Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

ROZWIĄZANY: Polski znaki w bazie. (forum działa poprawnie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Wiem, wiem - temat rzeka, ale nie bardzo wiem jak to przeskoczyć. (choć radziłem sobie już z takimi problemami)

Forum poprawnie wyświetla polskie czcionki, nie ma żadnych problemów (przeglądarka zgłasza UTF8 etc), jednak w phpmyadminie jak i w zrzucie przez mysqldump są krzaki. Wszędzie jednak widać ustawione utf8_general.

W ustawieniach mysql nie dodawałem żadnych zmian do połączenia (tutaj doszukuję się problemów), jest to nowa instalacja serwera, jednak próba ich dodania kończy się błędem forum i informacją, że zostało zmienione kodowane etc i stop..

Mam też tam inną bazę (inny skrypt) kodowaną w utf i tam znaki są wszędzie poprawne.

Odpaliłem

http://community.inv...-set-converter/

Narzędzie w nowej bazie ładnie konwertuje znaki do pl-literek (zatem nie są utracone), ale próba podpięcia jej do forum kończy się błędem jak wyżej.

W ustawieniach w ACP oczywiście jest ustawione na UTF-8

Mogę to zignorować., bo forum działa ładnie, ale wiem z doświadczenia, że i tak temat wróci i tak :)

I jeszcze parę danych

mysql> SHOW CREATE DATABASE piwo_org;
+----------+-------------------------------------------------------------------+
| Database | Create Database												   |
+----------+-------------------------------------------------------------------+
| piwo_org | CREATE DATABASE `piwo_org` /*!40100 DEFAULT CHARACTER SET utf8 */ |
1 row in set (0,00 sec)

Tu czuję coś nie tak (czy ktoś może zerknąć jak jest na Waszych serwerach jak macie dostęp do shella ?

mysql> show variables like 'char%';
+--------------------------+----------------------------+
| Variable_name			| Value					  |
| character_set_client	 | utf8					   |
| character_set_connection | utf8					   |
| character_set_database   | latin1					 |
| character_set_filesystem | binary					 |
| character_set_results	| utf8					   |
| character_set_server	 | latin1					 |
| character_set_system	 | utf8					   |
| character_sets_dir	   | /usr/share/mysql/charsets/ |
8 rows in set (0,00 sec)

Edytowane przez elroy
logopiwoorgsmall.png

piwo.org - polski portal piwowarski

Opublikowano

Z tego co wiem, to w UTF8 nie powinny wyświetlać się polskie znaki, tylko właśnie krzaczki.

Nasz kolega już siedział za piracką wersję IPB, Ty też możesz
† Będziemy bronić SB po kres naszych sił †
Nie ma bolca na izolca!!!
Tłumaczes Power

Opublikowano

Dzięki za zrzuty (okazały się bardzo pomocne), już jestem myślę blisko rozwiązania - oczywiście się podzielę za jakiś momencik.

logopiwoorgsmall.png

Opublikowano

Zatem:

Jeżeli widzisz w tabelach np w phpmyadminie lub po użyciu mysqldump brak polskich literek (ale nie pytajniki lub kwadraty, ale wyraźnie PL literki w innym kodowaniu), ale jednocześnie polskie znaki są widoczne prawidłowo na forum, to jest sposób aby to naprawić. Być może nie jest to potrzebne i nie ma się co przejmować, ale lubię mieć porządek. Zresztą może się kiedyś okazać, że będzie trzeba coś zmienić z poziomy bazy danych i później będziemy widzieć krzaki.

Problemem jest wg mnie standardowe zamieszanie na poziomie default-charset, collection etc. Jako, że do końca nie rozumiem tych mechanizmów (i nie zawsze ma się do nich dostęp) to jest na to inny sposób.

0 - włączamy tryb offline

1 - eksportujemy całą bazę z poziomu panelu administracyjnego

2 - zerkamy do pliku, czy polskie znaki są normalnie czytelne

3 - importujemy do nowej bazy (ja to zrobiłem z linii poleceń klientem mysql)

4 - zerkamy phpmyadminem np do tabeli posts czy jest ok

5 - dodajemy do conf_global.php

$INFO['sql_charset'] = 'utf8';

Po tych zabiegach mamy UTF na forum i poprawne znaki w bazie danych.

• Lubię to 1
logopiwoorgsmall.png

Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

Nasz kolega już siedział za piracką wersję IPB, Ty też możesz
† Będziemy bronić SB po kres naszych sił †
Nie ma bolca na izolca!!!
Tłumaczes Power

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.