Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

mam na forum zrobiony taki tag :

<FIELDSET><LEGEND><b>{option}</b></LEGEND>{content}</FIELDSET>

po zainstalowaniu ostatniej łaty od IPB ( dwa pliki od bbcode) mam problem z tym tagiem

przestały działać w nim (wewnątrz niego) inne tagi w szczególności color który jest ignorowany(kolor czcionki się nie zmienia) czy tez z tagiem codebox który po edycji posta zmienia się w html (nie wraca do postaci tagu i w ogóle zachowuje się jak code a nie codebox)

i teraz co jest tego przyczyną i jak to naprawić lub czy ta łata jest aż tak istotna aby ją zakładać czy może sobie ją po prostu darować ?

i przy okazji o ile ktoś wie jak to się robi jak taki tag umieścić w plikach class_bbcode_core i class_bbcode pytam bo chciałbym poznać zasadę (na tym prostym przykładzie) wstawiania tagów w te pliki

Edytowane przez offroad
jam_artists_button.png

• Manager
Opublikowano
Witam

mam na forum zrobiony taki tag :

<FIELDSET><LEGEND><b>{option}</b></LEGEND>{content}</FIELDSET>

po zainstalowaniu ostatniej łaty od IPB ( dwa pliki od bbcode) mam problem z tym tagiem

przestały działać w nim (wewnątrz niego) inne tagi w szczególności color który jest ignorowany(kolor czcionki się nie zmienia) czy tez z tagiem codebox który po edycji posta zmienia się w html (nie wraca do postaci tagu i w ogóle zachowuje się jak code a nie codebox)

i teraz co jest tego przyczyną i jak to naprawić lub czy ta łata jest aż tak istotna aby ją zakładać czy może sobie ją po prostu darować ?

Właśnie sprawdziłem to na tym forum, gdzie owa łatka jest i nie mam problemów z tagiem codebox.

Twój tag jest kodem HTML, więc umieszczenie w nim kolorów za pomocą BBCode może nie działać. I wydaje mi się, że właśnie to poprawili, gdyż mieszanie stylów może być 'szkodliwe' :huh:

Łatka jest dość istotna, to pierwsza łatka bezpieczeństwa od dłuższego czasu. W dodatku obejmuje swoim 'działaniem' IE więc przeglądarkę z której korzysta większość internautów ( niestety ).

i przy okazji o ile ktoś wie jak to się robi jak taki tag umieścić w plikach class_bbcode_core i class_bbcode pytam bo chciałbym poznać zasadę (na tym prostym przykładzie) wstawiania tagów w te pliki

Najlepiej zrobić tag poprzez BBCode, ingerowanie w pliki bez znajomości wyrażeń regularnych ( są trudne ) może przynieść odwrotny skutek do zamierzonego. Jeśli znasz się na dość zaawansowanym PHP to śmiało, zajrzyj w plik, zanalizuj kod i zrób swój, ale po Twoim pytaniu odnoszę inne wrażenie, więc lepiej nie grzeb w plikach :P

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

DawPi ta łata jest oznaczona jako niski priorytet wiec dlatego pytałem czy można ją sobie darować do tego pozwalam na używanie html w postach wiec ta "dziura" jest chyba mniej groźna

co do grzebania w plikach to inaczej się człowiek nie nauczy mam forum testowe nic się niestanie najwyżej przywrócę plik znam na tyle PHP aby napisać skrypt i wyrażenia regularne są mi znane i nie sprawiaja mi strasznego problemu

natomiast analiza całego skryptu to bardzo ciężkie zadanie i chodziło mi raczej o miejsce umieszczenia wyrażeń regularnych (tych odpowiedzialnych za zastępowanie tagów i samej funkcji) aby dojść dlaczego akurat tam one są i do czego się odnoszą dlatego potrzebuję prostego tagu w tych plikach abym mógł sobie to przeanalizować i wiedzieć na przyszłość jak wstawiać bardziej skomplikowane tagi

to może być jakikolwiek prosty tag ale nie te które są domyślnie w ipb

jam_artists_button.png