Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dodałem do 2 tabel po jednej kolumnie (przez umi)

tak :

...<alter>
		<alter_type>add</alter_type>
		<table>members</table>
		<field_name>r_points</field_name>
		<field_type>int(11)</field_type>
		<field_default>0</field_default>
	</alter>
	<alter>
		<alter_type>add</alter_type>
		<table>posts</table>
		<field_name>p_points</field_name>
		<field_type>int(11)</field_type>
		<field_default>0</field_default>
	</alter>...

i teraz dodaje do tych pól 1:

$this->ipsclass->DB->do_update( 'members', array( 'r_points' => $author['r_points']+1 ), 'id = ' . $post['author_id'] );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'posts', array( 'p_points' => $post['p_points']+1 ), 'pid = ' . $post_id );

i odejmuje 1

$this->ipsclass->DB->do_update( 'members', array( 'r_points' => $author['r_points']-1 ), 'id = ' . $post['author_id'] );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'posts', array( 'p_points' => $post['p_points']-1 ), 'pid = ' . $post_id );

dodawanie działa prawidłowo , odejmowanie w tabeli members też ale juz odejmowanie w tabeli posts nie

próba odjęcia z tabeli post z wartości dodatniej powoduje zawsze wynik -1 od -1 nie da się już odjąć zostaje -1 ( w members ładnie schodzi dalej)

i moje pytanie brzmi dlaczego ?

jam_artists_button.png

• Manager
Opublikowano

Wg mnie problem leży tutaj:

$this->ipsclass->DB->do_update( 'posts', array( 'p_points' => $post['p_points']-1 ), 'pid = ' . $post_id );

Nie wczytujesz wcześniej wartości $post['p_points'], co dla interpretera znaczy, że ma wartość nieokreśloną, najczęściej zero. Zero minus jeden daje -1.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

normalnie ręce opadają wczytywać wczytywałem ale zapomniałem dopisać przy odejmowaniu p_points ;)

:

$post = $this->ipsclass->DB->simple_exec_query( array( 'select' => '`topic_id`, `author_id`', 'from' => 'posts', 'where' => '`pid` = ' . $post_id ) );

$author = $this->ipsclass->DB->simple_exec_query( array( 'select' => '`mgroup`, `r_points`', 'from' => 'members', 'where' => '`id` = ' . $post['author_id'] ) );

przy dodawaniu dopisałem ;) a tutaj już nie

dam sobie już chyba spokój na dzisiaj skoro nie zauważam takich pierdół ;)

dzięki DawPi można zamknąć

jam_artists_button.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.