Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu moje forum dość wolno działa. Rozmawiałem w tej sprawie z firmą hostingową i okazało się, że maszyna na której znajduje się forum nie jest obciążona. Zatem przyczyna musi gdzieś tkwić w skrypcie, a ponieważ oprócz 3 skryptów IP.Board na serwerze mam jeszcze 3 autorskie skrypty, to znalezienie przyczyny może nie być łatwe.

Aby jednak upewnić się, że to nie wina skryptu forum mam kilka pytań:

Czy w IP.Board jakiś procesy wykonują się bardzo długo? Dostałem od admina serwera taki log:

[25-Mar-2013 20:31:14] WARNING: [pool php53-forumpc] server reached pm.max_children setting (10), consider raising it

Według niego muszą być jakieś procesy, które się wykonują bardzo długo (może jakieś crony). Powyższy limit został zwiększony z 10 do 50 i już było trochę lepiej (w sensie, że nie pojawiał się błąd 503), ale mimo tego wciąż czasami trzeba poczekać około 10 sekund na otworzenie się tematu na forum. OK, pewnie może zwiększyć powyższy limit do 100, ale czy ktoś z Was mógłby udzielić mi jakiś wskazówek co ewentualnie sprawdzić w konfiguracji iP.Board aby upewnić się że to nie skrypt forum zamula?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

PS. Forum jest dość duże: 1,6 miliona postów, baza 4,5 GB.

Moje forum komputerowe ForumPC.pl korzysta z hostingu w Progreso.pl - w trakcie zamówienia serwera podaj kod FORUMPC a otrzymasz miesiąc abonamentu gratis.