Skocz do zawartości

- - - - -

Strona główna + Forum = współpraca

• Nie możesz odpowiedzieć
52 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bellum

• Użytkownik
  • 131 postów
  • Wersja:IP.Board 3.1.4

Napisano 28 luty 2010 - 17:56

Witam, nie bardzo wiem gdzie napisać ten temat, jeżeli dział nie właściwy, to ubolewam.

Mam pytanie a raczej ich gamę.
Otóż posiadam stronę www.(...).com i podkatalog www.(...).com/forum z zainstalowanym już forum, cóż buduję stronę główną no i potrzebuję sporej wiedzy na moją główkę: na forum znajduje się dział Artykuły z subkategoriami a w nich odpowiednie artykuły.

Załączony plik  sgforum.jpg   9,67 KB   1 Ilość pobrań

Chciałbym na stronie głównej umieścić w menu nr.1 wyłącznie listę z subkategorii z działu artykuły.
Teraz gdy wybiorę z menu odpowiednią subkategorię, to w polu nr.2 wyświetli się spis artykułów z odpowiednio wybranej subkategorii.

Oczywiście by wszystko miało ręce i nogi, subkategorie z menu oraz ich odpowiedniki artykuły powinny się aktualizować wraz ze zmianami dokonanymi na forum.

To się bodajże nazywa integracja portalu z forum.
W konkluzji proszę o opis takiej funkcji.

Pozdrawiam Serdecznie

#2 Amfidiusz

Redwood Original

• Tłumacz
  • 7011 postów

Napisano 28 luty 2010 - 18:28

Hej,

O integracji mówimy w przypadku dzielenia bazy danych forum z portalem (wspólne logowanie, użytkownicy itp.). W Twoim przypadku najłatwiej wstawić na sztywno nazwy kategorii podlinkowane do stron, które będą wyświetlały wiadomości udostępnione poprzez kanał RSS forum.
Opieka techniczna + licencja + serwer za 75zł? Teraz to już możliwe!

Dołączona grafika

#3 Bellum

• Użytkownik
  • 131 postów

Napisano 28 luty 2010 - 18:38

Wyświetl postUżytkownik Amfidiusz dnia 28 luty 2010 - 18:28 napisał

Hej,

O integracji mówimy w przypadku dzielenia bazy danych forum z portalem (wspólne logowanie, użytkownicy itp.). W Twoim przypadku najłatwiej wstawić na sztywno nazwy kategorii podlinkowane do stron, które będą wyświetlały wiadomości udostępnione poprzez kanał RSS forum.
No i właśnie a sztywności chcę uniknąć, niech będzie sporo pracy, potu i wysiłku ale efekt jest jak najbardziej opłacalny.

#4 Amfidiusz

Redwood Original

• Tłumacz
  • 7011 postów

Napisano 28 luty 2010 - 18:53

Tak często zmieniają się u Ciebie kategorie? Dalej nie pomogę, bo wymagasz znajomości PHP :D
Opieka techniczna + licencja + serwer za 75zł? Teraz to już możliwe!

Dołączona grafika

#5 Bellum

• Użytkownik
  • 131 postów

Napisano 28 luty 2010 - 19:23

Wyświetl postUżytkownik Amfidiusz dnia 28 luty 2010 - 18:53 napisał

Tak często zmieniają się u Ciebie kategorie? Dalej nie pomogę, bo wymagasz znajomości PHP :D
Ta funkcja jest w całości w PHP dlatego też dumanie nad (czy tak często zmieniają się kategorie) nie będzie istnieć, posiadam książkę Vademecum Profesjonalisty PHP 5 ale to jakaś czarna magia.
Dlatego liczę na pomoc osoby znającej się na PHP i IBP3.

Pozdrawiam.

#6 Bartek

• Użytkownik
  • 1195 postów

Napisano 28 luty 2010 - 20:08

W takim wypadku chyba najlepiej będzie, jak napiszesz w dziale Giełda...
...

#7 DawPi

...a wy Pragnienie™

• Manager
  • 49517 postów
  • Wersja:IP.Board 3.2.3

Napisano 01 marzec 2010 - 10:17

Na jaką pomoc liczysz? Podkreślam - pomoc.
intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

#8 Bellum

• Użytkownik
  • 131 postów

Napisano 01 marzec 2010 - 15:48

Wyświetl postUżytkownik DawPi dnia 01 marzec 2010 - 10:17 napisał

Na jaką pomoc liczysz? Podkreślam - pomoc.
Które tabele i rekordy odpowiadają za zestaw nr.1 a które za zestaw nr.2. (Forum IPB 3.0.3).
Proszę również o skrypt wyświetlający zawartość wybranej tabeli w pętli, nie chcę żadnych odnośników do poradników php.

Pozdrawiam

#9 DawPi

...a wy Pragnienie™

• Manager
  • 49517 postów

Napisano 01 marzec 2010 - 18:39

Co jest zestawem nr 1 i nr 2?

Zawartość tabeli:
$this->DB->build( array(
						'select'	=> '*',
						'from'		=> 'members'
));

$this->DB->execute();

if( $this->DB->getTotalRows())
{
	while( $row = $this->DB->fetch() )
	{
		// cos co chcesz robic z danymi
	}
}

Wersja bardzo mini, ale spełnia zadanie.

