styl rzemieślniczy.
:a" Unix time
Pytasz o to jak wyświetlić X ostatnich tematów.. Hm..
a) obiektowe
c) nie łapię części tego kodu, może jest na mnie zbyt "pro" nie wiem.
Napisano 31 sierpień 2010 - 18:57
W pełni szanuję twoją osobę ale zbyt się wywyższasz w tym temacie. Jesteśmy ludzmi i skrypt czy obojętny kawałek kodu nie powinien dzielić ludzi...
Po drugie jak robisz ss to zasłoń odpowiednie części (np. IP usera)
Po 3 rozbawiło mnie to:
Nazwy nazwami a treść? Chyba, że Ci niepotrzebne. Pytasz o to jak wyświetlić X ostatnich tematów.. Hm..Przez Hm.. nie rozumiem pomocy przy tym punkcie...
Napisano 31 sierpień 2010 - 19:01
IP nie zasłoniłem - mój błąd..
Jeśli tylko będziecie pytać konkretnie, a ja będę znał odpowiedź to zawsze chętnie pomogę.. Tylko nie lubię, jak ktoś pisze jakieś dziwne '
Dawajcie z pytaniami, będziemy rozwiązywać w miarę możliwości.
Użytkownik TraDeus dnia 31 sierpień 2010 - 18:57 napisał
Napisano 31 sierpień 2010 - 19:07
Co dla jednych jest dziwne, dla innych normalne. Uwierz, że pisanie tego forum dla autorów było i jest frajdą. Ty jakby prezentujesz styl rzemieślniczy.
To może komuś dla kogoś coś jest dziwne lepiej wytłumaczyć czyż nie?
O tak, dałeś dowód.
- Uwierz nie każdy tekst ma na celu kogoś obrażać bądź "podcinać skrzydeł" lecz napisałem to właśnie po to abyś źle nie pomyślał co i tak zrobiłeś.
A więc myślę że dość tych spinek zaraz i może w końcu dojdziemy do czegoś
Pozdrawiam, TraDeus.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych