Skocz do zawartości

ROZWIĄZANY: Dział powinien być widoczny dla określonych osób, ale nie jest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem z forum, które administruję. Nie jestem nie wiadomo jakim guru jeśli chodzi o IPB i nie mam też dostępu do FTP (w razie czego będę męczył drugą osobę, która ma). Chodzi mi o to, że chciałem stworzyć dział "Zarząd", do którego wgląd miałyby tylko niektóre grupy. Na pierwszym screenie widać jak ustawione są opcje moderatorów dla działu (są dwie grupy Administrator, ponieważ pierwsza to root admini, a druga to ja), natomiast na drugim screenie zezwolenia. Junior Moderator korzysta z maski Moderator, a ja korzystam z maski Administrator, więc wszystko powinno być OK, jednak dostaję raporty od pojedynczych osób pośród moderatorów (nie junior moderatora, chociaż ten też nie widzi tego działu), że go nie widzą, podczas gdy inni moderatorzy już tak. Żadna z osób z grupy Moderator nie ma przyznanej innej maski. Czy ktoś może mi wytłumaczyć gdzie może leżeć błąd? Przyznam, że cały ten koncept masek jak i skrypt IPB jest dla mnie nowy (do tej pory nie korzystałem z IPB tylko vB), więc proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

post-923-1248120685,8337_thumb.png

post-923-1248120696,8718_thumb.png

• Manager
Opublikowano

Witaj,

musisz odgraniczyć kwestie masek dostępu od przypisanych moderatorów do działów bo nie tędy droga.

Żadna z osób z grupy Moderator nie ma przyznanej innej maski.

Ale może grupa moderator korzysta z kilku masek? Bądź też niektóre osoby z grupy moderator mają wymuszone inne maski? Pokaż screen z Manage Permissions gdzie powinno być widoczne ile osób ma ustawione na sztywno dane maski, a po kliknięciu na link wykaz tychże osób.

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Ale może grupa moderator korzysta z kilku masek? Bądź też niektóre osoby z grupy moderator mają wymuszone inne maski? Pokaż screen z Manage Permissions gdzie powinno być widoczne ile osób ma ustawione na sztywno dane maski, a po kliknięciu na link wykaz tychże osób.

Chyba coś mi zaczyna świtać w głowie, sprawdzę jutro czy ktoś z moderatorów nie ma wymuszonej jakiejś maski (możliwe, ja objąłem administrację nad tym forum całkiem niedawno) i kilka innych rzeczy, dziś już nie mam sił. W każdym bądź razie podaję screen.

edit: dobrej nocy i dzięki za nakierowanie na dobry trop.

post-923-1248130173,6147_thumb.png

Edytowane przez Bolec
Opublikowano

Czyli ktoś miał wymuszoną maskę? Bo z tego screena tak wynika. :D

Tak, kilka osób ma wymuszoną maskę, ale to nie działa tak jak ja myślałem. Nie mam dalej pojęcia jak to ustawić. Pierwsze 4 screeny przedstawiają osoby, które używają wymuszonych masek (jak rozumiem?) i wszyscy oni muszą mieć dostęp do tego działu (z czego niektórzy mają, np. Roni czy Ralph, a już ignacy na przykład nie). Następne screeny przedstawiają członków poszczególnych grup, w kolejności: Admin Root, Admin, Moderator, Moderator Jr i MP3Store Team - każdy z nich musi widzieć ten dział i pośród nich niektórzy widzą, jak np. Roni z grupy moderatorów, a na przykład Kilar Ezan czy Jordan.boss już nie. Nie wiem jak to ustawić. Czy żeby ustawić widoczność i prawa do pisania wystarczy poprawnie skonfigurować zezwolenia (a tak mi się na zdrowy rozsądek wydaje)?

post-923-1248172183,6371_thumb.png

post-923-1248172196,2519_thumb.png

post-923-1248172201,0029_thumb.png

post-923-1248172206,3185_thumb.png

post-923-1248172214,2079_thumb.png

post-923-1248172221,9128_thumb.png

post-923-1248172230,3491_thumb.png

post-923-1248172235,3565_thumb.png

post-923-1248172242,0647_thumb.png

• Manager
Opublikowano
i wszyscy oni muszą mieć dostęp do tego działu (z czego niektórzy mają, np. Roni czy Ralph, a już ignacy na przykład nie)

Tego nie zweryfikuję bo na screenach wyżej ze spisem ustawień mask dla tego forum nie widzę maski z której korzysta ignacy czyli "Test Mask".

Powiem tak: najlepiej dla Ciebie będzie jak usuniesz im te wymuszone maski i zostawisz im domyślne ( z grup, do których przynależą ) - jest to możliwe czy burzy Twój porządek na forum?

• Lubię to 1

---

Opublikowano

Hehe, dobre pytanie. Zobaczę jakie te maski dają uprawnienia i porozmawiam z głównym adminem. Póki co dzięki za pomoc. Naprawdę jesteś cierpliwym i wytrwałym człowiekiem pomagając tu tym wszystkim ludziom :D.

• Manager
Opublikowano

Bardzo łatwo sprawdzisz to w Manage Permisissions. Takie wymuszanie masek ma swój sens, ale widzę, że chyba z niego nie korzystacie, więc wg mnie warto to zmienić bo jak widać wprowadza tylko chaos. A potem jak już przetrawisz te wszystkie maski to sobie to pozmieniasz. :D

---

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo łatwo sprawdzisz to w Manage Permisissions. Takie wymuszanie masek ma swój sens, ale widzę, że chyba z niego nie korzystacie, więc wg mnie warto to zmienić bo jak widać wprowadza tylko chaos. A potem jak już przetrawisz te wszystkie maski to sobie to pozmieniasz. :D

Problem rozwiązany, będzie update do 3.0.1 - jeszcze raz dzięki za wszelką pomoc :D

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

---

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.