Skocz do zawartości

Wyszukiwanie, hasła 2 i 3 literowe, jak zaindeksować

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez 314TeR,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem, domyślnie ustawiona jest wyszukiwarka na hasła minimum 4-ro znakowe. Dla mnie to stanowczo za mało, ponieważ nie sprawdza się na forum jakie prowadzę. Znalazłem miejsce gdzie ustawia się minimalną ilość znaków dozwoloną dla wyszukiwarki, ale mimo przestawienia na 2 znaki wciąż nie działa jak powinna. Np jak wpisuje słowo ASUS to dostaję wyniki, ale jak MSI już nie... :icon_surprised: o co chodzi... jest jakiś indeks wyszukiwarki który trzeba przebudować? Jak sprawić żeby słowa 2 i 3 literowe zaczęły się pojawiać w wyszukiwarce forumowej.

Opublikowano (edytowane)

Wyszukiwanie SQL ma ograniczenie do 3 znaków. Pewnie można to zmienić w ustawieniach serwera - trzeba by napisać do admina serwera. Lub uruchomić sphinx, który takiego ograniczenia nie ma.

To muszę napisać sam do siebie ;)

Dobra do rzeczy, pierwszy raz o tym słyszę o takim limicie, ale człowiek całe życie się uczy... gdzie szukać więcej informacji o tym. Nie zmienia też faktu czemu 3 znakowych nie wyszukuje... np wymienionej MSI.

Edytowane przez 314TeR
Opublikowano

Nie mam pojęcia, bo nie znam się na serwerach. Jak masz sam do siebie pisać, więc i możesz sam sobie tego poszukać w dokumentacji czy gdzie tam serwermani szukają takich informacji.

Wspomniałeś o ograniczeniu SQL, dlatego z ciekawości zapytałem o więcej info, zwyczajnie nie słyszałem nigdy o czymś takim, co nie znaczy że nie ma.

Rozumiem więc że silnik wyszukiwania IP.Board nie ma jakiś indeksów, czy jakiegoś systemu przebudowywania jak np phpBB2/3? I to czego szukam po prostu nie istnieje?

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Dzięki DawPi, w miedzy czasie sam znalazłem dzięki Twoim wskazówkom.

A teraz quick How-To, co trzeba zrobić aby działało wyszukiwanie 3 literowych wyrazów.

Zmienić w PA -> System -> Ustawienia -> System -> Ustawienia wyszukiwania -> Minimalna długość słowa  z 4 na 3.

Trzeba zedytować /etc/mysql/my.cnf (to możliwe jedynie dla właścicieli serwera, np dedyk, VPS itp itd) lub błagać admina hostingu i w sekcji

[mysqld]

dodać:

ft_min_word_len=3

Następnie w phpmyadminie, konsoli mysql, czy i innym narzędziu wydać komendę:

REPAIR TABLE nazwa_tabeli QUICK

dla postów na forum wygląda tak:

REPAIR TABLE posts QUICK

inaczej nie przebuduje się index. Operację powtórzyć dla innych tabel dla których chce się mieć wyszukiwanie 3 znakowe.

Zapraszam do przetestowania:

http://hamac.pl/

Edytowane przez 314TeR
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.