Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Forum na subdomenie? zalety?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, zastanawiam się czy nie zrobić mojego nowego forum na subdomenie, czyli forum.portal.pl, czy się nie bawić i zrobić po prostu na portal.pl/forum ? Jakieś zalety większe są z subdomeną? bo w końcu większość stron stosuje tą metodę.

za odp będą plusy, nie linkować mi tylko z google proszę.

Opublikowano (edytowane)

Mi nie plusuj, bo i po co. To nie digg,wykop itp

Nie ma żadnych sensownych plusów, a minusów dużo.

1. Jak będziesz miał aplikacje firm trzecich i zachce Ci się integracji, to na subdomenach tego nie zrobisz.

2. Forum będzie wyglądało dziwnie ze względu na adres. http://forum.costam.pl/forum/12-watek/

3. Jeżeli będziesz chciał korzystać z firmowego cmsa, to też nie ma sensu, bo można ustawić ip.content jako domyślną aplikację.

4. Jeżeli zawartością strony będzie forum, to po co wydłużać adres. Jak ktoś wchodzi, to widzi, że forum :)

5. Napisz co i jak chcesz postawić, bo ładowanie w forum, do fizycznego folderu "forum", to też bez sensu.

Edytowane przez elroy
  • Lubię to 1
logopiwoorgsmall.png

piwo.org - polski portal piwowarski

Opublikowano

Tak naprawdę forum.costam.pl jest dobre tylko i wyłącznie wtedy, gdy masz wiele rzeczy tj. bloga, download itp i chcesz, żeby wszystko wyglądało na łatwiejsze do zapamiętania... Nic więcej to Ci nie daje. Zgadzam się w 100 % z elroy'em.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

dzięki za szybką odp, plusy i tak dałem. ;)

to nie będzie tylko forum, ale też portal, oczywiście portal robię na wordpressie, a forum po prostu mam zamiar wrzucić do /forum.

ale jednak zdecyduje się na subdomenę, bo będę miał też inne "aplikacje" więc niech lepiej będą łatwiejsze do zapamiętania, a na integracji mi nie zależy kompletnie. Aha, i nie robię go na IP Board, za dużo już stron jest na tym skrypcie, wolę być oryginalny. :)

Edytowane przez Fenikz
Opublikowano

Aha, i nie robię go na IP Board, za dużo już stron jest na tym skrypcie, wolę być oryginalny. :)

Strzelam, że na XenForo :) Jak nie trafiłem, to pisz, bo ciekawy jestem co teraz jest niszowego :)

logopiwoorgsmall.png

piwo.org - polski portal piwowarski

Opublikowano

Według mnie wszystko zależy od tego co będzie Twoją wizytówką. Jeśli główny nacisk postawisz na forum, to najbardziej optymalną opcją pod forum byłaby www.twojastrona.costam . Natomiast jeśli będziesz budował np. serwis informacyjny, bloga, sklep a forum będzie tylko dodatkiem no to optymalną opcją wydaje się być www.twojastrona.costam/forum ...

Aha, i nie robię go na IP Board, za dużo już stron jest na tym skrypcie, wolę być oryginalny. :)

Jeśli chęć bycia "oryginalnym" jest dla Ciebie ważniejsza niż bezpieczny stabilny skrypt, przyjazny dla użytkowników interfejs, świetne ACP, duża ilość modyfikacji i aplikacji, świetny support i dobre pozycjonowanie w wyszukiwarkach, to na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy jest w ogóle sens tracić czas na robienie czegokolwiek w sieci, a zamiast tego na przykład wydziargać sobie taki pokrowiec na samochód: http://anekdotov.net/pic/photo2/05264342l.jpg - wtedy na pewno będziesz oryginalny ;)

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jurij, weź już lepiej nic nie pisz. xD

Strzelam, że na XenForo :) Jak nie trafiłem, to pisz, bo ciekawy jestem co teraz jest niszowego :)

tak, XenForo.

Edytowane przez Fenikz