Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Krzaki w bazie danych, na forum wszystko ok - kilka pytań

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez DawPi,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Do rzeczy

Posiadam forum w fazie beta, tzn które dopiero jest tworzone, ostatnio zainteresowałem się sprawą krzaczków w bazie danych.

U mnie sprawa wygląda tak że baza danych kodowana jest w utf8_general_ci, na forum również jest kodowanie utf8. Dodam że na forum nie mam żadnych krzaczków i wszystko wyświetla się ok, tylko krzaczki w bazie danych mnie niepokoją. Forum nie przenosiłem, i przez najbliższy rok tak zostanie. 

I tutaj moje pytanie, czy jest się czym przejmować? Czy zostawić to na później (wtedy kiedy będę przenosił forum)

A i podobno można mieć polskie znaki w bazie i na stronie..

Kodowanie utf8_unicode_ci w bazie danych i dopiska w skrypcie po połączeniu z bazą danych

mysql_query ('SET NAMES utf8');
mysql_query ('SET CHARACTER_SET utf8_unicode_ci');

Gra warta świeczki?

Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Edytowane przez rain003
Opublikowano (edytowane)

Być może.

A i mała poprawka, mój błąd kodowanie w bazie to latin1_swedish_ci, jednak na moim drugim forum mam utf8_unicode_ci. Wiecie może czym jest spowodowana różnica? Dodam że na forum z kodowaniem latin1 stoi w holandii, a ten z utf8 w polsce - to jest przyczyna?

Przykład krzaczków

Użytkownicy
Temat rozwiązany, co za tym idzie został zamknięty

Edit: Domyślam się że jak teraz zmienię kodowanie z poziomu phpmyadmin to będzie gorzej niż było..prawda?:P

Edytowane przez rain003
  • Manager
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Jak to z czego wynika to kodowanie? Ano z tego, że przy instalacji takie właśnie było ustawione dla danej bazy danych.

Krzaczki są OK.

Nie wiem po co teraz chcesz zmieniać kodowanie tabel i robić sobie bigosu.

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Mnie osobiście to nie przeszkadza bo nie siedzę w bazie 24/7, jednak nie chciałbym mieć "bigosu" później i chciałem się zorientować teraz:) 

Dziękuję za pomoc, temat można zamknąć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.