Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Miałem mały problem z Polskimi znakami na forum. Wszystko automatycznie zamieniało się na znaki zapytania. Dlaczego? Po przenoszeniu pustego forum na nowy serwer, skopałem sprawę i w bazie danych wszędzie mam metodę porównywania napisów ustawioną na latin1_swedish_ci.

Teraz tak - aby zmienić dosłownie wszędzie to kodowanie na utf8_general_ci muszę wejść w strukturę każdej tabeli i zmieniać kodowanie, później zmienić kodowanie całej tabeli, czyli załóżmy, jeżeli tabela ma 5 pól gdzie jest ustawiona metoda porównań, to muszę to wykonać 5 razy + całej tabeli. Czyli daje mi 6 zmian.

Cała baza danych ma 117 tabel. Czyli trochę roboty mnie czeka... istnieje jakaś komenda która zmieni za jednym razem dosłownie wszędzie kodowanie za jednym machem?

ALTER DATABASE `kliczek_ab` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci 

Nie zmienia wartości w polach w tabeli... Jeżeli muszę to ręcznie robić, to zajmie mi z godzinę, przy dobrej prędkości... jeszcze tylko żeby się nie zanudzić. ;)

KliczeK

In, and Out.

• Manager
Opublikowano

Najprościej jest zmieniać ręcznie, jednak można napisać skrypt PHP do takiej operacji. Przygotuję chyba takie zapytania do oryginalnej bazy z serii 3.x by ludziom ułatwić zadanie. Tylko musisz mi o tym przypomnieć pod wieczór najlepiej na PW.

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Pytasz się czy się chwalisz? ;)

Po diabła przenosiłeś puste forum?

Modyfikacje zatrzymać. ;-)

Najprościej jest zmieniać ręcznie, jednak można napisać skrypt PHP do takiej operacji. Przygotuję chyba takie zapytania do oryginalnej bazy z serii 3.x by ludziom ułatwić zadanie. Tylko musisz mi o tym przypomnieć pod wieczór najlepiej na PW.

OK, dzięki.

In, and Out.