Mam phpBB 3, które było updatowane z phpBB 2 kilka miesięcy temu. Uznałem, że czas zainwestować, bo forum się rozrosło i wybrałem IPB.
Teraz mam problem z konwersją z phpBB 3.
Baza phpBB 3 jest chyba w UTF-8 - tak się wyświetla w phpMyAdminie. Widzę polską czcionkę jak przeglądam pola. Tabele są podpisane jako utf8_bin i tak samo poustawiałem instalację IPB i metodę porównywania napisów. Niby ok. Uruchamiam konwerter. Tam nie ma nic o formacie znaków. Odpalam więc jak jest i po konwersji patrzę do bazy: zamiast polskich znaków tylko "?". Poczytałem po sieci i wiem już, że jeśli mam "?" w bazie to po zawodach - żeby chociaż krzaki były to byłby już postęp, bo to się da odkręcić, odpowiednio łącząc się z bazą...
Jak wykonać konwersję, żeby uzyskać w bazie cokolwiek innego niż "?"? Co spróbować pozmieniać? Proszę o pomoc.
PS: Wersja MySQL 5.0.45 jeśli to ma znaczenie, a php wersja to 5.2.5 - to gotowy pakiet WebServ zainstalowany lokalnie, bo na prawdziwym serwerze taka konwersja byłaby za trudna do wykonania. Bawiłem się też VertrigoServ, ale efekt ten sam.
EDIT: Czy przed konwersją trzeba instalować spolszczenie? Może tu robię błąd (bo nie instaluję), ale jak piszę posty, to polskie znaki są, a nawet chińskie
Użytkownik Gość edytował ten post 09 grudzień 2008 - 16:42