Skocz do zawartości

Mapa witryny i przyjazne linki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolejny temat, inny problem.

Przez cały czas, od początku instalacji IPB, włączone były u mnie przyjazne linki. Jak wiadomo, pomimo że są "przyjazne" nadal mają index.php? jako człon.

Użyłem więc pliu .htaccess żeby się tego pozbyć, i teraz linki wyglądają naprawdę przyjaźnie z przedrostkiem "forum" i "topic" ( w sumie właśnie zauważyłem że tutaj na forum też to zastosowano :) )

Moje pytanie brzmi: wcześniej zindeksowane przez google strony nadal działają ( te z "index.php?" ) więc niby wszystko dobrze, obojętnie którego linka się użyje, prowadzi do tej samej strony

( np. www.strona.pl/topic/11-blabla i www.strona.pl/index.php?/topic/11-blabla to ta sama strona teraz ), ale czy to nie wpływa na to, że Google może mnie ukarać :)?

Jeśli dobrze rozumiem, taka sytuacja jest karana przez google ( podwójne indeksowanie tej samej strony )

Następnie...

Stworzyłem mapę mojego forum, dla Google. Mapa jest poprawnie zbudowana ( w narzędziach google mam zaznaczone że jest OK ) ale pomimo iż google podaje ilość podanych w mapie linków itd, to cały czas w polu "zindeksowane" mam "O", czyli ma linki, wie gdzie ma iść a nie idzie i nie indeksuje :)

Czy to może być wina tego, że mapa używa już tych nowych linków ( www.strona.pl/topic/11-blabla )? Ja chciałbym właśnie żeby google indeksowało linki do mojej strony w tej "lepszej formie".

Edytowane przez Yanush
261-minizoom.jpg

Opublikowano

Hmm, a dokładniej? Nie chciałbym sobie sam zaszkodzić blokując coś niewłaściwego. ( ogólnie rozumiem działanie robots.txt ale chodzi mi o to jaki wpis wprowadzić ? )

261-minizoom.jpg