Skocz do zawartości

Databases w IP.Content na przykładzie prostego systemu FAQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po ukończeniu tego prostego tutoriala będziesz posiadał pełnowartościowy system faq, Łącznie z możliwością kontroli wersji, uprawnieniami dodawania treści dla użytkowników, oraz jej moderowania. Poradnik był tworzony dla wersji: IP.content 2.3.2 i IP.Board 3.3.4. Nie wyczerpuje on zagadnienia, a jedynie pokazuje jak można wykorzystać to narzędzie w praktyce.

Jestem autorem poradnika i został on opracowany dla forum.invisionize.pl

1. Uruchom z menu Aplikacje, zakładkę IP.Content i wybierz opcje jak na screenie. Database->Dodaj nową.

1_4733.jpg

2. Wpisz swoją nazwę bazy danych, oraz koniecznie klucz bazy danych. Klucz powinien Ci się dodać samoczynnie, ale zwróć uwagę, czy tak się stało. To bardo ważne. W moim przypadku wybrałem krótką nazwę faq. W zakładce uprawnienia, dodaj sobie, czyli administratorowi wszystkie uprawnienia. Domyślnie są wyłączone. Możesz dodać oczywiście już teraz Members aby uzytkownicy mogli zobaczyć stronę i co ważne dodawać samodzielnie treść.

2_3107.jpg

3. Po zaakceptowaniu zmian zostaniesz przekierowany do takiego ekranu ja poniżej. Kliknij w cyfrę 0 w sekcji Pola. Dzięki temu stworzymy strukturę naszej bazy danych, do której w przyszłości będziemy dodawać nasze cenne dane.

4_140.png

4. Naszym pierszym polem w bazie będzie rzecz jasna "Pytanie", stwórzmy je wedle opcji widocznych ponizej. Koniecznie zaznacz, atrybut "Title fieled" inaczej system nie będzie wiedział jak kategoryzować dane i będziesz widział często komunikat o tym informujący. Zresztą pojawił Ci się zapewne ju co najmniej raz punkcie 3. Z menu Typ pola wybierz jakiego typu ma być pole wprowadzania danych. Proponuję pole tekstowe, lub WYSWIG.

5_89.png

5. Postępujemy jak punkcie 4 i dodajemy nowe pole odpowiedź. Tu zaznaczamy atrybut pola Content Field. W tej sekcji warto się jeszcze przyjżeć wielu ciekawym opcjom nie ujętym na screenie, jak choćby Pokaż pole w liście szablonów, (polecam dać nie - w faq domyślnie zobaczymy same pytania, a dopiero po kliknięciu pytanie i odpowiedź). Poeksprymentujecie :)

6_60.png

7. Ok, ale co dalej i jak to wyświetlić na swojej stronie? Otóż nic prostszego! Wchodzimy w menu Pages - Dodaj nową stronę.

8_33.png

8. Dodajemy nazwę strony, nazwe pliku - tutaj pełna dowolnść

9_28.png

9. Szukamy na liście naszej bazy danych do wyświetlenia, klikając + dodajemy ją do okienka (lub robimy to ręcznie). W ostatnim kroku otrzymamy adres swojej strony.

10_30.png

10. Po wejściu na adres www.site.com/page/faq.html przywita nas taki obraz. Ja jeszcze ponizej faq dodałem rss z mediawiki, bo pewnie się uźytkownikom przyda. Jak widać możliwości są bardzo duże. Pozostaje teraz uzupełnić naszą bazę danych. Odpowiedni przycisk znajdziecie po wejściu do danej kategorii.

11_63.png

12_44.png

logopiwoorgsmall.png

piwo.org - polski portal piwowarski