Skocz do zawartości

Bład kowersji na 3.0.3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Już przy pierwszym zapytaniu i uruchomieniu upgrade sql'a (61 zapytań)

Po kilku odświeżeniach pokazuje, że tabele już istnieją ale idzie dalej. Przy konwertowaniu PM wywala milion błedów i zakończenie upgrade graniczy z cudem.

Albo jakaś modyfikacja przeszkadza, albo.... no i częsty biały ekran.

Serwer home.pl

Oto przykładowy błąd konwertowania PM. Co znaczy wiem, ale nie wiem dlaczego się pojawia

mySQL query error: INSERT INTO ibf_message_topics (mt_id,mt_date,mt_title,mt_starter_id,mt_start_time,mt_last_post_time,mt_invited_members,mt_to_count,mt_to_member_id,mt_replies,mt_last_msg_id,mt_first_msg_id,mt_is_draft,mt_is_deleted,mt_is_system) VALUES(1446,1150322308,'¯e uwaga w moja stronê?',2018,1150322308,1150322308,'a:0:{}',1,4,0,1464,1464,0,0,0)

SQL error: Duplicate entry '1446' for key 1
SQL error code: 1062
Date: Monday 21st o September 2009 07:39:00 PM

następny

mySQL query error: INSERT INTO ibf_message_topics (mt_id,mt_date,mt_title,mt_starter_id,mt_start_time,mt_last_post_time,mt_invited_members,mt_to_count,mt_to_member_id,mt_replies,mt_last_msg_id,mt_first_msg_id,mt_is_draft,mt_is_deleted,mt_is_system) VALUES(4802,1197661871,'Witaj Micha³EK na .::SymbianForum::.',28948,1197661871,1197661871,'a:0:{}',1,28948,0,4807,4807,0,0,0)

SQL error: Duplicate entry '4802' for key 1
Date: Monday 21st o September 2009 07:40:50 PM

Edytowane przez MotyF
  • Manager
Opublikowano

No to rozmawiamy o konwersji czy aktualizacji? Bardziej skłaniałbym się w stronę aktualizacji (61 zapytań).

Tak, jak odświeżasz to próbujesz wykonać część kodu, która już zrobiła swoją pracę i pokazuje błąd, że to, co miała zrobić już jest - prawidłowy objaw.

Te milion błędów nic mi nie mówi - konkretnie jakie to błędy.

Biały ekran: home i IP.Board żyją jak pies z kotem. Masz jakiś limit zapytań do sql?

EDIT:

konwersję PMek możesz ominąć i zrobić ją potem: z poziomu ACP lub skryptu shellowego.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Wiem, że mogę zrobić to potem, dziwi mnie ilość błędów

i znowu

mySQL query error: INSERT INTO ibf_message_topics (mt_id,mt_date,mt_title,mt_starter_id,mt_start_time,mt_last_post_time,mt_invited_members,mt_to_count,mt_to_member_id,mt_replies,mt_last_msg_id,mt_first_msg_id,mt_is_draft,mt_is_deleted,mt_is_system) VALUES(7477,1200743509,'Re:5700...',5537,1200743509,1200743509,'a:0:{}',1,21569,0,7492,7492,0,1,0)

SQL error: Duplicate entry '7477' for key 1
Date: Monday 21st o September 2009 07:44:19 PM

dziwne to duplikowania

Edytowane przez MotyF
Opublikowano

Usunąlem wszystkie PM w backupie bazy (mam ich kilka) i zobaczę co dalej.

Opublikowano (edytowane)

Ano widzisz - to powoli sytuacja się klaruje dlaczego upgrader zgłaszał błąd powtórzonych indeksów.

Oświeć mnie bo nie wiem co się klaruje. Baza podpięta (w pliku conf_global) to np. baza_1 a jej kopia jest wgrana do baza_2 , baza_3 itd

