Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Forum - URL redirection

Arek256

Rekomendowane odpowiedzi

W IPB można ustawić, aby forum lub subforum było przekierowaniem (redirection) na inna stroną internetową. Kliknięcie w taki link otwiera nową stronę w tym samym oknie. Jak zrobić, aby nowa strona w takim przypadku otwierała się w nowym oknie?

Edytowane przez DawPi

• Manager

Przejdź do:

ACP > LOOK & FEEL > ( wybór skina ) > Edit Template HTML > Board Index >> forum_redirect_row

Znajdź:

<td class="row2"><b><a href="{$this->ipsclass->base_url}showforum={$data['id']}" target='{$data['redirect_target']}'>{$data['name']}</a></b><br /><span class="forumdesc">{$data['description']}</span></td>

Zamień na:

<td class="row2"><b><a href="{$this->ipsclass->base_url}showforum={$data['id']}" target='_blank'>{$data['name']}</a></b><br /><span class="forumdesc">{$data['description']}</span></td>

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Wielkie dzięki za szybką i konkretną odpowiedź. Do pełni szczęścia brakowałoby mi jeszcze tylko możliwości wyboru, które linki mają się otwierać w nowym oknie, a które nie. Zdaje się, że kiedyś do tego służyło pole redirect_loc w tabeli ibf_forums. Ale teraz to pole wygląda na niewykorzystane. W każdym razie jeszcze raz dziękuję za pomoc i naprowadzenie na trop. Dalej już będę wiedział gdzie szukać rozwiązania. :)

• Manager

Tak, masz rację, przyjrzałem się teraz temu i ta wersja pierwotna:

<td class="row2"><b><a href="{$this->ipsclass->base_url}showforum={$data['id']}" target='{$data['redirect_target']}'>{$data['name']}</a></b><br /><span class="forumdesc">{$data['description']}</span></td>

jak widzisz ma zmienną odpowiedzialną za właśnie rodzaj 'otwierania' okienka. Czy to samo czy nowe. Otóż w plikach jakby jest to urwane, ponieważ jest kod:

$forum_data['redirect_target'] 	= isset($forum_data['redirect_target']) ? $forum_data['redirect_target'] : '_parent';

z którego jasno wynika, że jak nie ma zmiennej to przypisuje wartość _parent co jak wiadomo powoduje otwieranie w tym samym oknie. ( kod z pliku sources/action_public/boards.php ).

Wiesz co Ci powiem? Że oni zapomnieli o tej opcji :) no nieźle ;) W panelu w edycji forum nigdzie nie ma opcji do wyboru jaki rodzaj przekierowania.. Nieźle ;)

Spojrzałem na szybko w pliki 2.2.2 i już tam tej opcji nie ma ;) Nie widzę też tego w 2.1.7 więc to może ja się mylę i w złym miejscu szukam. Mógłbyś powiedzieć coś więcej o tym redirect_loc? W sensie gdzie była taka opcja w ACP umożliwiająca ustawienie to? Bo chyba nie ręczna zmiana w bazie danych ;)

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Trafiłem przez Google na stronę http://cyberiapc.com/forums/lofiversion/index.php?t4273.html na której ktoś wkleił treść pliku 'functions.php' z wersji 1.2 IPB. Pojawia się tam kod:

if ( $forum_data['redirect_loc'] != "" )
{
$forum_data['redirect_target'] = " target='".$forum_data['redirect_loc']."' ";
}

Tyle wiem o redirect_loc. Teraz jeszcze sprawdziłem, że w IPB v2.3.4 ręczne wpisanie _blank w pole redirect_loc w odpowiednim miejscu w bazie danych nic nie daje...

Edytowane przez Arek256

Przy wolnej chwili spróbuję coś wymyślić :)

Dzięki, ale nie ma potrzeby. Poradzę sobie w ten sposób, że utworzę kopię skina w którym wprowadzę Twoją modyfikację i przypiszę ten skin to tego forum, w którym mam subfora będące przekierowaniami, które chcę otwierać w nowych oknach. A pozostała część forum będzie obsługiwana przez oryginalny skin i przekierowania stamtąd będą się otwierały w tym samym oknie. Powinno to chyba zadziałać. Dziękuję i pozdrawiam!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.