Skocz do zawartości

Upgrade bardzo starej bazy

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Jurij,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć forumowicze,

Na początek wybaczcie głupi nick - tak wiele było zajętych, że spasowałem.

Mam do Was pytanie, które wiąże się z dość częstym problemem w IPB - konwersją kodowania znaków. Przejąłem obowiązki admina dość starego forum - IPB 2.3 - i muszę je przenieść na inny serwer. Jednocześnie chcę zrobić upgrade do najnowszej wersji i choć jestem początkujący, to wydawało się, że dzięki googlaniu idę w dobrym kierunku. Byłem niestety w błędzie.

Zacząłem od wgrania najnowszego forum na localhost. Ściągnąłem moją bazę (jest w latin2), podpiąłem, odpaliłem /admin/upgrade i do dzieła (wrażenia niezapomniane - dziesiątki SQL query do przeprowadzenia). Po skończeniu okazało się, że wszystkie polskie znaki zamieniło mi na pytajniki. Zajrzałem do PMA - w bazie to samo. Przed upgradem w bazie (otworzyłem ją w SublimeText) były znaczki typu 'ê æ ³' (wydaje mi się to dziwne, bo np. wg tej tabelki to wygląda jak latin1).

W google poczytałem o konwersji na utf8 i trafiłem w końcu tutaj. Spróbowałem od nowa, najpierw używając SublimeText do zmiany charset i dodania collation, potem ponownie /admin/upgrade i reszta instrukcji z przytoczonego przewodnika. Był postęp - PMA pokazało mi polskie ogonki w bazie, część treści forum też je miała, ale niestety posty nadal zawierały '?'. Z różnych porad wynikało, że warto w takim wypadku odpalić upgradeFinish, ale wtedy i w bazie pojawiły się pytajniki, i to był koniec zabawy.

Zapowiadane pytanie jest pewnie oczywiste - jak ja mam to zrobić? Z tego, co czytam, zmiana na utf8 jest wskazana, o ile nie potrzebna, ale jak pewnie widać, nie wiem, jak ją bezboleśnie przeprowadzić. Jak i czym potraktować starą bazę, by na nowym forum nic nie stracić?

Dzięki za wszelką pomoc.

Piotr

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Masz dostęp do plików starej wersji forum 2.3 ? Jeśli tak, to przenosisz forum na nowy serwer tak jak w tym poradniku: http://forum.invisionize.pl/topic/1470-przenoszenie-forum-na-inny-serwer/ . Potem aktualizujesz forum zgodnie z zaleceniami IPS. Nie ma czegoś takiego, że instalujesz sobie najnowszą wersję forum a potem importujesz bazę... tego się tak nie robi. A jak już przeniesiesz i zaktualizujesz forum i nadal będą problemy z polskimi znakami, to wtedy korzystasz z tego poradnika: http://forum.invisionize.pl/tutorials/article/15-naprawa-wy%C5%9Bwietlania-polskich-znak%C3%B3w/ .

Edytowane przez Jurij
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki. Zasugerowałem się przypadkiem kogoś, kto miał starą bazę, ale stracił pliki forum. U mnie rzeczywiście tak źle nie jest. Za parę dni spróbuję.

Opublikowano

Wreszcie jestem. Oczywiście wszystko poszło OK. Mam jeszcze jakiś kłopot z sidebarem zawierającym ostatnie tematy - nie widać go, a forum nie jest na całą szerokość tak, jakby był - ale to pewnie kwestia jakichś ustawień. Jeśli nie, to będę wdzięczny za jakąś krótką wskazówkę, a jeśli tak, to można zamknąć temat. Dzięki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.