Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Partycja zarezerwowana przez system wtf?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio miałem format, pamiętam że usunąłem partycję ponieważ była bardzo mała, Dysk C miał tylko 20GB, D miał 120GB.

Po usunięciu obu, utworzyłem 2 partycje, po 70GB, utworzono 3 partycje, C, E oraz F. F to partycja która miała 200MB, niezbędne do uruchomienia instalatora XP.

Po zainstalowaniu systemu, z tego co widzę zainstalował się na E, mam problem.

Istnieje partycja F, która ma te 200MB, oraz partycja C, z 70GB. Których nie można wykorzystać.

Nie można w tym folderze zainstalować programu czy gry.

Przy literce, pojawia się info (Zastrzeżone przez system). Próbowałem zmienić literę partycji (czytałem że to może pomóc), jednak to nie pomogło.

Powiedzcie, co mam zrobić? Usunąć ją jakimś programem i utworzyć nową, czy jak?

Edytowane przez santoz
Opublikowano

Ostatnio miałem format, pamiętam że usunąłem partycję ponieważ była bardzo mała, Dysk C miał tylko 20GB, D miał 120GB.

Po usunięciu obu, utworzyłem 2 partycje, po 70GB, utworzono 3 partycje, C, E oraz F. F to partycja która miała 200MB, niezbędne do uruchomienia instalatora XP.

Po zainstalowaniu systemu, z tego co widzę zainstalował się na E, mam problem.

Istnieje partycja F, która ma te 200MB, oraz partycja C, z 70GB. Których nie można wykorzystać.

Santoz, co to za komp? Jak usuwałeś i tworzyłeś partycje, podstawowa i rozszerzona, dwie podstawowe, inne? Dlaczego system "zainstalował się" na dysku E? Jeżeli to lap, to powinien mieć jeszcze jedną, ukrytą partycję z systemem do instalacji. Czy przed działaniem przejrzałeś dysk jakimś programem pokazującym zorganizowanie dysku?

Opublikowano

To stary składak, brata.

Właściwie to nie wiem czemu na E, podczas tworzenia partycji nie wyświetlało literek dysków tylko numer.

Zainstalowałem na numerze 1, okazał się nim dysk E.

Nie ma tu ukrytych partycji, ukryta była F, ale odblokowałem.

Opublikowano

Niewiele powiedziałeś. Generalnie XP nie potrzebuje jakichś zapisanych partycji, żeby się zainstalować.

Przyczyn istnienia tej ukrytej partycji może być parę - ktoś instalował linuksa, zabezpieczono w ten sposób uszkodzone miejsce na dysku, itp.

Proponuję obejrzeć najpierw ten dysk. Zacznij od najprostszego - Mój komputer > zarządzaj > zarządzanie dyskami. Zobacz jakie mają formaty itp.

Ściągnij gpartet - stąd, nagraj na płytkę, bo nie wiadomo, czy da się odpalić z pena. Ustaw bootowanie na CD. Odpal z dysku, sprawdź błędy dysku, usuń partycje, stwórz nowe (najlepiej w ntfs np. podstawową i rozszerzoną. Zresetuj kompa, włóż płytkę z systemem, odpal instalację (instaluje się na dysku 0, lub "po nazwie", jeżeli przy formatowaniu je nadałeś). Ciesz się świeżutkim systemem. :)

Opublikowano

Właściwie to nie wiem czemu na E, podczas tworzenia partycji nie wyświetlało literek dysków tylko numer.

Zainstalowałem na numerze 1, okazał się nim dysk E.

O ile ja pamiętam przy robieniu partycji jest numeracja jak w linuksie, cyfrowa, zaczyna się nie od 1 tylko od zera. Dlatego jak instalowałeś na partycji 1 to wskoczyło na drugą partycję.

Powinieneś instalować na partycję 0.