Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Konfiguruję VPSa (Ubuntu 10). Wszystko jest, LAMP pięknie chodzi, pozostało tylko FTP. Niby z serwerem łączy i się loguję, wyświetla także pliki. Jednak nie mogę wysyłać plików, usuwać plików/katalogów, tworzyć katalogów, zmieniać CHMODów etc. Wyświetla się w FileZilli "550 permission denied".

Z tego same konta co się na FTP loguję mogę przez SSH robić wszystkie te rzeczy. Tak więc używając SSH zmieniłem CHMOD katalogu na 777, w FileZilli widzę to samo, że zmieniony na 777, ale dalej nie mogę żadnych akcji wykonywać, a w SSH nie jestem jeszcze tak obeznany, żeby sobie bez FTP poradzić :P.

Ma ktoś jakieś pomysły? :)

Edytowane przez Bartek

...

Opublikowano

Prawa sprawdzisz:

ls -l

ładnie Ci wylistuje prawa. Pierwsze kolumna to tzw. "chmody" następna to użytkownik, kolejna to grupa/

Możesz też podrzucić np tu bądź PW config od VSFTPD to Ci go przejrzę i doradzę coś odnośnie zmian.

Opublikowano

Znalazłem już chyba odpowiedź na forum ubuntu. Jednak nie mogę sprawdzić czy działa, gdyż nie mogę połączyć się z serwerem... Jest napisane, że łączy, łączy, łączy i przekroczony zostaje czas oczekiwania na połączenie.

Restartowałem vsftpd ale nic nie pomogło... :/

...

Opublikowano

Sprawdź Ty PW, które ode mnie dostałeś :P Trzeba czasem być cierpliwym ;]

Poza tym jak coś nie działa to pewnie po logach wypada szukać odpowiedzi na pytanie dlaczego nie działa.