Skocz do zawartości

Brak polskich znaków - po przeniesieniu strony.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Nazywam się Dawid, jestem zielonym użytkownikiem Invision Power Board, lecz posiadam oryginalne konto zakupione za 150$. Mam ważny problem i jeden mniej, a nie chciałem zakładać paru tematów. Otóż moja strona działała na hostingu GlowaNet.pl, lecz postanowiłem przenieść stronę na hosting www.SlaskDataCenter.pl - wszystko było dobrze. Przeniosła mi to pewna osoba. Strona niby działa już na nowym hostingu, lecz w pierwszej chwili, do póki nie odpiąłem domeny ze starego hostingu w cPanel'u nie pokazywało mi limitu wykorzystanego transferu na nowym. Odpiąłem i jest już pokazywany, lecz na głównej stronie ACP w IPB pokazuje mi informację:

Ścieżka zdjęć profilowych nie posiada odpowiednich uprawnień

Sprawdź uprawnienia ścieżki, w której zapisywane są zdjęcia profilowe

Ścieżką jest ścieżka do starego hostingu FTP - w tym problem, a najbardziej irytujące jest to, że nie ma Polskich znaków.

Dlatego mam pytanie:

1. Jak zrobić Polskie znaki?

2. Czy wszystko jest dobrze i jak sprawdzić czy strona została przeniesiona już na nowy host.

3. Czy ze STAREGO hostingu mogę bezpiecznie usunąć bazę danych oraz wszystkie pliki znajdujące się w FTP, czy to może grozić działalności strony?

4. Czy jeśli będę miał już PL znaki, to wszystkie posty, które je zawierały będę musiał ręcznie edytować?

5. Czy mam w nowym hostingu podpiąć domenę? Jak próbowałem, pokazuje, że nie można podpiąć głównej domeny - czyli public_html'a.

6. ORAZ. Ten drugi problem: Dlaczego jak usunę posta, w cPanelu w tabelach muszę zmieniać ilość postów wyświetlanych w tematach? Zmienia się ona w widoku profilu danego użytkownika, lecz w widoku tematu widnieje cały czas taka sama. Jak zrobić, by po usunięciu od razu zmniejszało o ilość usuniętych :)

7. Czy dobry hosting wybrałem - to tak na uboczu.

Bardzo proszę o szybką odpowiedź, jest to dla mnie ważne.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Miłego dnia.

Opublikowano

Przykład posta:

Hehe same pozytywy ^^

Będzie dobrze wszys...

No mi również tamto podobało się bardziej, ale..

Mi także tamto się bardzo podobało, no ale wię...

Tak oto wyświetla się. Nie ma polskich znaków... Ktoś mi mówił właśnie, że trzeba działać na bazie, ja nie wiem o co chodzi.

Opublikowano (edytowane)

A czy czasem kodowanie tej bazy nie jest właśnie UTF8 ??

Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

EDIT:

Zrobiłem to i nic...

Mam nadzieję, że nie potraktujecie tego jako reklamę, zobacz sam: www.PlayXmaniac.com.pl

Edytowane przez dEW
  • Manager
Opublikowano

Sam tego wszystkiego nie zrobisz, coś czuję. Nawet z naszą pomocą, bo Ty po prostu kompletnie tego nie ogarniasz. W takim przypadku wyjścia masz dwa:

• napisać ticket do IPSu - powinien Ci pomóc, wszak mając aktywną licencję pomagają za darmo :a: kontakt w języku angielskim,
  • napisać ogłoszenie w naszej dziale giełda, ale trzeba się wtedy liczyć z płatnością za taką usługę :a: kontakt po polsku zapewne.

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

DawPi, ale ja wkleiłem wyszukałem tych linijek w obu plikach i wkleiłem to, co trzeba. Dlaczego nie działa ??

