Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dobra zrobie tak jak mowiliscie, vb zamienie jej na UTF 8 i konwersje forum zrobie tez pod UTF 8, ale teraz w bazie mam troche przerzuconych rzeczy z vb z krzakami, jak to pousuwac, aby znow zaczac z czysta baza? czy jest sposob procz usuniecia zaawawrtosci bazy i instalacji wszystkiego od nowa?

Opublikowano (edytowane)

no wiec tak obie bazy w latin 2, baza vb jest w latin 2 i ipb jest w latin 2, charset podalem latin2, ale juz widze ze nie ma np literki "ż" tylko jest "" moja baza wazy 630mb, troche ciezko mi ja bedzie na utf8 ogarnac, jaki jest na to sposob jeszcze? czy po zrobieniu konwersji pomijajac krzaki, bede je mogl w pozniejszym czasie (po konwersji) jakos naprawic, aby byly pl znaki?

Edytowane przez poppe
Opublikowano

przekonwertowalem baze vB na UTF-8, wgralem ja i podczepilem pod vB, efekt taki ze nie ma polskich znakow, musialem cofnac do latin2 i jest okej, czy ktos pomoze wreszcie? :(

Opublikowano

a bazie vB po zmianie na UTF-8 wpisy wygladaja tak DziÄkujemy za rejestracjÄ na Forum ....a niby mialy byc polskiego znaki tak jak pisaliscie?: :(

• Manager
Opublikowano

ale juz widze ze nie ma np literki "ż" tylko jest ""

Zmień charset w przeglądarce na iso 8859-2 lub utf8 i wtedy te znaki powinny się wyświetlać prawidłowo.

A jeśli tak będzie to zmieniasz charset już na stałe w ustawieniach forum i języka.

czy ktos pomoze wreszcie? :(

Nie przeginaj, ok? Bo już temat wałkuje się 3 strony w dziale, gdzie podobnych, jak nie identycznych problemów było więcej, a Tobie nie chce się ich poprzeglądać nawet.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Ile raz mam odpowiadac,a dziwisz sie mnie ze ciagle pytam? vbulletin latin2, ipb latin2 !

Dokladnie to jest tak System porównań dla połączenia MySQL: -> utf8_general_ci (dla obu baz)

MySQL

• Serwer: Localhost via UNIX socket
  • Wersja serwera: 5.1.51-log
  • Wersja protokołu: 10
  • Użytkownik: admin_ipb@localhost
  • Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

A Metoda porównywania napisów w tabelach jest latin2_general_ci MYISAM (dla obu baz, vb i ipb)

wiec, dlaczego sa takie kwadraciki jakies krzaki jak obie bazy sa w latin2? :o

Edytowane przez poppe
Opublikowano (edytowane)

ps. zadnych spolszczen ani nic nie dogrywalem.

moze dokonczyc ta konwersje na latin2, i w config.php wpisac tez latin2, cos to da?

robilem tez tak jak mowiles dawid, baze vb, zrobilem dump jej, przestawilem kodowanie na utf, wgralem spowrotem, podczepilem pod skrypt vb, i forum vb miala krzaki, musialem wrocic do kodowania latin2, wiec opcja ze zmiana bazy vb na utf8 mi nie wychodzi, to co teraz? :/

co tu moge jeszcze dopisac... ze hosting to moj serwer dedykowany i ze chce przeniesc vb na ipb w obrebie wlasnie tego samego hostingu.

Edytowane przez poppe
Opublikowano (edytowane)

Wpisalem latin2 w konwerterze, ale i w config.php tez wpisalem latin2, znaki polskie w tematach i postach sa (widze w bazie mysql, ze sa), jedynie rangi z vB nie maja polskich znakow, jak ranga Użytkownik, czy pole Skąd sa krzaki.

konweruje teraz posty, straszni wolno idzie, na poczatku szlo szybko a teraz jak krew z nosa, 1% na kilka minut, firefox ciagle mieli, czemu tak zwolnil? musze go ciagle "popychac" - Click here if you are not redirected.

Edytowane przez poppe
Opublikowano

Dawi mam 250tys postow do przeniesienie, ciagle po 10-15 minutach firefox mieli i nic nie przenosi, przeniesie jakies kilka tys i stoi, co jest? zmienialem aby na jedna sesje robil teraz po 75 postow, za duzo mam postow do przeniesienia? :o

• Manager
Opublikowano

Ciekawej rzeczy się dowiedziałem. Ale i tak już tej konwersji nie dokończysz, skoro to nie Twoje forum, a 'zlecenie'.

A potem się dziwić, że rynek się psuje, jak się takie osoby z łapanki za to biorą.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.