Kilka pytan dot. skinowania...
Napisano 12 grudzień 2009 - 08:45
Utworzylem nowego skina w admince... podmienilem obrazki z master, w sensie utworzylem nowy katalog z analogicznymi obrazkami w moim stylu... ale nadal duza czesc zostaje niezmieniona - prawdopodobnie przez css... problem w tym ze nie wiem gdzie mam niby ustawic ktorego css'a ma dany skin uzywac? Bo mam tam do wyboru tylko katalog emotow i obrazkow.
Pozdrawiam,
FlashT
Napisano 12 grudzień 2009 - 11:16
wg mnie sprawa dotyczy twardego skopiowania plików. Przejdź do narzędzi skinów i uruchom to narzędzie:
ACP
Następnie sprawdź forum.
Napisano 12 grudzień 2009 - 11:31
Generalnie problem polegal na tym, iz mialem wylaczone czytanie skinu z css... Nie posiadam polskiej wersji IPB, wiec u mnie ta opcja ma nazwe "Edit User Set -> CSS Options -> Cache CSS to text files?"... wlaczenie tego spowodowalo czytanie css bezposrednio z pliku a zatem to o co chodzilo.
Po wielu godzinach przeszukiwania internetu zauwazylem, ze nie ma zadnego skinmakera do IPB poza wbudowanym w adminke edytorem... mozliwe ze wezme sie za pisanie takowego, jednak chcialbym sie jeszcze dopytac o kilka kwestii... na razie jedna...
W jaki sposob zalozmy taki zrobiony skin przeze mnie w admince moge udostepnic innym? Z tego co zauwazylem wiekszosc skinow opartych jest o XML ... nie wiem czy nie prosciej bedzie zrobic skin editora dla HTML... na poczatku program ma byc prosty, pozniej (moze) bedzie rozbudowywany... duzo ludzi w internecie szuka prostej metody na robienie skinow (albo przynajmniej modyfikacje)... no i wlasnie takowa chcialbym udostepnic.
Pozdrawiam,
FlashT
Użytkownik FlashT edytował ten post 12 grudzień 2009 - 11:34
Napisano 12 grudzień 2009 - 11:59
Trochę nie rozumiem tego zamysłu skinedytora? Możesz go przybliżyć?
Napisano 12 grudzień 2009 - 12:39
Użytkownik DawPi dnia 12 grudzień 2009 - 11:59 napisał
Generalnie ma byc prosciutki (dla kazdego). Masz sobie to swoje forum (jaki preview) ... klikasz w element jego i zmieniasz obrazek lub kolor, ewentualnie w trybie pro - po prostu cssa dla danego elementu... Dlatego mnie zastanawia jak po takich zmianach zapisac takiego template'a do importu dla forum... Z zalozenia edytorek ma byc lokalny, nie ma pracowac na realnym forum, a na swoim wlasnym preview w ktorym beda wszystkie elementy na jednym screenie. Nie ma tez na celu zrobienia super-duper-ultra-oryginalnego skina, a jedynie zmiane wygladu defaultowego.
Pozdrawiam,
FlashT
Użytkownik FlashT edytował ten post 12 grudzień 2009 - 12:41
Napisano 12 grudzień 2009 - 12:46
Napisano 12 grudzień 2009 - 12:51
Napisano 12 grudzień 2009 - 12:54
Edit:
Zastanawiam sie tylko czy w ogole warto... czasem mam wrazenie ze taka aplikacja nie bedzie sie wiele roznila od TopStyle...
Użytkownik FlashT edytował ten post 12 grudzień 2009 - 13:00
Napisano 12 grudzień 2009 - 12:59
Napisano 12 grudzień 2009 - 18:32
Klikasz potem na skin, wynajdujesz rodzinkę bitów skina, a potem pojedyncze bity i edytujesz.
Napisano 13 grudzień 2009 - 18:00
eh, no dobra, bo widzę, że Ci się nie chce poszukać, jak to działa.
Generalnie skin jest zapisany w bazie danych i cache'owany do plików skąd jest pobierany i wyświetlany na forum. Zatem jakakolwiek zmiana w plikach odniesie skutek - będzie widoczna na forum, ale każdorazowa zmiana czy aktualizacja owe zmiany wykasuje. Dlatego edytuje się skiny w ACP, kiedy to dane są zapisywane do bazy i aktualizowane w plikach.
O xml jest mowa tylko w temacie eksportu i importu skinów.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych