Skocz do zawartości

ROZWIĄZANY: Kodowanie ipb 2.3.6 a 3.0.3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie

Pytanie za sto pkt :P

obecnie mam ipb 2.3.6 z kodowaniem iso-8859-2

Zauważyłem że ipb 3.0.3 ma kodowanie utf8

czy jak nad gram pliki na serwer i zrobie upgrade to bedzie wszystko ok czy ipb 3.0.3 tez bedzie kodowane na iso czy się coś wysypie po upgrade ?

Opublikowano

Witam,

W ACP musisz ustawić kodowanie i najlepiej w pliku conf_global.php, a oto kod jaki powinieneś zmienić:

Otwórz: conf_global.php

Znajdź:

$INFO['sql_charset'] = '';

Zamień na:

$INFO['sql_charset'] = 'iso-8859-2';

Kodowanie ACP ustalasz w - ACP -> System Settings -> Server Environment -> Document Character Set -> iso-8859-2

Pozdrawiam,

Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

Opublikowano

Czyli to zmieniam dopiero po całym zrobieniu upgrade do wersji 3.0.3 tak ?

Opublikowano

Czyli to zmieniam dopiero po całym zrobieniu upgrade do wersji 3.0.3 tak ?

Witaj,

Tak, myślę, że ustawienia Ci zostawi konwerter, a zmienną w pliku zaaktualizuj, ponieważ wymusza to na serwerze MySQL łączenie się via ten podany sposób.

Pozdrawiam,

Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

Opublikowano

oki t obede testowal narazie czekam na backupa forum :P żeby nie uwalic głownego :P

Opublikowano (edytowane)

No i sie wykrzaczyło

w pliku config_global

nie mam wogole takiego wpisu $INFO['sql_charset'] = '';

w ustawieniach acp mam zrobieone - iso-8859-2

solszczenie jakie pobrałem z tej strony to po zaimportowaniu jest utf8

przypuszczam że to wina spolszczenia chyab ale nie widzialem nigdzie spolszczenia iso-8859-2

obecnie wygląda to tak

17 sierpie� 2009 - 08:23

A po wpisaniu w acp UTF-8

jest na forum tak

17 sierpień 2009 - 08:23 jest ok juz

ale inne sa tak

czasopisma ksi��ki

Edytowane przez cichy
Opublikowano

no czytam ten temat ale chyba problem lezy po tej stronie w bazie

:P

post-216-1252761304,1394_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

no ale pytanie baze z ipb 2.3.6 mam na latin 2 i tak ja importuje tylko pytanie skad po upgrade wzielo sie utf-8.

Jakaś rada co z tym zrobic bo mi juz sil brakuje.

Podczas importu bazy dalem na latin2 jak ma baze to zrobi cimport na utf-8 i zmieni mi dane ?

Edytowane przez cichy
  • Manager
Opublikowano

Zrobiło utf8 bo tak masz ustawione kodowane bazy, a kodowane tabel to swoją drogą. Wiesz, najlepiej przestawić kodowanie bazy we właściwościach na ustalone przez Ciebie kodowanie i wtedy wykonać ponownie ten upgrade.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Czyli jak robi import bazy w phpmy admin to mam ustawic na utf-8 i po upgrade bedzie wszystko ok rozumiem ?

Opublikowano

No czytałem to ze 10 razy.

Mam backup bazy i forum.

Zrobiłem sobie czystą baze mysql i importowalem z backupa przy impot=rcie dalem latin2 bo tak dziala baza na ipb 2.3.6

upgrde sie zrobił i powstału nowe wpisy w bazie z utf-8.

Więc nie wiem jam mam zaimportować ta bazę i czy zmieniać coś przed upgrade.

No nie wiem czy taki tępy jestem czy jak.

Opublikowano

czyli w php myadmin mam reczinie te tabele w utf-8 zmienic na latin2? i bedzie grało tak ?

Opublikowano

i kazdy wpis w tabeli czyli ok 80 zmienic na latin2 i kazdy otworzyc i pola zmienic na latin2

i to wszystko pojedyńczo ?

idzie to jakoś jednorazowo zaznaczyć i zmienic bo tak to można sobie zyły podciąć ze dwa dni zmiany.

Opublikowano (edytowane)

tak jak na screenie

1 - kazdy pojedynczo zmienic na latin2

2 - I każdy z nich tak samo.

Czy jest opcja zmiany zaznacz i zmień całość ?

Edytowane przez cichy
Opublikowano

Czyli pozostaje jechac jedno po drugim az do z... :P rozumiem :P tylko pytanie czy jak zmecze calosc to efekt bedzie prawidlowy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.