Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z tworzeniem nowych użytkowników: przy wpisywaniu loginu albo nazwy wyświetlanej forum wypisuje mi błąd, że nie mieści się dana nazwa w zdefiniowanych przeze mnie ramach, a mieści się.

Ramy: a-zA-Z0-9_

Nie można utworzyć np. użytkownika "test"

To samo się dzieje, gdy w panelu administracyjnym chcę zmienić np. nazwę wyświetlaną użytkownika.

Macie może pojęcie, skąd to się bierze? Wydaje mi się, że zaczęło się to dziać po aktualizacji php do wersji 5.3.3-7

Jeśli tak, to pewnie wyjście jest instalacja aktualizacji forum. Niestety na razie nie jest to z pewnych względów możliwe.

Czy można zaradzić temu jakoś inaczej??

Opublikowano (edytowane)

Może w ACP wpisałeś spacje lub coś podobnego? Jak wyglądają ustawienia tych znaków w ACP?

Tak, jak powyżej: a-zA-Z0-9_

Spacji nie ma na 100%, sprawdziłem.

Z tego co wiem, problem występuje w dwóch miejscach: przy rejestracji użytkownika (można zarejestrować tylko takich: aaaaaa, azazaz itp.) oraz przy zmianach loginu i nazwy wyświetlanej w ACP.

Nie wiem czy to nie jest związane z aktualizacją php do wersji 5.3.3 - wiem, że przy którejś wersji po drodze została wycięta jakaś funkcja ereg coś tam, która porównuje ciągi znaków.

Może to to? I jak to naprawić?

Zresztą, sam możesz to sprawdzić...

Edytowane przez chrees
Opublikowano (edytowane)

A ja bym to wyłączył i zrzucił na wersję, bo tam może być coś mieszane w plikach.

zrzucił na wersję?? na php ?? :D

Faktycznie zadziałało:)

Poczekam na aktualizację silnika i zobaczę, chyba, że możesz odpowiednią funkcję z nowej wersji udostępnić, by można było podmienić.

Edytowane przez chrees