Skocz do zawartości

ROZWIĄZANY: Problem z userami z polskimi znakami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dzisiaj na moim IPB3 odkryłem pewien problem ... Założyłem testowe konto, które zawiera polskie znaki "Zażółć gęślą jaźń". Okazało się, że gdy chciałem się zalogować wyskakuje błąd:

Błędna nazwa użytkownika lub hasło

Wpisywana nazwa użytkownika i hasło jest na pewno dobre. Gdy skorzystałem z opcji "Przypominanie hasła" wyskoczyło, że nie ma takiego konta. Taki użytkownik jednak istnieje na liście użytkowników i w bazie. Nazwa prawidłowo zapisana bez krzaczków (więc to chyba nie kodowanie). Z innymi kontami bez polskich znaków nie ma problemów. Myślałem też, że to wina spacji więc założyłem jeszcze jedno konto "ZażółćGeśląJaźń" i też dzieje się to samo.

ALE! Warto jednak nadmienić, że gdy loguję się na to konto ale za pomocą MAILA to loguje już dobrze! I normalnie wchodzi na to konto. Czyli jest tylko problem z zalogowaniem się poprzez nazwę użytkownika, która zawiera polskie znaki.

Ufff. Mam nadzieję, że jakoś przybliżyłem sytuację.

Z góry dziękuję za pomoc :blink:

• Manager
Opublikowano

Jak kodowaną masz bazę? Myślę, że problem jest gdzieś z konwersją polskich znaków. Trzeba by skorzystać z funkcji mb_convert_encoding() tylko najpierw udziel mi informacji by sobie przygotować forum testowe do tego.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Problemu nie rozwiąże, ale może przyda Ci się takie rozwiązanie tymczasowe..

W ACP, w ustawieniach System -> Members -> Username restrictions, ustaw zakaz używania polskich znaków w loginie, przy czym, w nazwach wyświetlanych normalnie nadal można wtedy używać polskich znaków.

W ten sposób ominiesz problem z logowaniem, a użytkownicy nie muszą rezygnować ze swoich nicków z polskimi znakami ( bo będą wyświetlane na forum )

261-minizoom.jpg

Opublikowano

Problemu nie rozwiąże, ale może przyda Ci się takie rozwiązanie tymczasowe..

W ACP, w ustawieniach System -> Members -> Username restrictions, ustaw zakaz używania polskich znaków w loginie, przy czym, w nazwach wyświetlanych normalnie nadal można wtedy używać polskich znaków.

W ten sposób ominiesz problem z logowaniem, a użytkownicy nie muszą rezygnować ze swoich nicków z polskimi znakami ( bo będą wyświetlane na forum )

Dobre tymczasowe rozwiązanie :blink: Skorzystam :P Dzięki :P

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.