Konwersja forum z 1.3 (baza w latin1 [latin1_swedish_ci]) do 3.0.x (baza w utf8 [utf8_general_ci])
- konwersja forum z 1.3 do 2.3.6
- konwersja forum z 2.3.6 do 3.0.x - nalezy śledzić konwersję. U mnie powstały dwa błędy, przy modyfikowaniu tabel konwerter chciał dwa razy dodać tę samą kolumnę do niektórych tabel
- backup bazy - do tworzenia backupów w mysql'u polecam MYSQLDumper'a - bardzo dobre i praktyczne narzędzie
- wyczyszczenie bazy danych - usunięcie wszystkich tabel
- jeśli jest to konieczne konwersja bazy danych na utf-8 (collapse utf8_general_ci)
- instalacja forum w wersji 3.0.x
- przywrócenie z backupu nast epujących tabel:
ibf_admin_login_logs
ibf_admin_logs
ibf_email_logs
ibf_faq
ibf_forums
ibf_groups
ibf_members
ibf_message_posts
ibf_message_text
ibf_message_topic_user_map
ibf_message_topics
ibf_message_topics_old
ibf_moderator_logs
ibf_moderators
ibf_pfields_content
ibf_pfields_data
ibf_pfields_groups
ibf_posts
ibf_profile_portal
ibf_topics
ibf_topic_views
ibf_tracker
Te tabele kopiowałem na "czuja", sugerując się ilością wierszy, nazwami itp. Nie ruszałem żadnych tabel z ustawieniami. Wiąże się to z powodem instalowania od początku: otóż po konwersji u mnie strona była kodowana ciągle w iso-8859-1 i to pomimo ustawiania w configuracji utf-8. Może ktoś wie, gdzie to zmienić, żeby od razu było, jak trzeba???
- konwersja tabel i atrybutów w tabelach z pomocą opisu przedstawionego przez swista:
http://forum.invisio...454
-wrzucenie na serwer
-zakomentowanie ostrzeżenie
-uruchomienie w przeglądarce
-skopiowanie wyniku do np. phpadmina i wykonanie go
WAŻNE: może być konieczne korekta zapytań ALTER, tak aby było jedno w jednym wierszu (wiąże się to z typami danych varchar() i dodatkowym enterem w skopiowanym skrypcie
- backup bazy (tak na wszelki wypadek) w w MYSQLDumper'ze
- backup bazy danych w ACP - tylko tu udało mi się dostać plik, który poźniej można było w miarę normalnie obrobić i nie powodowało to dodatkowych sensacji z ogonkami; należy dodać CREATE
- konwersja pliku w Gżegżółce XP - u mnie najlepiej wyszło konwertowanie z "windows 1250 (Europa Środkowa)" na "Unicode UTF-8"
- obróbka w notepad++ - jeden z lepszych edytorów;
UWAGA!!! Obróbka duzych plików wymaga anieeeelskiej ciepliwości i dużej ilości ramu

UWAGA!!! Przed dokonaniem jakiejkolwiek czynności zamieniamy w menu "Format" na "UTF8"
-na samym początku dodajemy nowy wiersz z tekstem "use forum;" gdzie forum to nazwa naszej bazy danych
-sprawdzamy czy wpisy polskich znaków zostały poprawnie skonwertowane; jeśli nie, to należy użyć funkcji zamień i zamienić występujący haszcz na polski znak
-zapisujemy plik i zamykamy edytor.
- tak obrobiony plik wrzucamy na serwer, np. przy pomocy ftp; ja miałem możliwość wrzucania przez ssh i program WinSCP
- w phpmyadminie usuwamy wszystkie tabele z naszej bazy danych
- logujemy się za pomocą ssh do serwera i przechodzimy do katalogu, w którym zapisaliśmy nasz obrobiony plik
- wywołujemy wykonanie zapytań z naszczego pliku, np. komendą "mysql -u root -p < ipb_db_backup.sql"
- trochę czekamy i mamy załadowane dane
- u mnie to było wszystko, dane były prawidłowe i prawidłowo wyświetlały się na stronie. No, na jkońcu było dobre piwko
Uwagi:
- po załadowaniu danych w niektórych miejscach (tematach i podpisach) były ciągle haszcze. Najdziwniejsze jest to, że po wywołaniu funkcji edytuj (w przypadku postów) i podglądu profilu użytkownika (w przypadku podpisów), wszystko wracało do normy. Podejrzewam, że jest to związane z zawartością tabel cache. Generalnie pomogło użycie funkcji: "Przebuduj zawartość [posty, wpisy w kalendarzu, prywatne wiadomości, ogłoszenia, sygnatury]" w menu "Tools & Settings > Recount & Rebuild > Recount & Rebuild" w ACP. Może zna ktoś inny sposób?
- ważne by skopiować załączniki, avatary i różne takie ze starego forum.
Czekam na uwagi i spostrzeżenia dotyczące tego poradnika