Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Pojawił mi się oto taki problem. Doszliśmy ze znajomym, że obecne zapytanie ma skłonności do błędu, powodów jest multum, a większość to zazwyczaj lagi serwera. Postanowiliśmy wziąć pod uwagę Transakcję. Oto co wymodziłem:

/* Begin transaction! */
           $this->ipsclass->DB->query('START TRANSACTION');

/* Update sender FG */
           $sender     = $this->ipsclass->DB->do_update( 'members', array( 'fg' => $this->ipsclass->member['fg'] - $this->ipsclass->input['amount'] ), 'id = '.$this->ipsclass->member['id'] );

if ( !$sender )
           {
               $this->ipsclass->DB->query('ROLLBACK');
           }

/* Update recipient FG */
           $recipient  = $this->ipsclass->DB->do_update( 'members', array( 'fg' => $this->to_user['fg'] + $this->ipsclass->input['amount'] ), 'id = '.$this->to_user['id'] );

if ( !$recipient )
           {
               $this->ipsclass->DB->query('ROLLBACK');
           }

$this->ipsclass->DB->query('COMMIT');

Zastanawiam się jak sprawdzić czy zapytania zostały wykonane prawidłowo. $this->ipsclass->DB->get_num_rows nie pasuje, bo nie zwraca wartości :-) Można by dać to w warunek if ( !$result = całe zapytanie ), ale to logiki zupełnie nie ma. Na dodatek pojawił się problem, czy IP.Board nawiązuje połączenie z bazą per member czy inaczej, bo mogą wystąpić problemy z tzw. multi user :-)

PS. Podczas do_update i sukcesu daję TRUE, a na FALSE domyślam się brak sukcesu. Pewności nie daję, ale taki kod mnie powoli zadawala.

PS2. OK, wiem co zwraca do_update już, musiałem manual poczytać -

For other type of SQL statements, INSERT, UPDATE, DELETE, DROP, etc, mysql_query() returns TRUE on success or FALSE on error.
Dzięki temu wiem, że takie warunki dają mi pewne zabezpieczenie i mogę takiej konstrukcji używać. Teraz zostaje pytanie, czy połączenia są per użytkownik czy inaczej.

PS3. Shit! Zapomniałem o fakcie, że do transakcji wymagany jest silnik InnoDB, a nie MyISAM, opłaca się przechodzić na InnoDB? IP.Board go oficjalnie wspiera, więc?

Pozdrawiam,

Largo

Edytowane przez Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

Opublikowano (edytowane)

Lul, czyli jakie jest pytanie? xD

Witaj,

Czy opłaca się w tej sytuacji przejść na InnoDB? Czy FULLTEXT indeksy się posypią i będzie więcej wad niż zalet, np. z przenoszeniem bazy?

Czy IP.Board tworzy nowe połączenia dla użytkownika czy inaczej tworzy ID połączeń? Potrzebne to jest, aby transakcję nie posypały się na tzw. Multi-User System. Czyli transakcja blokuję tabelę wg. innych schematów niż użytkownik.

Pozdrawiam,

Largo

Edytowane przez Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

• Manager
Opublikowano

Huh, szczerze to takim specem od sql nie jestem, ale wiem, że IPS zaleca używanie MYISAM, a w szczególnych przypadkach, na forach bardzo dużych, INNODB, jednak domyślnie przy instalacji należy zastosować ten pierwszy. :P

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.