Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z nowym IPB. Na forum mam duże i małe litery oraz polskie znaki diakrytyczne. Uzyskałem je modyfikując plik core.php.

Polskie znaki tworzą się bez problemu, gorzej już z ich parsowaniem.

Po usunięciu funkcji $text = mb_strtolower($text, IPS_DOC_CHAR_SET); - linki zwyczajnie się sypią tzn. nie działają url z polskimi znakami. Z tą funkcją działają, ale oczywiście wielkość liter jest ignorowana.

Spróbowałem to zamienić funkcją:

• mb_convert_encoding
  • rawurlencode (wcześniej działało na starszych wersjach IPB)

Niestety bez rezultatu.

Próbowałem znaleźć w takim razie błąd w routerze skryptu i doszedłem do edycji pliku publicOutput, linia 2087:

/* Do we need to encode? */
               if ( IPS_DOC_CHAR_SET != 'UTF-8' )
               {
                   $seoTitle = urlencode( $seoTitle );
               }

$replace    = str_replace( '#{__title__}', $seoTitle, $this->seoTemplates[ $_template ]['out'][1] );

$url	 = preg_replace( $this->seoTemplates[ $_template ]['out'][0], $replace, $url );

Wydaje mi się, że w tym miejscu tkwi problem. Macie pomysł czym zastąpić obie funkcje bądź, gdzie jeszcze może kryć się odniesienie do kontroli zapytania url? Ewentualnie czym jeszcze mogę zastąpić mb_strtolower, ale np. dla mb_strtoupper również pojawia się błąd więc bugu szukałbym w routerze.

Moja modyfikacja i optymalizacja SEO forum IPB: www.forum.tweaks.pl/forum-IPB-SEO-Optymalizacja-Przewodnik-t50271/

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym, aby były zarówno duże i małe litery w urlach oraz polskie znaki. W nowym IPB przy postępowaniu analogicznym jak w starszych wersjach, po usunięciu komendy mb_strtolower strony z polskimi znakami nie chcą się wyświetlać. Gdy jest ta komenda - jest git, ale z kolei nie mam dużych i małych liter na których też mi zależy.

Edytowane przez makensis

Moja modyfikacja i optymalizacja SEO forum IPB: www.forum.tweaks.pl/forum-IPB-SEO-Optymalizacja-Przewodnik-t50271/

Opublikowano (edytowane)

Trudno się połapać, ale końcowy efekt to UTF8:

character_set_client latin2

character_set_connection latin2

character_set_database latin2

character_set_filesystem binary

character_set_results latin2

character_set_server latin1

character_set_system utf8

character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/

collation_connection latin2_general_ci

collation_database latin2_general_ci

collation_server latin1_swedish_ci

Edytowane przez makensis

Opublikowano

Dostaję błąd w Firefoxie: przekierowanie jest nieprawidłowe, może to być błąd serwera bądź cookies.. Na Operze i IE nie ładuje się strona.

Tymczasowo włączoną mam funkcję mb_..

Opublikowano (edytowane)

Normalnie, czyli duże i małe litery w url, ale brak zawartości strony. Z moich analiz wynika, że publicOutput nie potrafi sobie poradzić z rozszyfrowaniem tytułu z friendly url na postać showtopic=, showforum= etc.

Edytowane przez makensis

Opublikowano

No właśnie :( Forum mam od kilku lat i przez ten czas były to linki w takiej formie. Obecnie jak i w przeszłości dla Google linki z małymi i dużymi literami to dwa kompletnie różne strony.

Opublikowano

Niestety oni supportują wszystkiego co jest poza specyfikacją forum. Moge spytać oczywiście, nie zaszkodzi, ale nie oczekuję zbyt wiele.

Opublikowano

Hehe dla nich to nie będzie bład :D bo pojawia się po edycji określonych plików, czyli ingerencji w silnik forum. Ticket już wysłałem, ale nie liczę na konkrety :(

Opublikowano (edytowane)
Sorry that we were not able to assist you with this and thank you for your understanding. Please let us know if you have any other questions or concerns.

Mógłbyś zobaczyć do kodu i ewentualnie wycenić usługę jeśli zajęłoby to zbyt dużo czasu :P

Edytowane przez makensis

Opublikowano

Przyjazne linki, które posiadają:

• polskie znaki diakrytyczne w UTF-8 (powinny być w Firefoxie widoczne jak normalne literki polskie)
  • duże i małe litery (rozróżniona wielkość liter tak jak w tytule tematu)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Posiedziałem trochę nad kodem i w końcu udało się - rozwiązanie bajecznie proste. Zakładam że poprawiono kilka rzeczy w najnowszym IPB ponieważ wcześniejsze próby podejścia do tematu zakończyły się fiaskiem. Zapraszam do artykułu: polskie znaki w adresach www na forum IPB.

Edytowane przez makensis

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o wysłanie wiadomości do jednego z członków ekipy zarządzającej.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.