Hej,
Ostatnio (czyli jakieś pół roku temu, nie wiem czy jeszcze na 2.3 czy już na 3.0) zauważyłem, że użytkownicy otrzymują po dwie wiadomości z mojego serwisu. Sprawdzałem zarówno na publicznej skrzynce (o2.pl) jak i na poczcie na mojej domenie. Przy wysyłaniu masowego maila dochodzą dwie wiadomości w tym samym czasie.
Ostatnio zainstalowałem aplikację (SOS30) Contact Form. Przy wysyłaniu wiadomości do administracji użytkownik otrzymuje kopie wysłanej treści. I teraz administrator otrzymuje tylko jednego maila, za to użytkownik dostaje dwie kopie - problem nie leży więc po stronie serwera, a gdzieś w skrypcie.
W ustawieniach mam metodę PHPMail() oraz wypełnione pola Board incoming email address, Board outgoing email address, localhost na porcie 25.
Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania IPB?
Strona 1 z 1
Podwójne wiadomości e-mail
Napisano 08 luty 2010 - 18:36
Hey,
gdybyś nie był na tym samym serwerze, co ja, to bym zrzucił to na serwer, jednak tak nie jest i musimy nad tym pomyśleć.
Pierwsza diagnostyka- ustaw wysyłanie po SMTP i przetestuj. Zobaczymy, czy parser kuleje czy serwer pocztowy.
gdybyś nie był na tym samym serwerze, co ja, to bym zrzucił to na serwer, jednak tak nie jest i musimy nad tym pomyśleć.
Pierwsza diagnostyka- ustaw wysyłanie po SMTP i przetestuj. Zobaczymy, czy parser kuleje czy serwer pocztowy.
intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board
Napisano 08 luty 2010 - 18:42
W SMTP to samo: dwa maila dla osoby wysyłającej, jeden dla administracji. Czyli serwer jest w porządku?
Napisano 08 luty 2010 - 18:53
Well, Ty masz duże forum, może ..... no właśnie.. Nie wiem, co to może być od strony serwerowej, wątpię, by skrypt wykonywał się dwa razy - gdyby tak było w skrzynce PW lądowałyby dwie wiadomości - a ląduje jedna, tak? Jeśli tak to jednak napisałbym do administracji o przejrzenie logów.
Napisano 08 luty 2010 - 18:59
PW dochodzi pojedyncze. W takim razie kontaktuję się ze specami z dH - dam znać, co odpowiedzą
Napisano 08 luty 2010 - 23:42
Konto admina i testowe oraz konto moderatora, z którym rozmawiałem, są przypisane do jednej jedynej grupy. Nie wydaje mi sie, żeby w tym leżał problem. Skrypt raczej wysyła maile do użytkowników/na adresy e-mail, a nie do grup.
Napisano 09 luty 2010 - 15:40
Użytkownik DawPi dnia 08 luty 2010 - 18:53 napisał
Jeśli tak to jednak napisałbym do administracji o przejrzenie logów.
Cytat
Witam,
Nie stwierdziliśmy podwajania wysyłki z poziomu skryptów PHP.
Proszę o utworzenie pliku testowego z wyselekcjonowanym przykładowym kodem, który powoduje takie zachowanie i podanie adresu tego pliku. Sprawa zostanie zbadana.
Nie stwierdziliśmy podwajania wysyłki z poziomu skryptów PHP.
Proszę o utworzenie pliku testowego z wyselekcjonowanym przykładowym kodem, który powoduje takie zachowanie i podanie adresu tego pliku. Sprawa zostanie zbadana.
I co z tym teraz możemy zrobić?
Napisano 12 luty 2010 - 13:38
Huh, no to może podaj im konkretne maile - niech sprawdzą czy to ich serwer wysłał dwa, czy ten odbierający je podwoił ( bo też jest taka opcja ).
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1