Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Dylemat - serwer WWW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem że nie warto stawiać serwera gry na 32 bitach tylko dlatego, że serwer www nie obsługuje 64 bitów. Dlatego postanowiłem zmienić Litespeeda Standard na coś innego. I tutaj zaczyna się dylemat. Apache na pewno odpada. Słyszałem bardzo dużo o Cherokee, podobno wydajny i łatwy w obsłudze w miarę. Natomiast wiem że jest też lighttpd, o którym praktycznie nic nie słyszałem i nie używałem. Proszę o pomoc w doborze :%-):

Opublikowano

A od kiedy to serwery www nie obsługują 64 bitów? Z drugiej strony wymień serwery gier operujące na realnym adresowaniu 64 bitowym. Bo jakoś ciężko mi skojarzyć.

• Manager
Opublikowano

Patrząc na to zupełnie amatorsko byś może autor tematu miał na myśli, że postawiony system na serwerze nie jest 64 bitowy, a 32, a i nie może/nie chce/nie potrafi go przeinstalować na 64 bity.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Nie nie, po prostu Litespeed w wersji Standard nie ma obsługi 64 bitów i próbowałem już zainstalować i nic z tego :P

A jeżeli chodzi o serwer to oczywiście jest to L2J (Serwer Lineage'a II), obsługuje on 64 bity i zaleca się właśnie na takim systemie go instalować.

Tak więc dalej czekam na opinie, bo w sumie to tylko dwa darmowe serwery www się nadają jako tako - cherokee i lighttpd. No w sumie jeszcze nginx, ale co mi polecacie?

Głównie będzie stało IP.Board + IP.Content. Może być sporo użytkowników.

• Manager
Opublikowano

A od kiedy to serwery www nie obsługują 64 bitów? Z drugiej strony wymień serwery gier operujące na realnym adresowaniu 64 bitowym. Bo jakoś ciężko mi skojarzyć.

Nie nie, po prostu Litespeed w wersji Standard nie ma obsługi 64 bitów i próbowałem już zainstalować i nic z tego :P

mlodszy wyłania się ze swoich postów, że zna się na tym o czym pisze, więc może pziemczyk - to co piszesz nie jest do końca prawdą i warto sprawdzić ponownie?

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

No ja mam tą przyjemność posiadania dostępu do wersji full, bez opłat i nigdy nie zdawałem sobie sprawy że oni sobie życzą cokolwiek za to. Faktycznie za ten serwerek WWW dla x86_64 każą sobie płacić co jest bzdurą według mnie.

Przejdź na http://nginx.org/ do tego FastCGI + skrypt do cron który go resetuje tak koło 3-4 nad ranem, w momencie najmniejszego ruchu ponieważ FastCGI potrafi czasem, nadal pozostawić martwą sesję, a w ten sposób eliminujemy problemy zajęcia niepotrzebnie pamięci. Sprawdza się też w połączeniu z apache gdy działa on jako reverse proxy.