Skocz do zawartości

Backup danych  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Gdzie przechowujesz backup forum?

• Na dysku systemowym
    • Na oddzielnej partycji
    • Na dysku zewnętrznym
    • Na innym nośniku
    • Na zewnętrznym serwerze (dedyk, dropbox itp.)
      0
    • Nie robię backupu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Choi!

Po tym, jak padł mi jeden z dysków zewnętrznych, zaczynam się zastanawiać nad bezpieczeństwem moich najważniejszych danych, wśród których znajduje się także backup forum. Zaczynam poważnie myśleć o jednym z serwisów typu dropbox, nawet o płatnych opcjach. Czy ktoś z Was korzysta z takiego udogodnienia? Jeśli nie, to gdzie przechowujecie kopię swoich baz i plików z serwera?

Opublikowano (edytowane)

Backup FTP robię rzadko. Wrzucam go wtedy na Hosting plików który pozwala na wgranie prywatnego pliku, dodatkowo zabezpieczenie go hasłem, oraz płytę CD/Pendrive.

Backup bazy robię co drugi dzień, przechowuję go na dysku, pendrivie i serwerze hostującym pliki.

Każde archiwum zabezpieczam programem szyfrującym, lub po prostu dodaję bardzo długie hasło dla RARki. :wyglad:

PS: Na hosting kopii polecam PRZEKLEJ.PL

Można utworzyć prywatny folder, zabezpieczyć go hasłem a dodatkowo każdy wrzucony plik również innym dowolnym hasłem.

Edytowane przez santoz
Opublikowano

Najważniejszą zasadą jest nieprzechowywanie ważnych plików na dysku C:, gdyż nigdy nie wiadomo kiedy system odmówi posłuszeństwa. Ostatnio sam miałem mało przyjemną sytuację, gdyż backup 2 forum chciałem z dysku wysłać na serwer ftp. Nie chciało mi się w Total Commanderze szukać ścieżek, przeniosłem na pulpit i rozpocząłem upload. Po 30% uploadu system padł, windows nie do odpalenia. Poratował Linux, którym przeniosłem kopię bazy w bezpieczne miejsce.

Do backupów mam zewnętrzny, szyfrowany TrueCryptem dysk 500GB - w zupełności wystarczający. Istotne dane trzymam oczywiście w 2 różnych lokalizacjach.