Skocz do zawartości

Migracja z IPB 2.3.6 do 3.0.2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

0. Zrobić backup ftp & sql.

1. Usunąć wszystko poza conf_global.php.

2. Odpalić admin/upgrade/

To raczej wszystko, nie wiem jak w wypadku IPB, ale w MyBB zalecali dezaktywować wszystkie modyfikacje :)

• Manager
Opublikowano

A jakie są szanse, że styl z 2.3.6 będzie mi działał na 3.0.2 ? xD

Mniej niż zerowe.

Nie ma żadnych konwerterów jeszcze?

Nie ma i nie będzie. Wszystko trzeba zrobić ręcznie.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Skopiowałem sobie bazę i wpakowałem do innej bazy (liczba tabel się zgadza).

Pliki skopiowałem do innego folderu, w configu ustawiłem wszystko dobrze no i mam problem:

There appears to be an error with the database.

If you are seeing this page, it means there was a problem communicating with our database. Sometimes this error is temporary and will go away when you refresh the page. Sometimes the error will need to be fixed by an administrator before the site will become accessible again.

I teraz pytanie, czy na prawdę skopałem przeniesienie bazy ? xD

Opublikowano

Zmieniłeś dane do bazy w pliku conf_global.php? Jak tak to pokaż log błędu z pliku .cgi znajdującego się w folderze cache/.

Nie. To jest chyba błąd z plików 3.0.2..

Teraz tylko upgrade.

3. Skip PM Conversion? If so, old tables will not be removed and you can use the provided shell tool post-upgrade

4. Remove all "non-root" admin ACP permissions? Due to the change in permission models, root admins and admins have the same default permissions. You have the option to restrict all non-root admins and then manually set up their permissions after the upgrade. Not ticking this box will effectively give all administrators full access regardless of administrator type.

Warto/nie warto skorzystać z tych 2 opcji ?

Pytam nie dlatego, że nie wiem co tam jest napisane, tylko pytam osobę, która ma większą styczność z skryptem.

Opublikowano

Nie bede zakładał nowego tematu bo mam identyczny problem, siadło kodowanie. W panelu ustawione mam na iso-8859-2 tak jak było na IPB 2.3. Jak zmieniam na UTF-8 to również nie mam polskich znaków... I co mam jeden zak polski jakim jest "ó" reszty polskich nie ma...

Opublikowano (edytowane)

Podczas migracji zmieniło mi wpisy w bazie z latin2 na latin1.. i W bazie nie mam polskich.

Można przestawić jakoś aby przy wykonywaniu upgrade kodowanie ustawiało na latin2 ? Czy to nie o to chodzi ?

Edytowane przez XQS
Opublikowano

Uwielbiam teksty, że coś się walnęło, zepsuło, a już konkretnie napisać to nie możecie. :(

Choćby:

• jak to wygląda na forum,
  • jak to wygląda w bazie danych.

forum2.progamela.net

a zaraz Ci powiem co w bazie :(

Opublikowano

Kiedy wchodze na adresforum.pl/admin/upgrade/

Pojawia mi się takio błąd:

mySQL query error: SELECT * FROM ibf_skin_collections ORDER BY set_id ASC

SQL error: Table 'csnszxym_ipb2.ibf_skin_collections' doesn't exist
SQL error code: 1146
Date: Monday 17th o August 2009 11:44:45 AM