Skocz do zawartości

- - - - -

ROZWIĄZANY: 2tb/msc z ipb ... jaki dedyk ? :)

20 odpowiedzi w tym temacie

#16 mlodszy

• Użytkownik
  • 539 postów
  • Wersja:IP.Board 3.1.4

Napisano 11 marzec 2010 - 00:39

Wyświetl postUżytkownik jasny dnia 10 marzec 2010 - 23:49 napisał

W ciągu ostatnich kilku dni zrobiłem mały research tego co mamy w zasięgu cenowym... i powiem szczerze, że mocno się rozczarowałem. Spodziewałem się, że znalezienie serwera dedykowanego za 50euro miesięcznie nie będzie wielkim wyczynem... a jednak.

Hetzner :
Tydzień czasu na przygotowanie serwera. Brak informacji na temat limitu transferu - przekierowali mnie na inny numer i podczas tego pytania siadła mi komórka - odpuściłem bo potrzebuje serv na teraz, bo sprawa jest krytyczna. Ponadto dość słabe parametry serwerów. W tych fajniejszych droga opłata aktywacyjna.

Tutaj się nie zgodzę. Wszystko na stronie dobrze opisane:

Cytat

*There are no charges for overage. We will permanently restrict the connection speed to 10 MBit/s if more than 2000 GB/month are used. 100 MBit/s speed can be optionally restored by committing to pay 14,90 € (incl. VAT) per additional TB used. More information
Fakt, że opłata instalacyjna mała nie jest, jednak mają niezły support i można się z nimi dogadać. Tutaj fakt że zbyt niski trafic dla Ciebie w cenie jest. Za to cena za TB niższa niż w OVH.

Leaseweb :
Początkowo mój faworyt ze względu na doświadczenie z webd.pl, który hostuje tam swoje serwery. Byłem kiedyś zadowolony z ich stabilności... jednak ceny... Ceny kształtują się sensownie przy zakupie na dłuższy okres - płatność z góry. Odpada.
Tutaj mam niewielką styczność. Raczej nie jest to serwerownia w której wybieram. No chyba, że osoba jest uparta i zdecydowana właśnie na nią.

Server4you.de :
Cycuś, opłaty miesięczne, cena przyzwoita, parametry ok... ale ukryty haczyk... którego nie ma w oferce. Quota na ruch 75GB na dzień, po przekroczeniu server down - brak możliwości rozszerzenia transferu - informacja potwierdzona telefonem. Na szczęście można cancelować zamówienie.
Bardziej od niej wolę strato.de ;]

kimsufi.pl :
To wziąłem i7-2T . Mimo złych doświadczeń z RPS'ami w OVH, sprawdzam. Polecane przez znajomych... zobaczymy... nie spodziewam się rewelacji

Tutaj co do RPS. Te serwery według mnie na niewiele się nadają. Chociaż obecnie ta usługa się poprawia i szczerze mówiąc trzeba będzie w najbliższym czasie znów dokonać testów. Na upartego można postawić na tym serwer gier, one na ogół nie wymagają zbyt szybkiego dostępu do dysku.

i7-2T. Dobry sprzęt jednak zależnie od tego jak szybko rośnie trafic Twój należało się jednak zastanowić czy to dobre wyjście. W końcu takie narzucają ograniczenia:

Cytat

** : Transfer jest nielimitowany. Po przekroczeniu 3 TB /m-c, przepustowość jest zmnejszana do 10 Mbps. Opcjonalnie,przepustowość 100 Mbps (lub 1Gbps jeżeli posiadasz SwitchPort 1G) może zostać przywrócona po zakupie dodatkowych TB transferu. 59,99PLN netto 73,20PLN brutto) za 1 TB transferu dodatkowego.

Nadal nie ocenię jednak wyboru i czy nie lepiej by było iść w kierunku jednak oferty na stronie ovh.pl. Tutaj musiałbym poznać szczegóły dotyczące forum.

Inne serwery w .pl :
Generalnie to co jest w Polsce to usługi garażowe prowadzone przez pojedyńcze osoby prowadzące działalność gospodarczą. Ceny jak za zborze, 2,3 krotnie wyższe niż za granicą. Serwery z pięknymi pingami, jednak z supportem tylko wtedy gdy właściciel DC nie śpi. Jakbym miał coś zarabiającego sensowne pieniądze - to wszedł bym bez zastanowienia.

Tutaj się akurat nie mogę zgodzić. Tylko część usług jest typu garażowej. Cześć jednak oferuję całkiem niezłe warunki. Jednak wtedy należy oczekiwać wyższej ceny za serwer.

Użytkownik mlodszy edytował ten post 11 marzec 2010 - 00:39

#17 Marek607

• Użytkownik
  • 413 postów
  • Wersja:n/c

Napisano 11 marzec 2010 - 08:18

Hetzner nie polecam - ostatnio mają jakąs dziwną politykę wobec polaków.

Myśle iż kimsufi był dosyć dobrym wyborem - ostatnio malo kto mna nich narzeka,a i serwery za dobrą cenę.

z polskich to napisz do najdmen.pl - może coś ci zaproponują w polsce o przyzwoitych parametrach :unsure:
Najlepszy hosting, serwery VPS, serwery dedykowane oraz domeny. :)

#18 jasny

• Użytkownik
  • 256 postów
  • Wersja:IP.Board 3.2.3

Napisano 11 marzec 2010 - 09:34

Wyświetl postUżytkownik Marek607 dnia 11 marzec 2010 - 08:18 napisał

Hetzner nie polecam - ostatnio mają jakąs dziwną politykę wobec polaków.

Myśle iż kimsufi był dosyć dobrym wyborem - ostatnio malo kto mna nich narzeka,a i serwery za dobrą cenę.

z polskich to napisz do najdmen.pl - może coś ci zaproponują w polsce o przyzwoitych parametrach :unsure:

Następny... Co to znaczy "politykę wobec Polaków"?

Z najdmen.pl rozmawiałem. Rzeczowy facet, jednak 2tb 500zł netto. Także zapomnij.
Not cool guy everyday... Photographer at any chance

#19 jasny

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 13 marzec 2010 - 01:09

Odświeżę , bo od 2 dni testuje serwer...

Wziąłem :
Kimsufi i7-2T
4x 2x 2.66+ GHz
8 GB ram
dysk 2 x 1 TB
RAID 0/1

1 Gbps

Podsumowanie:
ks3xxx:~# w
01:07:10 up 9:37, 1 user, load average: 0,36, 0,28, 0,22
ks3xxx:~# free
total used free shared buffers cached
Mem: 8183736 5217260 2966476 0 152168 4187436
-/+ buffers/cache: 877656 7306080
Swap: 0 0 0
ks3xxx:~#

system, debian 64bit.

Serwer chodzi jak marzenie. Na razie testowane przy 1k userów online.

Pozdrawiam i polecam,
Not cool guy everyday... Photographer at any chance

#20 santoz

• Użytkownik
  • 784 postów
  • Wersja:IP.Board 3.1.4

Napisano 28 marzec 2010 - 20:18

Daj ogłoszenie na webhostingtalk.pl, gwarantuje że otrzymasz kilka korzystnych ofert z dobrych firm.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#21 DawPi

...a wy Pragnienie™

• Manager
  • 49505 postów

Napisano 29 marzec 2010 - 10:36

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.
Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.
intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych