Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Zmiana forum na IPB, kilka pytań na starcie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, obecnie jestem adminem średniej wielkości forum z jakimiś 3M wiadomościami, i właśnie podjęliśmy decyzję o przejściu na IPB.

Jeśli chodzi o SEO czy sprawy techniczne, czy jest jakaś różnica pomiędzy postawieniem nowego forum na subdomenie forum.mojadomena.pl czy mojadomena.pl/forum/ ?

Druga sprawa to spolszczenia, rozumiem że jest gotowe jakieś spolszczenie, czy jest kilka do wyboru i każde przydałoby się samodzielnie ocenić?

Czy istnieje też jakieś narzędzie do samodzielnego przetłumaczenia softu forum?

Opublikowano

Druga sprawa to spolszczenia, rozumiem że jest gotowe jakieś spolszczenie, czy jest kilka do wyboru i każde przydałoby się samodzielnie ocenić?

Spolszczenia są tutaj dostępne.

Oczywiście dodatkowo też możesz samemu przetłumaczyć dane frazy, a wszystko dostępne jest w Panelu Administracyjnym

• Manager
Opublikowano

Witamy,

Jeśli chodzi o SEO czy sprawy techniczne, czy jest jakaś różnica pomiędzy postawieniem nowego forum na subdomenie forum.mojadomena.pl czy mojadomena.pl/forum/ ?

Nie ma raczej. Ja preferuję subdomeny. Inni na katalogu.

Jest: Inny tworami nie warto sobie zaprzątać głowy.. Nasze spolszczenie jest stale rozwijane i dopracowywane.

W ACP możesz sobie dowolnie tłumaczyć.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Witaj,

spolszczenie forum jest gotowe, można je pobrać tutaj. :)

Nasz kolega już siedział za piracką wersję IPB, Ty też możesz
† Będziemy bronić SB po kres naszych sił †
Nie ma bolca na izolca!!!
Tłumaczes Power

Opublikowano

Witamy,

Nie ma raczej. Ja preferuję subdomeny. Inni na katalogu.

Jest jest. Subdomena to subdomena, jest traktowana osobno niż domena główna.

Katalog powoduje, że wszystko traktowane jest jak całość.

A co wybrać to zależy od tego co jest na głównej domenie i co ma być na forum.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję Panowie za info o spolszczeniu oraz o możliwości wprowadzenia tłumaczeń samemu przez system.

Jest jest. Subdomena to subdomena, jest traktowana osobno niż domena główna.

Katalog powoduje, że wszystko traktowane jest jak całość.

A co wybrać to zależy od tego co jest na głównej domenie i co ma być na forum.

To może ujawnie, że chodzi o serwis mecz.pl aby łatwiej było ocenić w którą stronę powinniśmy pójść. Tak naprawdę to jest to forum dyskusyjne (a strona główna nie była od dawna zmieniana i potrzebuje "remontu generalnego"). Czy stawiając nowe forum IPB na subdomenie Google będzie nas inaczej traktował? Czy Page Rank potraktuje nas jako całość czy rozdzieli jeśli zdecydujemy się na subdomenę? Kurcze, co wybrać aby na początku postawić to właściwie?

Jest też sprawa "301 code redirect", ale to już osobny temat...

Obecnie pracujemy na oprogramowaniu UBB Threads, a ponieważ soft ten się wolno ostatnio rozwijał (i właściciel sprzedał go ostatnio) to podjęliśmy decyzję o przejściu na IPB. Mamy też na forum sekcję "quasi czat", gdzie jak sama nazwa wskazuje userzy walą posty jak leci, często co kilka sekund, czy z IPB (wiem, że jest też osobny moduł do czata) nie będzie problemu jeśli chodzi o takie tematy "pod mocnym ostrzałem"?

Największy nasz problem to obecnie sprawa migracji. Moduł importujący jest ponoć solidnie dopracowany, ale czy jest coś na co powinienem szczególnie zwrócić uwagę o czym mam prawo nie wiedzieć? :) Czytałem, że userzy mogą się logować za pomocą loginu lub adresu email - to będzie szczególnie przydatne bo na starym forum mamy login i wyświetlany nick, a chcieliśmy uniknąć samego logowania przez email gdyż wiele osób pewnie ma nieaktualny i może nawet nie pamiętać, jakiego adresu używali do rejestracji.

Jest jeszcze sprawa kodowania. Obecnie jesteśmy na ISO-8859-2, tak więc chyba na starym forum lepiej przekonwertować bazę na UTF-8 zanim przejdziemy?

Co do skórek to chcemy zlecić 2-3 i wybrać najlepszą, ale tutaj pewnie jest dział gdzie możemy coś takiego uzgodnić z osobami zainteresowani wykonaniem skina.

Opublikowano

To może ujawnie, że chodzi o serwis mecz.pl aby łatwiej było ocenić w którą stronę powinniśmy pójść. Tak naprawdę to jest to forum dyskusyjne (a strona główna nie była od dawna zmieniana i potrzebuje "remontu generalnego"). Czy stawiając nowe forum IPB na subdomenie Google będzie nas inaczej traktował? Czy Page Rank potraktuje nas jako całość czy rozdzieli jeśli zdecydujemy się na subdomenę? Kurcze, co wybrać aby na początku postawić to właściwie?

Wybrał bym raczej katalog w takiej sytuacji. Subdomena będzie oznaczała start prawie od początku(przekierowanie ze starych adresów powinno to w dużym stopniu zrekompensować).

Jest jeszcze sprawa kodowania. Obecnie jesteśmy na ISO-8859-2, tak więc chyba na starym forum lepiej przekonwertować bazę na UTF-8 zanim przejdziemy?

Kodowanie UTF-8 wysoce zalecane(o kłopotach z ISO wiele osób już się przekonało).

• Manager
Opublikowano

Obecnie pracujemy na oprogramowaniu UBB Threads, a ponieważ soft ten się wolno ostatnio rozwijał (i właściciel sprzedał go ostatnio) to podjęliśmy decyzję o przejściu na IPB. Mamy też na forum sekcję "quasi czat", gdzie jak sama nazwa wskazuje userzy walą posty jak leci, często co kilka sekund, czy z IPB (wiem, że jest też osobny moduł do czata) nie będzie problemu jeśli chodzi o takie tematy "pod mocnym ostrzałem"?

Uhh, raczej nikt tego nie mierzył.. Byłby problem z liczeniem mówiąc kolokwialnie.

Największy nasz problem to obecnie sprawa migracji. Moduł importujący jest ponoć solidnie dopracowany, ale czy jest coś na co powinienem szczególnie zwrócić uwagę o czym mam prawo nie wiedzieć? :) Czytałem, że userzy mogą się logować za pomocą loginu lub adresu email - to będzie szczególnie przydatne bo na starym forum mamy login i wyświetlany nick, a chcieliśmy uniknąć samego logowania przez email gdyż wiele osób pewnie ma nieaktualny i może nawet nie pamiętać, jakiego adresu używali do rejestracji.

Domyślnie to logowanie przy pomocy loginu Można włączyć logowanie przy pomocy maila, ale po co..

Co do skórek to chcemy zlecić 2-3 i wybrać najlepszą, ale tutaj pewnie jest dział gdzie możemy coś takiego uzgodnić z osobami zainteresowani wykonaniem skina.

:thumbsup:

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.