to mój pierwszy post na tym forum. Jeśli jest w niewłaściwym miejscu, to przepraszam.
Otóż odziedziczyłem forum, niestety prehistoryczne, w wersji 1.3 i mam kilka problemów:
1. Nie można wyświetlić danych użytkownika - widać po prostu białą pustą stronę; czy ktoś może pamięta, dlaczego to się działo w tym systemie? Może to jest związane z aktualizacją php, mysql i apache do najnowszych wersji?
2. Bazy danych są niestety w latin1 zgodnie z załącznikiem 'bazad_struktura1.jpg'. Chciałbym zrobić konwersję na utf8, która byłaby wstępem do migracji do najnowszej wersji systemu.
I stąd pytania:
a. Kiedy najlepiej wykonać konwersję bazy danych? Przed migrowaniem do nowszych wersji? W czasie? Po?
b. Jak najlepiej dokonać konwersji, by później nie było problemów z haszczami? Czy wystarczy zwykłe: "ALTER TABLE tablename CONVERT TO CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci"?
c. Czy po przegraniu najnowszej wersji forum do właściwego katalogu, update wykona się automatycznie? Czy trzeba będzie update'ować jakimiś pośrednimi wersjami?
Dziękuję z góry za pomoc!
Załączone pliki
-
bazad_struktura1.jpg (299,17 KB)
Ilość pobrań: 16
Użytkownik chrees edytował ten post 01 marzec 2010 - 11:51

Pomoc
Temat jest zamknięty

Do góry