No to jak PM się pozbyłem error następny

mySQL query error: INSERT INTO ibf_skin_collections (set_id,set_name,set_key,set_parent_id,set_parent_array,set_child_array,set_permissions,set_is_default,set_author_name,set_author_url,set_image_dir,set_emo_dir,set_css_inline,set_css_groups,set_added,set_updated,set_output_format,set_locked_uagent,set_hide_from_list,set_minify) VALUES(2,'IP.Board 3 XML','xmlskin',0,'a:0:{}','a:0:{}','*',1,'Invision Power Services, Inc.','http://www.invisionpower.com','master','default',1,'a:19:{s:6:\"1.3354\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:15:\"calendar_select\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3361\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:6:\"ipblog\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3355\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:10:\"ipb_bbcode\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3339\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:12:\"ipb_calendar\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3356\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:10:\"ipb_editor\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"0.3357\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:6:\"ipb_ie\";s:12:\"css_position\";s:1:\"0\";}s:6:\"1.3342\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:18:\"ipb_login_register\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3343\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:13:\"ipb_messenger\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3344\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:9:\"ipb_mlist\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3358\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:9:\"ipb_print\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3346\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:11:\"ipb_profile\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"0.3359\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:9:\"ipb_reset\";s:12:\"css_position\";s:1:\"0\";}s:6:\"2.3347\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:10:\"ipb_search\";s:12:\"css_position\";s:1:\"2\";}s:6:\"1.3360\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:10:\"ipb_styles\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3349\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:7:\"ipb_ucp\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3351\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:6:\"ipchat\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3362\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:11:\"ipdownloads\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3363\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:9:\"ipgallery\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}s:6:\"1.3364\";a:2:{s:9:\"css_group\";s:8:\"lightbox\";s:12:\"css_position\";s:1:\"1\";}}',1229423973,1232446446,'xml','',0,0)

SQL error: Unknown column 'set_minify' in 'field list'
SQL error code: 1054
Date: Monday 21st o September 2009 08:05:48 PM

i następny

mySQL query error: INSERT INTO ibf_skin_css (css_group,css_content,css_position,css_updated,css_app,css_app_hide,css_attributes,css_modules,css_set_id,css_added_to) VALUES('calendar_select','.calendar_date_select {\n  color:white;\n  border:#777 1px solid;\n  display:block;\n  width:195px;\n  z-index: 1000;\n}\n/* this is a fun ie6 hack to get drop downs to stay behind the popup window.  This should always be just underneath .calendar_date_select */\niframe.ie6_blocker {\n  position: absolute;\n  z-index: 999;\n}\n\n.calendar_date_select thead th {\n  font-weight:bold;\n  background-color: #000;\n  border-top:1px solid #777;\n  border-bottom:2px solid #333;\n  color: white !important;\n}\n\n.calendar_date_select .cds_buttons {\n  text-align:center;\n  padding:5px 0px;\n  background-color: #555;\n}\n\n.calendar_date_select .cds_footer {\n  background-color: black;\n  padding:3px;\n  font-size:12px;\n  text-align:center;\n}\n\n.calendar_date_select table {\n  margin: 0px;\n  padding: 0px;\n}\n\n\n.calendar_date_select .cds_header {\n  background-color: #ccc;\n  border-bottom: 2px solid #aaa;\n  text-align:center;\n}\n\n.calendar_date_select .cds_header span {\n  font-size:15px;\n  color: black;\n  font-weight: bold;\n}\n\n.calendar_date_select select { font-size:11px;}\n\n.calendar_date_select .cds_header a:hover {\n  color: white;\n}\n.calendar_date_select .cds_header a {\n  width:22px;\n  height:20px;\n  text-decoration: none;\n  font-size:14px;\n  color:black !important;\n}\n\n.calendar_date_select .cds_header a.prev {\n  float:left;\n}\n.calendar_date_select .cds_header a.next {\n  float:right;\n}\n.calendar_date_select .cds_header a.close {\n  float:right;\n  display:none;\n}\n\n.calendar_date_select .cds_header select.month {\n  width:90px;\n}\n\n.calendar_date_select .cds_header select.year {\n  width:61px;\n}\n\n.calendar_date_select .cds_buttons a {\n  color: white;\n  font-size: 9px;\n}\n.calendar_date_select td {\n  font-size:12px;\n  width: 24px;\n  height: 21px;\n  text-align:center;\n  vertical-align: middle;\n  background-color: #666666;\n}\n.calendar_date_select td.weekend {\n  background-color: #606060;\n}\n\n.calendar_date_select td div {\n  color: #fff;\n}\n.calendar_date_select td div.other {\n  color: #888;\n}\n.calendar_date_select td.selected div {\n  color:black;\n}\n\n.calendar_date_select tbody td {\n  border-bottom: 1px solid #555;\n}\n.calendar_date_select td.selected {\n  background-color:white;\n}\n\n.calendar_date_select td:hover {\n  background-color:#ccc;\n}\n\n.calendar_date_select td.today {\n  border: 1px dashed #999;\n}\n\n.calendar_date_select td.disabled div {\n  color: #454545;\n}\n\n\n.fieldWithErrors .calendar_date_select {\n  border: 2px solid red;\n}',1,1253563615,'core',0,'title=\"Main\" media=\"screen\"','',0,0)

SQL error: Unknown column 'css_modules' in 'field list'
SQL error code: 1054
Date: Monday 21st o September 2009 08:06:55 PM

ten ostatni błąd wstrzymuje instalacje.

Teraz widzę, że org. IPB 2.3.6 nie ma takiej tabeli jak ibf_skin_css ale dlaczego konwerter go rusza?

Edytowane przez MotyF
  • Manager
Opublikowano

Wychodzi na to, że nie wszystkie dodatkowe tabele/pola się dodały.

Nie ma innej opcji jak dodanie ich ręcznie.

Niezbędne wskazówki, typy oraz kody znajdziesz w pliku: admin/applications/core/setup/versions/install/sql/core_mysql_tables.php

---

Opublikowano (edytowane)

Tak, widzę że nie dodały się choć powinny ale dlaczego? To pytanie nurtuje mnie najbardziej.

Pododawałem ręcznie, step 7/14

Invision Power Board 3.0

* All tasks upgraded...

i potem biała strona, 100 razy i biała strona. Kto mi powie, co się robi w step 7?

Edytowane przez MotyF
  • Manager
Opublikowano

Nie potrafię Ci tego powiedzieć niestety. To nie jest związane ze skryptem, a czymś innym. Nie chcę niczego tutaj osądzać ani wskazywać ponieważ nie mam 100% pewności.

---

Opublikowano (edytowane)

Nie kto, a co. Wyszukiwarka.

O co tu chodzi? Ręczne dopisywanie kodu do adresu, ręczna pomoc sql'owi... Czy to ja mam pecha czy IPS dał trochę ciała

Edytowane przez MotyF
  • Manager
Opublikowano

Jeśli nie przechodzi Ci kroku 7 to znaczy, że masz za mało dostępnej pamięci na serwerze.

Jaką wartość masz wpisaną w php.ini -> memory_limit? Jak nie masz dostępu do tego pliku to ta informacja znajduje się w treści wywołanej funkcją phpinfo(), a w IP.Board można bardzo łatwo to zrobić:

post-1-1253569532,708_thumb.png

I dalej:

post-1-1253569582,0501_thumb.png

---

Opublikowano (edytowane)

To nie wiem cholera co jest. jak wyszła bodajże wersja 3.0.0 robiłem upgrade bezboleśnie i szybko. 3.0.3 mam z przedwczoraj i takie bugi. Może jakaś wersja felerna?

Na koniec jak dojdzie do "końca" mam forum jakby bez języka-zero komunikatów, napisów na guzikach itp.

Edytowane przez MotyF
  • Manager
Opublikowano

Spróbuj teraz dograć nasze spolszczenie. Akurat punkt instalacji języka jest bardzo mocno obciążający i IPS ma z nim problem, bo nigdy nie działa tak, jak powinien. ;/

---

Opublikowano (edytowane)

Coś za dużo mają problemów patrząc na czas oczekiwania na 3.0, kilka wersji beta kilka łat i nowe problemy - się trochę zawiodłem na nich.

PS. Mam same ikony i zero napisów - import langa - wdrugie pole to nazwa czy ścieżka do serwera?

Instaluje polaka i nic - biała strona. Pisałem do admina i

max_execution_time - domyslnie 30 sekund - maksymalny czas wykorzystania procesora (nie dotyczy operacji wejscia/wyjscia, tj. np. czekiwania skyptu na rezultat z bazy danych)

maksymalny czas wykonania skryptu (z operacjami wejscia/wyjscia) - 300 sekund,

maksymalny czas oczekiwania serwera na dane ze skryptu – 60 sekund

Edytowane przez MotyF
Opublikowano (edytowane)

Tutaj potrzeba większej wartości. Ok. 120.

Powiedz to adminowi na home ;) ale mam inny sposób - działam lokalnie, spakuje gotowy produkt - pośle do admina i mi wgra tylko ;)

PS. Lokalnie lang się 2 minuty już ładuje, nie dziwie się że online to nie wychodzi każdemu

Edytowane przez MotyF
Opublikowano (edytowane)

Więc zadam jeszcze tu pytanie - nie chce topika robić dodatkowego a tematycznie się nadaje (błąd to błąd).

1. Polskie znaki - wszystko ? zamiast znaków - baza w latin2 (sa normalne znaki) a spolszczenie w UTF (gdzie sie w ACP kodowanie zmienia?)

Zmienić znaki na UTF-8 przed importem bazy czy baze ustawić na UTF-8 przed importem?

2. Mam taki fragment w poście:

CYTAT(jakisuser @ pon, 23 cze 2008 - 15:09) <{POST_SNAPBACK}>

Po rebiuld będzie jak powinno? Rebuild już leci-ale 110 000 postów to trochę zejdzie

Edytowane przez MotyF
Opublikowano (edytowane)

Ad 1 - ale polskie znaki w postach czy w spolszczeniu są jako znaki zapytania?

Ad 2 - tak, rebuild pomoże.

Ad1. W postach, tytułach postów i wszystkim co z 2.3.6

wszystko - stare dane z 2.3.6 i z nowej paczki

Edytowane przez MotyF