Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Jak zmniejszyć transfer z bazy danych?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ambrella
Opublikowano (edytowane)

Witam,

mam forum na serwerze w nazwie i problem z przekraczaniem limitów transferu do serwera bazodanowego

forum ma bazę ok 380MB i generuje ruch dobowy na poziomie 7,5-10 GB

forum pokazuje że obecnych jest ok 40-70 userów (z ostatnich 30 minut)

co zrobić żeby zmniejszyć transfer?

ewentualnie gdzie się przenieść w rozsądnej cenie (czyli do 50-75PLN/mc)

Edytowane przez ambrella
Gość ambrella
Opublikowano

LH.pl polecam ;)

a który pakiet byś polecał? mango czy jabłko? ;)

• Manager
Opublikowano

Tak już zupełnie na boku dodam, że trzymanie jakiegokolwiek skryptu, 'większego' niż prosta strona, na nazwa*pl to po prostu nieporozumienie. Oni, jako moloch, mają takie limity, że głowa mała. Ize na początku swojej bytności już miało u nich problem. Potem może to poprawili, nie wiem, ale na chwilę obecną to nadal 100 lat za mudzinami. ;)

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość ambrella
Opublikowano

Tak już zupełnie na boku dodam, że trzymanie jakiegokolwiek skryptu, 'większego' niż prosta strona, na nazwa*pl to po prostu nieporozumienie. Oni, jako moloch, mają takie limity, że głowa mała. Ize na początku swojej bytności już miało u nich problem. Potem może to poprawili, nie wiem, ale na chwilę obecną to nadal 100 lat za mudzinami. ;)

sama prawda i tylko prawda... o cenie domen już nie wspomnę... ale ludzie się nabierają... żeby było śmieszniej definiują duży transfer jako "naruszenie bezpieczeństwa"

Opublikowano

A tam takie gadanie, na początek odrobina optymalizacji nie zaszkodzi. Włącz sobie cache w conf_global i w .htaccess wytnij ruskie i chińskie crawlery.

Gość ambrella
Opublikowano

A tam takie gadanie, na początek odrobina optymalizacji nie zaszkodzi. Włącz sobie cache w conf_global i w .htaccess wytnij ruskie i chińskie crawlery.

cache włączony mam - zcachowane 29%

jak wyciąć tych chinoli?

Opublikowano (edytowane)

Masz ale nie ten co trzeba, ten "keszuje" treść postów/sygnatur z tabeli do tabeli w bazie bo parser bbcode to przyciężka kobyła

Edytuj global_conf.php w głównym katalogu forum i dodaj

$INFO['use_diskcache'] = '1';

A wycinasz zbędne boty w pliku .htaccess np tak niedaleko pod RewriteBase

# Drop bs bots
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} Baiduspider [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} YandexBot [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} xpymep
RewriteRule ^.* - [F,L]

Chyba tyle.

Edytowane przez OmegaOne
Gość ambrella
Opublikowano

zrobiłem zmiany - czekam na efekt :)

jakieś inne sugestie tuningujące? ;)

Opublikowano (edytowane)

W panelu nazwy możesz sprawdzić access log czy te boty (szukaj po ich nazwie) faktycznie masz zblokowane (powinny mieć status 403). Zobacz sobie tez czy w katalogu forum/cache/ masz kilkanaście plików php o losowej nazwie z cyfr i liter. Znaczy ze kesz działa.

Inne? Poszukaj tu na forum wpisy do robots.txt można zastosować by boty się nie plątały tam gdzie nie trzeba, można tez pomyśleć by boty dodać do odpowiedniej grupy a tej przydzielić dostęp tylko do wybranych for itp. ale to bardziej podpada pod tuning seo niż ograniczenie transferu z bazy.

Podsumowując. Sam kesz powinien dać ci ładny spadek transferu do/z bazy, bota Baidu wyciąłem bo nie interesuje mnie chińskojęzyczna widownia, Yandex ignoruje wpisy robots.txt a rosyjskojęzyczna widownia tez mi powiewa, a ten ostatni to jakiś upierdliwy bot spamujacy i jakiś czas temu miałem z nim problem. Ogolnie jak chcesz więcej pogogluj o botach/crawlerach wyszukiwarek i sobie pododawaj co trzeba.

Edytowane przez OmegaOne
Gość ambrella
Opublikowano

Kesz działa bo są pliki o których pisałeś a i transfer spadł znacznie. Za dzień wczorajszy mam już tylko 7GB transferu dla całego "serwera" a nigdy wcześniej nie schodziłem poniżej 11.

Pająki tak jak miało być dostają 403 :)

jeszcze raz wielkie dzięki :):thumbsup: