Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z kodowaniem znaków. W postach pojawiają się ?? gdy w tematach jest wszystko w porządku.

Postaram się dokładnie opisać problem:

Mam bazę danych, gdzie:

ibf_posts (latin2_general_ci)

ibf_topics (latin2_general_ci)

Generalne porównywanie znaków ustawiłem na: UTF8_general_ci

Zaznaczam, że w phpAdmin mam polskie znaki i kodowanie strony UTF8.

1. Ustawiłem w conf_global.php i w ustawieniach forum UTF8

$INFO['sql_charset'] = 'utf8';

W tym momencie otrzymuję polskie znaki w tematach, ale w postach wciąż mam ?? . Gdy robię edytuj (szybka edycja) to po zapisaniu otrzymuję polskie znaki. Gdy robię pełna edycja to po zapisaniu jest znów lipa. Próbowałem różnych sposobów i zawsze otrzymywałem albo polskie znaki w tematach, albo postach i po edycji zmiana na znaki zapytania, także proszę was o pomoc w tej sprawie.

Moja modyfikacja i optymalizacja SEO forum IPB: www.forum.tweaks.pl/forum-IPB-SEO-Optymalizacja-Przewodnik-t50271/

Opublikowano (edytowane)

Z tą szybką edycją to falstart - po odświeżeniu znikają polskie znaki. Ustawiałem character_set_connection=utf8 i latin2 jednak bez pożądanych rezultatów.

Edytowane przez makensis

Moja modyfikacja i optymalizacja SEO forum IPB: www.forum.tweaks.pl/forum-IPB-SEO-Optymalizacja-Przewodnik-t50271/

Opublikowano

Na localhoście już sobie poradziłem także daje instrukcje dla potomnych:

1. skopaną bazę zapisz do pliku najlepiej z konsoli mysql

2. otwórz plik i sprawdź zawartość czy rzeczywiście kodowanie bazy w środku to utf8, jeśli nie -> gżegżółka

3. zamień wszystkie latin1 i latin2 na utf8

4. zapisz i wgraj bazę

5. sprawdź w panelu administracyjnym:

SHOW VARIABLES LIKE 'character_set_database';
SHOW VARIABLES LIKE 'character_set_client';

6. jeśli są różne to wtedy edycja plików conf_global.php, classDbMysqlClient.php i classDbMysqliClient.php tak, aby client był identyczny z kodowaniem bazy.

7. teraz zapewne forum się wysypie i będzie trzeba przenieść folder /upgradefinish z /tools do /admin i uruchomić ponowną aktualizację forum (nazwaforum.xx/admin/upgradefinish

8. nadal forum będzie działać nieprawidłowo do czasu aż nie przebudujemy zawartość postów w panelu administracyjnym

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.