dziś zaczynam mini serię tłumaczeń + własnego komentarza z oficjalnego forum o nadchodzącym IP.Board 3.0
Tłumaczenia będą bardzo luźne - tylko głębszy sens, bez szczegółów, myślę, że będzie to lepiej brzmiało aniżeli sztywne trzymanie się oryginału. Nie tłumaczyłem wszystkiego, tylko ten najistotniejsze wg mnie fragmenty.
Na pierwszy ogień zacznę od jednego z najnowszych wpisów traktujących o nowym systemie BBCode - czyli to, co używamy bardzo często na forum.
~~~
Zmiany do wersji 2.x
- Każdy BBCode będzie konfigurowalny w ACP. Dlatego też jeśli ktoś będzie chciał dodać kod "rel='nofollow'" do postów to będzie to możliwe bez konieczności edycji plików forum i niepotrzebnego kłopotu i powodowania błędów.
- Nastąpi duża zmiana w kodzie HTML - zmiana parsowania na bliższe XHTML. Będzie np. dodany znacznik alt='' do grafik. Obecnie tag B ( pogrubiający tekst ) używa kodu <strong>, od wersji 3.0 będzie to tag <em>.
- Również prostsza stanie się edycja syntax-code'ów czyli np. wyglądu pól po użyciu tagu [sql ] [/sql ] i innych.
Nowe funkcje w IP.Board 3.0:
- Aliasy - teraz różne tagi mogą robić to sam. Dla przykładu użycie CODE i CODEBOX wygeneruje ten sam kod. Czy np. MEDIA, BLOGMEDIA, YOUTUBE itd.
Sam nie bardzo to rozumiem, ale zobaczymy w praktyce ;-) Nie rozumiem głównie przeznaczenia tego lub tak to napisali, że może to jednak jest sensowne ( na pewno
). - Obsługa pojedynczych tagów. Chcesz użyć tagu
- teraz będziesz mógł.
W sumie dopiero ostatnio się dowiedziałem, że obecnie IP.Board nie obsługuje pojedynczych tagów, a klient się uparł się wykodziłem pewną sztuczkę. Jak ktoś będzie chętny to napiszę jak. - blokada parsowania tagu w tagu. Dla przykładu - obecny CODE właśnie spełnia taką funkcję, w nowym IP.Board będzie to w pełni konfigurowalne.
- kontrola użycia - będzie możliwe ustalenie, które grupy mogą korzystać z danych tagów ( druga grupa również będzie obsługiwana ).
- kontrola użycia 2 - możliwość ustalenia w których sekcjach forum można użyć danego tagu. Prosty przykład - chcesz zezwolić na użycie tagu IMG w postach, ale nie w sygnaturach? Teraz będzie to możliwe.
Nowe 'standardowe' tagi w IP.Board 3.0:
- member - poprzez użycie kodu DawPi wyświetlisz nazwę usera będącą jednocześnie linkiem do jego profilu.
- hr - poprzez użycie kodu
wstawisz ładną poziomą linię ;-) - xml i php - poprzez użycie kodu
zawartość XML
lub$phpCode = 1;
wygenerujesz ładną, pokolorowaną składnię tych języków ( oczywiście podany kod ). - media - możesz od teraz dodawać nowe 'media' na forum. Linki do youtube i inne. Wszystko konfigurowalne w ACP.
Zarządzanie BBCode'ami nigdy nie było prostsze od tego w ACP!
Nudna techniczna pogawędka:
- Najważniejszą zmianą, jaka została zaimplementowana jest parsowanie treści wyświetlanej na forum, a raczej tego brak! Tak, otóż, w bazie danych będzie składowane prawie dokładnie to samo, co wpiszesz na forum. Dzięki temu unika się błędów możliwych do wystąpienia podczas re-parsowania kodu. Zamiast tego, owe parsowanie będzie odbywać się dopiero podczas wyświetlania treści na forum.
- Kolejną dobrą informacją jest to, że nie musisz już nigdy wykonywać przebudowy postów, tak jak do tej pory. Tak, dokładnie to przeczytałeś - nie będzie konieczna ręczna przebudowa postów. Wykonasz to tylko raz - podczas upgrade'u do 3.0. Potem zajmie się tym specjalny task czyli zadanie/skrypt wykonywany okresowo.
- Kolejna zmiana to zmiana, a raczej kompletna przebudowa głównego kodu BBCode - wolne i obciążające system wyrażenia regularne zostaną zastąpione przesz szybkie funkcje php, takie jak strpos i substr_replace.
Myślę, że takie zmiany wyjdą nam tylko na dobre ;-)
A co Wy o tych wszystkich zmianach sądzicie ?