Skocz do zawartości

modyfikacja zyczenia urodzinowe dla uzytkownikow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Wymyśliłem, aby zrobić takie rozszerzenie, które by wysyłało urodzinowe życzenia dla użytkowników w dniu ich urodzin. Czy znacie jakąś modyfikację, która robi podobne rzeczy, aby tylko lekko ją zmodyfikować?

DawPi, jak oceniasz stopień skomplikowania takiego pomysłu? Czy będę musiał modyfikować jakieś pliki jądra IPB? Czy może uda się to jako nowego hooka wdrożyć?

Wiem, że jest płatna wtyczka co kosztuje mniej niz $20, ale z drugiej strony chciałbym się czegoś nauczyć przy pisaniu tego.

A może jest taka opcja i nie trzeba tego wcale pisać? :)

Dzięki za pomoc.

• Manager
Opublikowano

Opcja jest, jak się moda kupi, wbudowanej nie ma. :)

Pisać możesz - tylko najpierw pasuje się z kodem zaznajomić i z metodami budowy modyfikacji do IP.Board. Jak rozumiem chcesz to napisać sam i mam przenieść temat do zaawansowanego programowania?

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Pisałem już jakieś nieskomplikowane modyfikacje, ale chyba nie będę oszczędzał tych dolarków, jeśli to skomplikowana sprawa. Jeden dzień mogę poświęcić. :)

Umiem uruchomić plugin co kilkanaście minut.

Ten nasz "Życzeniator" musiał by się uruchomić raz dziennie.

Potem sprawdza sobie datę

Wyciąga userów, których data urodzenia jest równa powyżej wybranej dacie.

I potem wysyła każdemu odpowiednio przygotowaną wiadomość, w treści której robi replace username.

Wątpliwości mam dwie:

1. W jaki sposób wysyłać maile poprzez forum? Rozumiem, że wysyłamy wiadomości poprzez dobroci, wbudowane w jądro IPB. Mamy jakiś mod co rozsyła jakiekolwiek maile, żebym mógł sobie obejrzeć?

2. Jak zoptymalizować wysyłkę, aby nie zajechała mi serwera? Zastanawiam się, aby podzielić wysyłkę na bezpieczne części, czyli wyślij 10 maili i kolejne za jakiś czas, tak jak są robione operacje na bazie danych.

Podpowiesz coś?

Metody budowy modyfikacji do IP.Board znajdę gdzieś tu na forum? Czy chodzi o dokumentację invision?

Dzięki :)

• Manager
Opublikowano

1. W jaki sposób wysyłać maile poprzez forum? Rozumiem, że wysyłamy wiadomości poprzez dobroci, wbudowane w jądro IPB. Mamy jakiś mod co rozsyła jakiekolwiek maile, żebym mógł sobie obejrzeć?

2. Jak zoptymalizować wysyłkę, aby nie zajechała mi serwera? Zastanawiam się, aby podzielić wysyłkę na bezpieczne części, czyli wyślij 10 maili i kolejne za jakiś czas, tak jak są robione operacje na bazie danych.

Ad 1 - zajrzyj choćby do pliku: admin/applications/members/modules_public/messaging/contact.php

Ad 2 - to ile tych maili na raz pójdzie z Twojego forum? 1000? Jak setka to nie ma obaw.. A 100 urodzin jednego dnia nawet na pclabie nie mają. :)

Podpowiesz coś?

Przemyślenia OK, generalnie nie ma się do czego przyczepić..

Metody budowy modyfikacji do IP.Board znajdę gdzieś tu na forum? Czy chodzi o dokumentację invision?

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.