Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Problem z polskimi znakami po zmianie hostingu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Od 2 miesięcy miałem serwer w ovh (RPSa), a na nim postawioną stronę oraz forum, wszystko fajnie ale w końcu zrobiło się to nieopłacalne. Przeniosłem wszystko na nazwa.pl. I tu zaczęły się schody. Na początku kodowanie strony- udało mi się przed dodanie zapytania mysql_query('SET NAMES latin1');. Ok przeszedłem do forum, patrzę i zonk- zmaiast pl znaków same znaki zapytania (?).

Znaki zapytania są w nazwach tematów i postach. Spolszczenie jest poprawne w plikach na pewno, bo wcześniej wszystko działało :) Forum stoi na 2.3.6 spolszczone z characters: ISO-8859-2.

Próbowałem opcji z tego tematu: http://forum.invisionize.pl/index.php?show...entry8796 , na próżno. W końcu się poddałem no i wszedłem tutaj. Może coś o bazie:

System porównań dla połączenia MySQL: latin2_general_ci

Metoda porównywania napisów: latin2_general_ci

Próbowałem również z utf- na marne.

W tabelach, przed i po (eksport,import) utf8_general_ci.

Naprawdę, nie wiem co już z tym fantem zrobić, za chwilę spróbuję z ustawieniem w SET NAMES utf8, ale wątpie czy to coś da. Jak coś jeszcze potrzebnę proszę pisać, pozdrawiam i liczę na pomoc... :unsure:

Opublikowano

"Zaraz jak ukoncze strone i dogadam si? z paroma osobami uzupe?ni? download je?li chdozi o PES2008, i w miar? kiedy pojawia? b?d? si? nowe dodatki to bede cos dodawal :unsure: pozdro"

Oj chyba problem z eksportem był...

Opublikowano

Hmm nadal to samo. Kurde dziś kombinowałem z ustawieniami bazy starej i nie wiem jak powinny być ustawione ustawienia (lol): Metoda porownywania napisow oraz System porownan dla polaczen mysql. Sorrki, że bez ogonkow ale mam juz dosc :unsure:

Opublikowano

1. Zrobiłem teraz, jak i robiłem wcześniej export/import bazy danych- zero skutku.

2. Być może błąd leży w ustawieniach: System porównań dla połączenia MySQL: oraz Metoda porównywania napisów: ? Możesz mi powiedzieć jakie powinny być standardowe? Czy nei ma na to reguły?

Opublikowano
Spróbuj zaimportować bazę bigdumpem.

Pytania:

1. jak są kodowane tabele w starej bazie,
  2. jak wyglądają znaczki w pobranym pliku .sql ze starego serwera.

Ad.2 "mam ten sam problem ale mogê hostowaæ ale nie mogê po³±czyæ siê serwera który kto¶ stworzy" - z tego co widzę poprawnie dla ISO "dwójki".

Ad.1 W starej bazie? Też bym powiedział, że poprawnie - "Zespó³ Gamingaccess.com wyda³ w³a¶nie najnowsz± wersjê swojego flagowego produktu pod nazw±: "GA Community Patch" oznaczon± numerkiem 2.0."

:unsure:

Opublikowano (edytowane)

Okey, czy plik, który będę importował musi mieć rozszerzenie .sql ? Czy może to być .zip?

EDIT: Coś nie idzie, same błędy.. Wrócę rano, pozdro :unsure:

Edytowane przez djbarca
Opublikowano (edytowane)

Podczas próby importu bazy poprzez bigdump wywala błędy z DUPLICATE ENTRY For key 1... Jakiś inny pomysł?

PS. Zażegnałem już pytajniki (?) w bazie danych, tam jest już pokazywane kodowanie jakby ISO-8859-2, np.

"Wiadomo¶ci"

Edytowane przez djbarca
Opublikowano

Niby teraz poszło, ale już kolejny error..

"Stopped at the line 793.

At this place the current query includes more than 300 dump lines. That can happen if your dump file was created by some tool which doesn't place a semicolon followed by a linebreak at the end of each query, or if your dump contains extended inserts. Please read the BigDump FAQs for more infos."

Czytałem "faki" i nie mogę sobie z tym poradzić..

• Manager
Opublikowano

Przy eksporcie musisz dodać 'na sesję' maksymalnie 300 linii. Nie pamiętam tego ustawienia z phpmyadmina, ale tam domyślnie jest wpisana taka duża wartość ( 300000 czy nawet 500000 ) - po prawo. Zmień na 300 i eksportuj ponownie.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Baza wrzucona przez bigdump jak kazałeś. W bazie tak wyglądają wpisy:

"Jak zauwa¿yli¶cie ruszy³o nowe evofans! Potrzeba waszej pomocy aby wróciæ do dawnej ¶wietno¶ci"

Na forum nadal (?).

Jakieś pomysły? :unsure:

• Manager
Opublikowano

W bazie danych nic nie zmieniaj - wróć do ustawień domyślnych. Przy imporcie bigdumpem on tworzy sam tabele w takim samym kodowaniu jak były na starym hoście.

---

• Manager
Opublikowano

Nie mam pomysłów. Wszystko co wiem w tym temacie opisałem w tutorialu. Wszelkie inne problemy wynikają ze specyficznych sytuacji. Nie można tego opisać szablonowo.

Zamiast pisać te krzywe buźki to byś się wziął za to, a nie. :unsure:

---

Opublikowano

Za co ja mogę się więcej wziąć skoro wszystkie możliwości wykorzystałem? Może strona główna która jest w tej samej bazie coś psuje? Ją odczytuję również po dodaniu mysql_query, ale używam tam latin1.