ipsclass
Rozpoczęty przez Batman, 13 kwi 2009 21:18
33 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 13 kwiecień 2009 - 21:18
Mam pytanie w jaki sposób poruszać się przy pomocy ipsclass?
zrobiłem sobie pliczek dajmy na to a.php zrobiłem w nim klasę i w tej klasie zrobiłem różne funkcje, dodałem klasę do index.php
i za pomocą linków mogę uruchamiać funkcje, ale teraz chciałbym np. odwołać się do załadowanego skina w moim pliku z innego pliku lub z innego pliku chciałbym odwołać się do funkcji w moim pliku .
$this->ipsclass->compiled_templates['jaks_tam']->lala($dodo);
to zadziała w moim pliku ale nie zadziała już w innym
muszę jakoś podłączyć się do ipsclass ale nie wiem jak
zrobiłem sobie pliczek dajmy na to a.php zrobiłem w nim klasę i w tej klasie zrobiłem różne funkcje, dodałem klasę do index.php
i za pomocą linków mogę uruchamiać funkcje, ale teraz chciałbym np. odwołać się do załadowanego skina w moim pliku z innego pliku lub z innego pliku chciałbym odwołać się do funkcji w moim pliku .
$this->ipsclass->compiled_templates['jaks_tam']->lala($dodo);
to zadziała w moim pliku ale nie zadziała już w innym
muszę jakoś podłączyć się do ipsclass ale nie wiem jak
Napisano 13 kwiecień 2009 - 21:32
Dla przykładu z ładowaniem języka:
Albo:
Do wyboru do koloru, w razie problemów pisz.
chdir( './sources/api' ); require_once( 'api_core.php' ); $api = new api_core(); $api->api_init(); $api->ipsclass->load_language( 'lang_global' );
Albo:
$INFO = array();
require_once ROOT_PATH . 'sources/ipsclass.php';
require_once ROOT_PATH . 'conf_global.php';
$ipsclass = new ipsclass();
$ipsclass->vars = $INFO;
$ipsclass->init_db_connection();
$ipsclass->parse_incoming();
$ipsclass->DB->simple_construct( array( 'select' => '*',
'from' => 'groups'
) );
$ipsclass->DB->simple_exec();
while( $x = $ipsclass->DB->fetch_row() )
{
//
}
Do wyboru do koloru, w razie problemów pisz.
intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board
Napisano 13 kwiecień 2009 - 21:58
To teraz ja nie łapię, co dokładnie chcesz zrobić. Możesz wytłumaczyć inaczej?
Napisano 13 kwiecień 2009 - 22:16
zrobiłem nowy plik nazwijmy go mod.php wstawiłem go do sources/action_public w tymże pliku zrobiłem klasę nazwijmy ją modyfikacja w pliku index.php dodałem klasę modyfikacja do $choice,
następnie w pliku tym dodałem funkcję auto run w której dałem instrukcje swith i załadowałem pliki językowe oraz całą grupę skina, dalej pododawałem sobie jakieś tam funkcje .
używając odpowiedniego linku mogę sobie wywołać te funkcje, ale potrzebuję teraz wywołać z pliku np. topic.php : $this->ipsclass->compiled_templates['moja grupa skina']->nazwa_funkcji($costam);
jak wstawię taką instrukcję w topic.php wywala mi błąd ze odwołuję się do nieznanej funkcji "nazwa_funkcji" muszę mu w pliku topic.php dać linijkę z ładowaniem skina wtedy działa , ale ja już przecież załadowałem tego skina w swoim pliku
dodatkowo chciałbym się odwołać w tym(topic.php lub jakimkolwiek innym) pliku do funkcji która znajduje się w moim pliku mod.php czyli $this->ipsclass->moja klasa???->moja_funkcja() (pewnie jakoś tak)
następnie w pliku tym dodałem funkcję auto run w której dałem instrukcje swith i załadowałem pliki językowe oraz całą grupę skina, dalej pododawałem sobie jakieś tam funkcje .
używając odpowiedniego linku mogę sobie wywołać te funkcje, ale potrzebuję teraz wywołać z pliku np. topic.php : $this->ipsclass->compiled_templates['moja grupa skina']->nazwa_funkcji($costam);
jak wstawię taką instrukcję w topic.php wywala mi błąd ze odwołuję się do nieznanej funkcji "nazwa_funkcji" muszę mu w pliku topic.php dać linijkę z ładowaniem skina wtedy działa , ale ja już przecież załadowałem tego skina w swoim pliku
dodatkowo chciałbym się odwołać w tym(topic.php lub jakimkolwiek innym) pliku do funkcji która znajduje się w moim pliku mod.php czyli $this->ipsclass->moja klasa???->moja_funkcja() (pewnie jakoś tak)
Napisano 13 kwiecień 2009 - 22:28
Skin jeśli nie jest załadowany to należy to załadować - nie bardzo widzę sens obejścia tego.
Załadowałeś w swoim pliku, ale nie w tym, co się odwołujesz.
Ładowanie klas IP.Board najłatwiej zrobić tak:
Załadowałeś w swoim pliku, ale nie w tym, co się odwołujesz.
Ładowanie klas IP.Board najłatwiej zrobić tak:
$check = $this->ipsclass->load_class( ROOT_PATH.'sources/lib/nazwa_pliku.php', 'nazwa_klasy' ); $check ->nazwa_funkcji();
Napisano 13 kwiecień 2009 - 22:44
DawPi ok ale w takim razie w jaki sposób w pliku topic.php mamy odwoływanie się do skinów mimo że nie są w tym pliku ładowane tylko klasa (globalna?)$ipsclass łączy to wszystko czy zatem nie należało by się podpiąć jakoś pod $ipsclass ? tak samo jak bierzesz ustawienia z tool&settings :$this->ipsclass->vars['jakiś klucz'] nawet w gołym pliku w componets_public (w klasie)i nic nie ładujesz dodajesz tylko: var $ipsclass
Napisano 13 kwiecień 2009 - 22:54
Jakże nie są ładowane:
Inaczej możesz dodać jakaś funkcję w pliku ipsclass.php i potem w dowolnym miejscu korzystać z $this->ipsclass->ta_nazwa_funkcji().
function topic_init( $load_modules=0 )
{
//-----------------------------------------
// Memory...
$_before = $this->ipsclass->memory_debug_make_flag();
// Compile the language file
$this->ipsclass->load_language('lang_topic');
$this->ipsclass->load_language('lang_editors');
$this->ipsclass->load_template('skin_topic');
Inaczej możesz dodać jakaś funkcję w pliku ipsclass.php i potem w dowolnym miejscu korzystać z $this->ipsclass->ta_nazwa_funkcji().
Napisano 13 kwiecień 2009 - 22:57
$this->ipsclass->vars['nazwa'];
Napisano 13 kwiecień 2009 - 23:04
Bo są ładowane w index.php wraz z innym cache:
I trochę niżej:
//--------------------------------
// Start off the cache array
//--------------------------------
$ipsclass->cache_array = array_merge( $choice[ $ipsclass->input['_low_act'] ][2], array('skin_remap', 'rss_calendar', 'rss_export', 'components', 'banfilters', 'settings', 'group_cache', 'systemvars', 'skin_id_cache', 'forum_cache', 'moderators', 'stats', 'languages', 'dp23_news_cache', 'dp23_lbe_cache') );
I trochę niżej:
//=========================================================================== // Get cache... //=========================================================================== $ipsclass->init_cache_setup(); $ipsclass->init_load_cache( $ipsclass->cache_array );
Napisano 13 kwiecień 2009 - 23:11
Kurcze, no, jakby Ci to powiedzieć, vars to tak naprawdę właściwość klasy, a w tym przypadku tablica.
Trochu się zamieszałem do czego zmierzasz.
Trochu się zamieszałem do czego zmierzasz.
Napisano 13 kwiecień 2009 - 23:18
ok prościej :
$this->ipsclass->member['id'] możesz użyć w każdym miejscu forum i zawsze poda ci twoje id ja chcę zrobić dokładnie to samo tylko zamiast member['id']chce mieć swoje np. lala['de']które uzyskam w swoim pliku
prościej dzisiaj nie dam rady tego wytłumaczyć
$this->ipsclass->member['id'] możesz użyć w każdym miejscu forum i zawsze poda ci twoje id ja chcę zrobić dokładnie to samo tylko zamiast member['id']chce mieć swoje np. lala['de']które uzyskam w swoim pliku
prościej dzisiaj nie dam rady tego wytłumaczyć
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych