Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

ROZWIĄZANY: konwersja bazy danych IPB2.3.3 -->3.x

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zakupiłem niedawno forum w najnowszej wersji, chciałem przerzuć sobie starą bazę danych do nowego forum i....kiszka. Kiszkaw tym sensie, że przez phpmyadmina zrobiłem kopiowanie całości z jednej bazy do drugiej (i się udało), ale forum nie działa...

Pojawia się następujący błąd:

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Could not initiate the registry, the settings cache is empty or missing' in /home/admin/domains/fcliverpool.pl/public_html/forumtesst/admin/sources/base/ipsRegistry.php:1883 Stack trace: #0 /home/admin/domains/fcliverpool.pl/public_html/forumtesst/admin/sources/base/ipsRegistry.php(521): ipsRegistry->setUpSettings() #1 /home/admin/domains/fcliverpool.pl/public_html/forumtesst/admin/sources/base/ipsController.php(77): ipsRegistry::init() #2 /home/admin/domains/fcliverpool.pl/public_html/forumtesst/admin/sources/base/ipsController.php(64): ipsController->init() #3 /home/admin/domains/fcliverpool.pl/public_html/forumtesst/admin/index.php(26): ipsController::run() #4 {main} thrown in /home/admin/domains/fcliverpool.pl/public_html/forumtesst/admin/sources/base/ipsRegistry.php on line 1883

Niniejszym ktoś potrafi pomóc i poradzić jak przenieść te dane z jednej bazy do drugiej?

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem wcześniej, nie działa ;)

Poza tym - to właśnie zrobiłem przez phpmyadmina.... kopiuj - wklej, tylko z polecenia via www...

Starej wersji nie mogę zaktualizować. Jakby się dało, to bym tak zrobił.

Edytowane przez smyku
Opublikowano

Starej wersji nie mogę zaktualizować. Jakby się dało, to bym tak zrobił.

Dlaczego nie możesz? Jakieś błędy?

Nasz kolega już siedział za piracką wersję IPB, Ty też możesz
† Będziemy bronić SB po kres naszych sił †
Nie ma bolca na izolca!!!
Tłumaczes Power

• Manager
Opublikowano

Jeśli chcesz tak wklejać rekordy to odpuść, naprawdę. Zero pojęcia - choćby o indeksach, ID itd.

A innymi słowy: taką nową bazę po prostu usuń, nie jest do niczego przydatna, jeśli tak to pokleiłeś.

Zrób to porządnie: zaktualizuj stare forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Jeśli chcesz tak wklejać rekordy to odpuść, naprawdę. Zero pojęcia - choćby o indeksach, ID itd.

A innymi słowy: taką nową bazę po prostu usuń, nie jest do niczego przydatna, jeśli tak to pokleiłeś.

Zrób to porządnie: zaktualizuj stare forum.

No że nowa nie jest przydatna to się domyślam.

Nie moge i nie chce robić upgrade'u na obecnym forum, bo po pierwsze cały czas jest w użyciu i nie chce go wyłączać, po drugie nie zamierzam tracić 5 lat danych jak coś pójdzie nie tak (tak, wiem, kopie zapasowe, ale przywracanie potem 350 mb jest mało przyjemne).

Dlatego grzebie sobie na forum osobnym, pod osobną lokalizacją i staram się uruchomić drugie forum, na razie z bazą danych, a potem wyglądem.

Opublikowano

Jak chcesz tak kombinować, to kombinuj. Ale myślę, że użytkownicy zrozumieliby, że musiałeś zamknąć forum na jakiś czas. :)

• Lubię to 1

Tłumaczes Power

Opublikowano

jakiś czas? Miesiąc? Nie mam czasu by siedzieć nad tym aż zrobię, więc nie mogę pozwolić sobie na wyłączenie tego na tak długo, dziś jestem 3h, a następny raz mogę być przy tym za tydzień na dwie godziny.... A po upgradzie przecież i tak będzie mnóstwo rzeczy do poprawy, bo coś będzie nie tak, nie mówiąc, że wygląd się rozchrzani, albo będzie domyślny (grafika).

No nic, będę kombinował. Kiedyś się udało, to i teraz się uda.

Opublikowano

Jak nie masz czasu, to możesz to komuś zlecić.

Tłumaczes Power

Opublikowano (edytowane)

Trzeba mieć pieniądze żeby komuś zlecać. ;)

Spoko, dam sobie jakoś radę, jakiś pomysł mam, zobaczymy co z niego wyjdzie.

PS. Tak zanim się do tego zabiorę, upgrade z wersji v2.3.3 (ID: 23006) do najnowszej jest w ogóle możliwy? :P

Edytowane przez smyku
Opublikowano

http://www.fcliverpool.pl/forumtesst/

poszło... tylko nie mam polskich znaków w postach... (pomijam forum, bo plik językowy jest z poprz. wersji), ale przywrócenie polskich znaków w postach by się przydało, tak więc i nad tym pracuję :) Oczywiście forum testowe, na żywym organiźmie nie pracuję, jak tutaj sobie ustawie + wygląd, to potem zrobie konwersję tego właściwego i szybko ponaprawiam błędy, bo będę wiedział jakie są :)

Opublikowano

temat do zamknięcia, poradziłem sobie, w plikach classDbMysqlClient.php i classDbMysqliClient.php dodalem linie:

mysqli_query($this->connection_id, 'SET character_set_connection=latin2');

mysqli_query($this->connection_id, 'SET character_set_client=latin2');

mysqli_query($this->connection_id, 'SET character_set_results=latin2');

mysqli_query($this->connection_id, "set names latin2;");

plus zmiana w polskim z utf-8 na iso i śmiga wszystko :)

Pozdrawiam

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.