Skocz do zawartości

ROZWIĄZANY: Polskie znaki w: "mail aktywacyjny"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ok, jest 1;00 w nocy więc będę się streszczał...

Wszystko mam poustawiane na kodowanie UTF-8 ( baza, forum itd. ) i niby wszystko ładnie, ale...

Nazwa forum zwiera polskie znaki np nazwa "Łokój". Wtedy board_name = Łokój. Czyli teoretycznie, jeśli w jednym miejscu gdzie użyto odwołania board_name, wyświetla się dobrze ( polskie znaki ) to i w innym miejscu też się powinno wyświetlać.

Kiedy user dostaje email aktywacyjny, wyświetla mu się nstępująco:

1) jeśli używa polskiej poczty, np na tlen.pl: OD: okój (czyli nie wyświetla "Ł" lecz wyświetla "ó") ale już w temacie wiadomości jest "Rejestracja na Łokój" (czyli poprawnie)

2) jeśli używa np gmail to: OD: [krzaczek]ok[krzaczek]j (czyli polskie litery są zastąpione krzaczkami) ale w temacie wiadomości jest "Rejestracja na Łokój" (czyli poprawnie)

Jak to naprawić? :D

Wszędzie w ACP widzę normalnie to ( chociażby keidy podglądam cache z settings, to board_name - Łokój ) ale odbiorca emaila ma co innego.

Ps. Gdy piszę "OD:" mam namyśli sekcję gdy dostajesz email i widzisz go na liście emaili np ( "Zosia samosia" - Powiększ sobie piersi ) a nie o sekcję OD: którą widzimy kiedy już otworzymy email ( który sobie ustawiamy w mail settings w ACP bez problemu )

Ps. set_names nie działa :D (a raczej blokuje całe forum)

Edytowane przez Yanush
261-minizoom.jpg

• Manager
Opublikowano

Wiesz, ja to np. mam w programie pop tray - maile wysłane w utf-8 krzaczą mi się tytuły maili. Jak otworzę potem maila w thunderbirdzie to wszystko jest OK.

Wg mnie przyczyna leży nie w forum, a w kanałach odbioru ( mam na myśli końcowe elementy :D ).

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

No cóż, zostawiłem nazwę forum z polskimi znakami, emaile będą wyglądać brzydko, ale jakoś przeżyje i poczekam może ktoś to "naprawi".

A może trzeba użyć smtp zamiast php mail...poczekam, czas przyniesie odpowiedzi.

Dzięki za odpowiedź :blink:

261-minizoom.jpg

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.