• Manager
Opublikowano

Ja wymiękam przy Tobie. Serio. Najpierw męczysz Wareczka na GG, potem mnie, a kiedy blokuję Ci 3 numery GG piszesz z 4. Jesteś po prostu nie kulturalny. Pisz do IPS-u. Ty sobie nie poradzisz, nie widzę w Tobie żadnej chęci i podstaw wiedzy.

---

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam Cię bardzo - jakie 4 numery GG, czy Ty sobie jaja robisz? W ogóle jak możesz twierdzić, że jestem nie kulturalny, skoro ja do Ciebie pisałem z jednego - chcesz dam Ci historię rozmów. Człowieku, to, że prosiłem Cię o pomoc to nie znaczy, że jestem nie kulturalny. Masz jakieś podstawy, że to ja? Może ktoś pisał, a Ty twierdzisz, że to właśnie ja. Po co mnie na forum oczerniasz, twierdząc, że jestem natrętem. Następnym razem sprawdź kto pisze, a nie podejrzewasz niewinne osoby. Gorąco polecam!

PS. Trudno mieć podstawy wiedzy, panie, który wie wszystko tylko pomóc nie chce. Przypomnę Ci tylko, że Ty siedzisz w tym parę lat i Tobie też kiedyś w czymś pomagał bo od razu wszystkiego nie widziałeś. Ja z IPB korzystam 3 tygodnie panie kolego - 3 tygodnie. :)

A Wareczka na GG nie męczę, grzecznie proszę o pomoc. Różnica jest taka, że on przynajmniej mi pomoże, pomógł i myślę, że jeśli będę miał jakiś problem/kiedyś to postara się pomóc. Ty też powinieneś, przecież masz SUPPORT. Powinieneś okazać szacunek i choć trochę chęci ludziom, którzy nie mają pojęcia, a chcą mieć. Mógłbyś wytłumaczyć, a nie irytować się tym, co piszą inni. Może dla Ciebie, Twoje sformułowania są proste, bo jesteś o parę klas wyżej niż ja i większość ludzi korzystających z IPB, ale Ty tego nie rozumiesz lub zgrywasz kogoś, kto "stara się" pomóc w "inny" sposób...

Edytowane przez dEW
Opublikowano

Zrób jeszcze raz eksport bazy danych bądź poproś o to kogoś z supportu Twojego hostingu. W moim przypadku po prosiłem, zrobili to bardzo dobrze i co najważniejsze za darmo. Później poprosiłem drugi hosting i ci także wgrali mi bezpłatnie wyeksportowaną wcześniej bazę.

• Manager
Opublikowano

OO, jak chcesz to potrafisz się porządnie komunikować.

Kwestia ile w tym siedzę nie ma znaczenia. Kwestia, że mam support nie ma znaczenia.

Ale kwestia tego, że trujesz mi na GG i wykorzystujesz mój prywatny czas to tego nie toleruję.

Pisz ile chcesz na forum - tutaj nawet się cieszyć będę z tego - o ile będziesz stosować się do naszych reguł.

Amen.

---

Opublikowano (edytowane)

To mi pomóż. Cholera jasna problem jest prosty. Baza z GlowaNet skopiowana. Nałożona na pustą bazę w SlaskDataCenter.pl (bodajże nałożona). Teraz nawet jak wejdę na GlowaNet, to w bazie są krzaki. Co mam zrobić, prosta sprawa. Pomóż mi człowieku bo Ty się znasz - ja nie i oddaje Ci wyższość....

I POWTARZAM, PISAŁEM Z JEDNEGO NUMERU GG - NIE 4! MOGĘ UDOWODNIĆ!

Edytowane przez dEW
Opublikowano

System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci

Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

Opublikowano

Tak, mogę zrobić screena.

Mi także tamto się bardzo podobało, no ale wię...

Forum jeszcze nie dokończone, więc spokojnie ;D

Będzie to wyglądać wszystko jak teraz, to forum...

Myślę, że to forum będzie lepsze, ale tamto te...

Mam nadzieję, że będą inne kolory, bo te są w...

To jest w GlowaNet - starym forum, ale kurde, były polskie znaki.