#10 Bellum

• Użytkownik
  • 131 postów

Napisano 01 marzec 2010 - 19:03

Wyświetl postUżytkownik DawPi dnia 01 marzec 2010 - 18:39 napisał

Co jest zestawem nr 1 i nr 2?

Zawartość tabeli:
$this->DB->build( array(
						'select'	=> '*',
						'from'		=> 'members'
));

$this->DB->execute();

if( $this->DB->getTotalRows())
{
	while( $row = $this->DB->fetch() )
	{
		// cos co chcesz robic z danymi
	}
}

Wersja bardzo mini, ale spełnia zadanie.

Zestaw nr.1 to menu coś jak kategorie tyle, że tu chodzi o to jak już przedstawiłem w poście nr.1, na forum mam działy jeden z działów to artykuły, dział ten zawiera subkategorie np: Komputery, Xbox itp. każda z tych subkategorii posiada odpowiednie tematy.

Całość działa na zasadzie: nr.1 menu wyświetla wyłącznie listę subkategorii z działu Artykuły => jeżeli (kliknę) odpowiednią subkategorię w menu to w polu nr.2 zostaną wyświetlone tematy z tej subkategorii, to wszystko.

Kod który podałeś nie jest dla mnie zrozumiały, nie potrafię nawet prawidłowo wyświetlić czegokolwiek z bazy danych np: samych nazw tematów od tak sobie, wyświetla mi w rządku 30 Array. Gdy korzystam sobie z poradników http://www.kess.snug.../?sid=10&pid=43, tworzy to 30 linków EDIT DEL na które jeżeli najadę myszką widzę nazwy tematów, lecz by wyświetlić sobie to w sposób jaki prezentuje się na forum nie potrafię. Dane wyciągam z
title from topics.

Pozdrawiam

#11 DawPi

...a wy Pragnienie™

• Manager
  • 49517 postów

Napisano 01 marzec 2010 - 19:10

Oj oj, to Ty nic sam nie zrobisz. Nie wiem, jakiej pomocy oczekujesz, raczej gotowego kodu.

Kod który podałem jest, że tak to ujmę elementarny, nie zrozumienie jegoż skutkuje niczym więcej, jak koniecznością poszukiwać gotowego kodu lub oczekiwania na użytkownika któy poświęci na to dobrą część swojego czasu i Ci to poda lub udania się do działu Giełda.

#12 Bellum

• Użytkownik
  • 131 postów

Napisano 01 marzec 2010 - 19:18

Wyświetl postUżytkownik DawPi dnia 01 marzec 2010 - 19:10 napisał

Oj oj, to Ty nic sam nie zrobisz. Nie wiem, jakiej pomocy oczekujesz, raczej gotowego kodu.

Kod który podałem jest, że tak to ujmę elementarny, nie zrozumienie jegoż skutkuje niczym więcej, jak koniecznością poszukiwać gotowego kodu lub oczekiwania na użytkownika któy poświęci na to dobrą część swojego czasu i Ci to poda lub udania się do działu Giełda.
Dokładnie najchętniej zjadłbym gotowca. Co z tego, że kupiłem książkę VP PHP5 jak nic mnie to nie dało, no ale chyba pomyliłem stopnie i spadłem na ryj. Trudno znaleźć dobrą książkę a jeszcze trudniej dobry poradnik internetowy. Powiedz mi DawPi na ile wyceniałbyś napisanie takiego skryptu.

Pozdrawiam.

#13 DawPi

...a wy Pragnienie™

• Manager
  • 49517 postów

Napisano 01 marzec 2010 - 19:21

Oj, nie wycenię Ci - ot tak się nie da. Nie ja. :-) Napisz w giełdzie jeśli chcesz gotowca - może się ktoś zgłosi. :-)

#14 Bellum

• Użytkownik
  • 131 postów

Napisano 02 marzec 2010 - 16:47

Wyświetl postUżytkownik DawPi dnia 01 marzec 2010 - 19:21 napisał

Oj, nie wycenię Ci - ot tak się nie da. Nie ja. :-) Napisz w giełdzie jeśli chcesz gotowca - może się ktoś zgłosi. :-)
ok, w takim razie powrócę jeszcze do oczekiwanej pomocy.

<?php
$zapytanie = "SELECT `tid`,`title`,`description`,`views` FROM `topics`";
$idzapytania = mysql_query($zapytanie);

echo '<table>';
while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) 
 {
  echo '<tr><td style="background: #0B3E61">'. $wiersz[0] .'</td><td style="background: #0B3E61">'. $wiersz[1] .'</td><td style="background: #0B3E61">'. $wiersz[2] .'</td></tr><tr><td style="background: #0B3E61" colspan="3">'.'Wyświetleń: '. $wiersz[3] .'</td></tr>';
 }
echo '<table>';
?>

Powolutku dojdę sobie do końca, ale mam pytanie skrypt ten wyświetla id, temat, opis, ilość wyświetleń wszystkich tematów. Teraz w jakiej tabeli przechowywane są nazwy działów i subkategorii? => jak wyświetlić tylko te tematy, które są przypisane do odpowiedniej subkategorii?

Pozdrawiam

#15 DawPi

...a wy Pragnienie™

• Manager
  • 49517 postów

Napisano 02 marzec 2010 - 17:41

Kategorie - w forums.

Dla tematów tylko z danej kategorii -> WHERE forum_id IN(3,4,5), gdzie 3,4,5 to ID kategorii.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych