Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam następujący problem - muszę połączyć logowanie forum ipboard z systemem logowania w innym serwisie. Chciałbym to rozwiązać następująco zalogowany użytkownik w moim serwisie będzie miał link kierujący do forum zawierający jego login i jednorazowy token. Skrypt na forum będzie sprawdzał poprawność loginu i tokenu, jeśli będą poprawne użytkownik będzie logowany. Z tym, że nie mam za bardzo pojęcia w jaki sposób odwoływać się do sesji w ipb. Możecie mnie jakoś nakierować?

Opublikowano

@DawPi: No myślałem, żeby zrobić tak, że user będzie miał dwa niezależne konta - w serwisie i na forum, ale obydwa będą zawierały ten sam login.

• Manager
Opublikowano

No przecież to Ty to robisz, więc kto ma myśleć - ja czy Ty czy my? Jak Ty to działaj, jak ja to giełda, jak my to konkretnie. Robiłeś w ogóle kiedyś takie coś czy oczekujesz gotowca? Co pewnie ze względu na autorski skrypt Twojego innego serwisu (nie forum) nie jest prawdopodobne by istniał.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Skoro masz serwis z własną sesją to jaki problem zmienić klasę autoryzującą serwisu by zamiast własnej tabeli z userami odpytywała tabele userów ipboard po np mailu i hasełku z md5 + lekka gimnastyka z saltem. Jeśli znajdzie to wrzucasz id usera do sesji serwisu i już zalogowany. Potem tylko wg tego id z sesji ponownie odpytujesz bazę danych z ipb o konkretne dane grupe, uprawnieia etc. warto tez taka sesje zaszyfrować jakimś np 3des'em. Ot cala filozofia ;)

Opublikowano

Ok. Mam w takim razie pytanie - czy moglibyście mi podać nazwy klas, które odpowiadają za autoryzację? W IPB wcześniej nigdy nic nie robiłem, chodzi mi o to, że jak jest wywoływany adres:

"index.php?app=core&module=global&section=login&do=process"

to które skrypty są uruchamiane. Z resztą sobie poradzę.

Opublikowano (edytowane)

Wpadłem na taki pomysł, wywołuję adres:

index.php?app=core&module=global&section=login&do=customLogin&login=admin&token=foo

Powiedzmy, że sprawdziłem już token i login i żytkownik powinien się zalogować. Jaką funkcję powinienem wywołać?

Edytowane przez choinka2
Opublikowano
  1. Użytkownik klika w podany adres.
  2. Po kliknięciu sprawdzany jest przeze mnie token i login, jeśli wszystko jest ok idziemy do następnego kroku.
  3. Użytkownik zostaje zalogowany.

I ta metoda ma właśnie zajmować się trzecim punktem.