Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Driver Error - błąd w bazie danych

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez DawPi,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po przeczytaniu tego tematu http://forum.invisionize.pl/topic/542-bd-na-forum-ips-driver-error-nie-wiesz-co-robi-zajrzyj-tutaj/ nie znalazłem nic co mogło by rozwiązać mój problem, natomiast od razu dostosowałem się do informacji tam zawartych i postanowiłem wkleić logi z folderu cache ujawniające źródło błędu.

Powiem że forum zostało zainstalowane na serwerze dedykowanym pod systemem ubuntu 12.04 i wydaje mi się że błąd dotyczy ograniczeń związanych z mysql, aczkolwiek wolę ten problem przedstawić tutaj na forum i uzyskać w pełni kompetentną odpowiedź.

Log błędu z folderu cache (sql_error_log_05_06_13.cgi):

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Date: Mon, 06 May 2013 19:40:10 +0000
 Error: 1267 - Illegal mix of collations (latin2_general_ci,IMPLICIT) and (latin1_swedish_ci,COERCIBLE) for operation '='
 IP Address: 94.42.33.3 - /index.php?/topic/1-welcome/
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 mySQL query error: SELECT t.*,xxx.* FROM ipb_topics t  LEFT JOIN ipb_core_tags_cache xxx ON ( xxx.tag_cache_key=MD5(CONCAT('forums',';','topics',';',t.tid)) )   WHERE t.tid=1
 .--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.
 | File                                                                       | Function                                                                      | Line No.          |
 |----------------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------------------------------+-------------------|
 | admin/sources/base/ipsRegistry.php                                         | [app_class_forums].__construct                                                | 1377              |
 '----------------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------------------------------+-------------------'
Opublikowano

Też tak właśnie myślałem bo zauważyłem że w podanej informacji jest adnotacja (latin2_general_ci,IMPLICIT) and (latin1_swedish_ci,COERCIBLE). No cóż postaram się zainstalować forum ponownie i jeśli będą jeszcze problemy z tego typu błędem kodowania bazy odezwę się.

Opublikowano

Po ponownej instalacji problem nie występuje, bazę danych utworzyłem z domyślnymi ustawieniami na latin1_swedish_ci. Temat można już zamknąć i oznaczyć jako rozwiązany. 

Dziękuję :-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.