Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam okazję testować skrypt IPB i mam pewien problem gdyż utworzyłem konto Administratora i 'konto testowe', który to user automatycznie został przydzielony do grupy Uzytkownicy (na podstawie domyślnego Members). problem jest taki, że 'Konto testowe' nie może czytać wątku założonego przez administratora. Wyświetla się błąd: [#10340] Nie masz uprawnień do przeglądania tego tematu. Jeśli nadam 'Użytkownikom' prawa moderatora, wątek jest już dostępny. Nie widzę w ustawieniach grupy niczego co mogłoby blokować dostęp do wątków. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,

Przemek

Edytowane przez przemek6085
Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź.

Szukałem już w tym miejscu i mam absolutnie wszędzie "ticki" (wyświetlanie i co jeszcze dostępne) nawet dla grup banned itd.

Zastanawia mnie jednak czemu po wybraniu "kopiuj uprawnienia z: make root (category") wszystkie pola są odznaczone. Być może w tym leży problem, ale nie wiem gdzie zmienić uprawnienia dla jeszcze wyższego poziomu.

Opublikowano

Co do tego drugiego to ta opcja jest na TAK :)

Jeśli chodzi o to pierwsze, to masz na myśli Zarządzanie maskami uprawnień? Tutaj jest też wszystko zaznaczone, choć działy są akurat określone jako nie używane (poza kolumną Wyświetlanie gdzie zaznaczenie jest przy każdym forum, ale i działach). W każdym razie wygląda to tak samo jak w masce admin więc prawdopodobnie również nie tu leży problem. Bardzo proszę zatem o kolejne podpowiedzi :)

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, bo zaczynałem już tracić nadzieję, że ktoś znajdzie jeszcze jakiś pomysł :)

Niestety nie do końca wiem o co chodzi. Masz na myśli działy tak? Czyli Fora > Forums > Fora i uprawnienia przy nazwach działów. Tutaj dostępne są wyłącznie opcje 'Wyświetlania' dla poszczególnych grup, ale wszędzie jest zaznaczenie.

• Manager
Opublikowano

A to forum, gdzie jest ten temat które jest w hierarchi forów - zaraz pod głównym działem? Pyknij jakiś screen z ACP. :)

A ten user czasem nie ma 'wymuszonej' innej maski z jakiej korzysta?

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Bardzo to wszystko chaotycznie opisujesz.

Generalnie opcje ustawiasz "w czterech miejscach":

1. Fora > Uprawnienia - dla działów tylko widoczność, dla for - Wyświetlanie, Czytanie, Odpowiadanie, Rozpoczynanie, Wrzucanie, Pobieranie - w podziale na grupy użytkowników.

2. Użytkownicy > Grupy > Uprawnienia > (wybór grupy) - zestawione uprawnienia dla wszystkich kategorii i forów danej grupy.

3. Użytkownicy > Grupy > (edytuj grupę) > zakładka Ustawienia Grupy > Uprawnienia - opcja Użyj istniejącego zestawu uprawnień

4. Użytkownicy > Grupy > (edytuj grupę) > zakładka Forum > Przeglądanie - opcja Może przeglądać tematy innych użytkowników?

Sprawdź, czy wszędzie masz spójne ustawienia.

Piszesz też, że "utworzyłeś konto administratora" - ono powinno istnieć po zainstalowaniu forum, więc dokładnie sprawdź ustawienia tego konta, jak również "testowego użytkownika".

Opublikowano

Zatem zrobiłem screeny wszystkich miejsc o których piszecie :)http://imageshack.us/g/27/dziag.jpg/ (struktura forum grupy studenckiej)

Nie widzę tu nic co mogłoby blokować dostępność tego posta. Ustawienia dotyczą grupy Użytkownicy do której domyślnie został przydzielony user 'Konto testowe'. Maska Member Forum Set odpowiada za grupę Użytkownicy. Oczywiście jeśli chodzi o konto administratora to chodziło mi właśnie o to, które zrobiłem w trakcie instalacji.

Opublikowano (edytowane)

Niestety nie mogę edytować posta więc dodam, że zauważam postęp, założyłem jeszcze jedno konto testowe i pozakładałem kolejne wątki na moim forum. Moje obserwacje: jeśli ktorys z Użytkowników (testowi) założy wątek gdziekolwiek to jest widziany przez innych. Jednak jeśli zrobi to administrator to jest to niewidoczne w dziale Dział techniczny (w innych jest, w tym z tej samej kategorii).

Ok, udało się, założyłem po prostu jeszcze raz ten dział i jest już w porządku, i pomyśleć, że tyle kombinowania, wysiłku, waszego zainteresowania, a tu jakiś dziwny błąd, który okazuje się, że udało się wyeliminować przez założenie działu na nowo :)

Pozdrawiam wszystkich użytkowników invisionize i wesołych świąt :)

Edytowane przez przemek6085
Opublikowano

A może po prostu te tematy nie są zatwierdzone, czyli widoczne tylko dla moderatorów?

Nasz kolega już siedział za piracką wersję IPB, Ty też możesz
† Będziemy bronić SB po kres naszych sił †
Nie ma bolca na izolca!!!
Tłumaczes Power

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.