Skocz do zawartości

Hosting dHosting.pl - 10% rabat!

WSPIERAJ forum :)

Sebaa

Wiadomości masowe

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, nie działa mi wysyłka wiadomości masowej. Dodaję grupy użytkowników, filtry ustawiam na dowolne i po przejściu dalej nic się nie dzieje. Status wiadomości to 0 użytkowników, nie rozpoczęto wysyłki a wiadomość można anulować. Inne wiadomości wysyłają się normalnie (nowe konto, zmiana hasła). Wiadomość testowa przy zmianie ustawień też dochodzi bez problemu. Jest w stanie ktoś coś podpowiedzieć? Podsyłam zdjęcie ustawień.

 

 

ustawienia.jpg

Edytowane przez Sebaa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szybkość wysyłki maili zależy od aktywności na forum. Jeśli masz martwe forum i nikogo na nim nie ma, to maile nie będą wysyłane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Jurij napisał:

Szybkość wysyłki maili zależy od aktywności na forum. Jeśli masz martwe forum i nikogo na nim nie ma, to maile nie będą wysyłane.

 

  Zgadza się, na forum aktualnie działa tylko paru adminów. A jak puszczę wysyłkę tylko do tych adminów który są aktywni powinno pójść?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiesz. Częstotliwość cykli wysyłki maili zależy od aktywności na forum. Jeśli na forum nie masz aktywności, wysyłka będzie szła bardzo powoli lub wcale. Jeśli masz aktywność ~100 osób, będzie szybciej. Jeśli masz aktywność ~1000 osób, będzie jeszcze szybciej. Do paru adminów to możesz wysłać maila albo napisać wiadomość na forum dla administratorów czy jakimkolwiek komunikatorze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pokaż screen z tym "status wiadomości to 0 użytkowników" byśmy widzieli to samo. Wtedy się pomyśli. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ruchu na forum nie ma w ogóle. Wiadomość chcę wysłać w ramach testu żeby po odpaleniu forum nie było niespodzianek. Umieszczam screen z panelu.

mail-stan.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz napisane, że nie rozpoczęto wysyłki. Możesz spróbować uruchomić to zadanie ręcznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co ma aktywność użytkowników na forum do możliwości wysyłki masowych wiadomości?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie do możliwości wysyłki masowych wiadomości, a do aktywowania kolejnego cyklu wysyłki. Ma. Poczytaj, było omawiane na forum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
21 godzin temu, Jurij napisał:

Masz napisane, że nie rozpoczęto wysyłki. Możesz spróbować uruchomić to zadanie ręcznie.

 

A jak mogę to zrobić? Chciałbym jednak naprawić problem tak aby przy uruchomieniu forum dało się wysyłać wiadomości masowe. Ma ktoś jakiś pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyżej napisano już wszystko. Możesz uruchomić CRON zamiast "aktywności ludzi" - wszystko masz opisane w ACP pod menu z tymi ustawieniami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety po zmianie ustawień na cron jest to samo. Zrobiłem tak jak jest w ustawieniach, cron pojawia się na liście cronów. Po odpaleniu wysyłki pojawia się komunikat: "Nie rozpoczęto wysyłki" lub: " Mniej niż minutę" . Za każdym razem liczba użytkowników jest równa zero. Próbowałem do różnych grup, próbowałem wysłać też do nowych userów dla testu.

 

mail-cron.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wybrane filtry w edycji tego mailingu spełnia jakiś użytkownik w ogóle?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, jest parę osób w "Odbiorcy". Jak filtry są źle ustawione to wyskakuje komunikat i nie można przejść dalej. Utworzyłem trzy nowe konta i wrzuciłem je do jednej grupy, dalej ten sam efekt. Spróbuję jeszcze sprawdzić dokładnie crona, może gdzieś się zacina. Chyba że są inne sposoby na sprawdzenie tego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz spróbować zrobić fake content z tych kont które masz i sprawdzić co się stanie jeżeli ruszy aktywność "użytkowników"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety dalej nic. Zrobiłem parę nowych tematów, postów i odpowiedzi. Na obu ustawieniach wysyłki dalej to samo. Zastanawia mnie dlaczego liczba użytkowników jest równa zero, może to nie wina wysyłki tylko coś jest nie tak z użytkownikami. Co jest dziwne bo próbowałem na różne sposoby z różnymi grupami użytkowników.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba znalazłem przyczynę. W admince w procesach działających w tle moja wysyłka jest na samym dole bardzo długiej listy. Zostało to odpalone parę ładnych dni temu ręcznie za pomocą tej opcji na dole "uruchomić je ręcznie". Wolno idzie bo ruchu nie ma na forum. Jest może jakaś możliwość przerzucenia wysyłki na górę listy? Czy trzeba czekać aż całość przeleci?

przebudowa.jpg

przebudowa2.jpg

Edytowane przez Sebaa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj na zakończenie tych procesów i powinno ruszyć.

Zmienić kolejność się da, ale tylko przez bazę i jako rozwiązanie nieoficjalne, więc nie polecam jeśli nie masz doświadczenia i wiedzy w operowaniu w bazie danych bezpośrednio.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No zostaje mi chyba tylko czekać, od wczoraj wskoczyło około 10%. Dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z włączoną przebudową ręczną i odpaloną na komputerze cały czas? Czy jak ją włączasz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.