Skocz do zawartości

- - - - -

latin2 na utf8 konwersja, ale nie do końca

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 cameleon

• Użytkownik
  • 163 postów
  • Wersja:IP.Board 3.2.3

Napisano 01 wrzesień 2009 - 01:46

Witam, skorzystałem ze skryptu konwersji napisanego przez matma4u przerobiłem ogonki dla konwersji latin2 na utf8.

$ogonki = array('Ą','ą','ś','Ś','ę','Ę','ó','Ó','ł','Ł','ż','Ż','ź','Ź','ć','Ć','ń','Ń');
               $krzaki = array('¡','±','¶','¦','ê','Ê','ó','Ó','³','£','¿','¯','¼','¬','æ','Æ','ñ','Ñ');

konwersja jest mi potrzebna z uwagi na to ze furl zle dziala dla latin2 (chodzi o link ś), tak czy siak sprawa tyczy sie zmiany kodowania,
moze mi ktos pomóc ? jedyne literki które nie chcą się zmienić: to ó zamienia ją na �ł tak samo ż zamiast jest �ź

nie wiem jak jest z odpowiednikami dużych liter.

Nie wiem dlaczego ale zawsze z tymi kodowaniami jest problem, pierwsze co zauważyłem to w latin2 w ipb po wyeksportowaniu sql dodaje literę Ă lub  przed każdą literą dlaczego?, w $ogonki (czyli export z forum ustawionego pod utf8) to już bardzo trudno rozszyfrować co on robi z tym kodowaniem - tak jak by utf-8 x2 ?.

Może wreszcie coś zrozumiem, ktoś wie na ten temat ?

#2 adi

• Użytkownik
  • 139 postów
  • Wersja:n/c

Napisano 01 wrzesień 2009 - 14:09

Sam borykam się ze zmianą kodowania Latin2 -> UTF-8, kompletnie nieskuteczne zresztą. Albo iconvem dostaje krzaki, albo po wykorzystaniu różnych skryptów baza w ogóle się nie ładuje (standardowy biały ekran IPB). Każda wskazówka mile widziana.

#3 DawPi

...a wy Pragnienie™

• Manager
  • 49508 postów

Napisano 01 wrzesień 2009 - 14:20

Skoro chcecie przejść z latin2 to polskie znaki w bazie powinny być w niezmienionej formie, a od tego krótka droga do zmiany tych znaków na encje, a nie na jakieś dziwne znaczki. ^_^

Dla przykładu:
ę => ę
intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

#4 cameleon

• Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 01 wrzesień 2009 - 16:51

Nie no genialne !, jest git !

Chyba sie musze douczyć, co to są encje tak w ogóle ?
To jest odpowiednik UTF-8 ?

Zastanawiam się jeszcze dlaczego ten skrypt jedzie mi coś w bazie,
a dok. chodzi o tabelę "cache_store" muszę ją odtwarzać z poprzedniej bazy, bo po konwersji ją uszkadza.

Użytkownik cameleon edytował ten post 01 wrzesień 2009 - 16:51

#5 DawPi

...a wy Pragnienie™

• Manager
  • 49508 postów

Napisano 02 wrzesień 2009 - 12:07

No powiedzmy, że to typowy UTF. ^_^

Jak uszkadza to napraw (opcja w PhpMyAdmin) i po kłopocie. ;)
intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych