Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Upgrade 3.2.1 => 3.2.2 i znowu.

W bazie wszystko elegancko, po wgraniu nowego spolszczenia w ACP już też jest okej, ale dalej pozostaje problem z wyświetlaniem polskich znaków pobieranych z bazy.

Zamiast "Wyślij" wyświetla się "Wylij"

Gdy postępuje zgodnie z tutorialem do zmiany kodowania, jednakże to nic nie daję, a zmiany w MySQLi kończą się errorem, a przy zmianach MySQL nic się nie zmienia.

W phpmyadmin: Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

Po zmianie $INFO['sql_charset'] na utf8 również fatal error.

Co dalej, baza w utf8 wszystko się wyświetla okej, a jednak z bazy nie pobiera polskich znaków .

I jak macie jakieś pomysły :) ?

PS. Dodałem tekst

"łąśćąś" i tak się wyświetla, zaś w bazie widnieje jako: "ĹÄĹÄÄĹ"

Pozdrawiam

Edytowane przez Ardziej
Opublikowano

Tak, ale poprzednie wpisy w MySQL widać tak: "łąćłąśćąś" i tak się wcześniej wyświetlały.

A teraz dodają się inaczej, inaczej w bazie są, ale widać okej, bez zmian w classDbMysqlClient.php lub classDbMysqliClient.php.

Zaś po zmianach w classDbMysqliClient.php zawsze wita mnie fatal error, no już praktycznie wszystkie możliwości sprawdzałem i nic.

Jakaś porażka te nowe IPB 3.2 tyle kasy, a ciągle problemy.

Masz może forum oparte o najnowsze IPB ?

Jakie formatowanie(kodowanie) masz ustawione dla tych plików ?

Opublikowano

Okej, mogą być i te POPRAWNE znaki, ale nie zmienia to sytuacji że stare "niepoprawne" znaki się nie wyświetlają poprawnie :)

Zatem, co dalej ?

Baza w utf8 wszystko widać ok, ale po aktualizacji już nie jest okej, kiedy nadejdą dni dla webmajstrów gdzie wszystko będzie w UTF8 :)

Opublikowano

Variable_name Value character_set_client utf8 character_set_connection utf8 character_set_database utf8 character_set_filesystem binary character_set_results utf8 character_set_server latin2 character_set_system utf8 character_sets_dir /usr/local/mysql/share/mysql/charsets/

Wszelkie tabele w utf8_general_ci

Ale jak ustawisz $INFO['sql_charset'] = 'utf8';

To od razu FATAL ERROR.

Tak samo jak narzucę kodowanie dla classDbMysqliClient.php, a dla classDbMysqlClient.php nic nie zmienia.

149$ wydane, support już się skończył, IPB nie potrafi korzystać z UTF8 zdany jestem na samego siebie, albo zapłać 25$ to dostaniesz możliwość napisania na forum lub supportu.

Naprawdę zero pomysłów już i rozwiązań, backup bazy mam, ale co z tego ? Jak IPB nie radzi sobie z obsługą bazy w UTF8.

To jak, koniec już czy damy radę coś jeszcze zdziałać, czy jestem zmuszony na kilkudniową przerwę forum i zapłacenie tych cholernych 25$ ? Nie wspominając o cały dniu straconym. RIP IPB :D

Opublikowano

FATAL ERROR

Your settings could not be read by IP.Board. This is a fatal error and IP.Board cannot function while this issue persists.

This issue is generally caused by changing your character set in the ACP to one that does not support data stored in the rest of your settings, or by restoring a database backup/completing a server transfer and importing your database tables using the wrong character set or collation. You should contact IPS Technical Support for further assistance.

Taki oto błędzik po dodaniu:

mysqli_query($this->connection_id, 'SET character_set_connection=utf8');

mysqli_query($this->connection_id, 'SET character_set_client=utf8');

mysqli_query($this->connection_id, 'SET character_set_results=utf8');

mysqli_query($this->connection_id, "SET names utf8;");

do: classDbMysqliClient.php

W bazie każda tabela ma utf8_general_ci i tam znaczki widać poprawnie, po prostu IPB nie dodaje ich w UTF-8 ani nie pobiera w takim kodowaniu.

Opublikowano

Także, powiem co pomogło, mam nadzieję, że w przyszłości komuś pomogę :)

Otóż jakoś dziwnie przy upgrade wszelkie tabele poszły w utf8, przez co ustawienie $INFO['sql_charset'] = 'utf8'; powodowało tylko błędy.

Zatem założyłem nową bazę i poprosiłem o backup administrację i ładnie przez shella wgrane zostało, podpatrzyłem tabele w środku był w latin2, dodanie utf8 do conf_global w tym przypadku rozwiązuje sprawę, w bazie jak i na stronce są polskie znaczki.

Walka długa była bo ponad 14 godzin, ale udało się.

Dzięki wszystkim za pomoc! Szczególnie DawPi!

Pozdrawiam serdecznie :)

PS. Praktycznie ten sam post co w temacie z ustawienie set_names, ale tu dodam że można już zamknąć i dzięki bardzo jeszcze raz!

Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

Nasz kolega już siedział za piracką wersję IPB, Ty też możesz
† Będziemy bronić SB po kres naszych sił †
Nie ma bolca na izolca!!!
Tłumaczes Power

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.